BLOG

PONOS NAšIH KRAJEVA - NAJBOLJE SRPSKE RAKIJE

10.10.2022.

sljiva rakija

 

Uz nju se veselimo i plačemo. Lečimo rane. Ponosni je predstavnik srpske tradicije i nacionalnog identiteta. Bilo da je leto ili zima većina je rado konzumira, uglavnom ujutru i pre ručka. Ponosimo se svim vrstama rakija, ali samo pojedine nose epitet - najbolje srpske rakije.


Ako ste imali tu sreću da odrastete na selu, dozvolite nam da vas vratimo u detinjstvo. Kraj je avgusta, vreme za skupljanje šljiva u voćnjaku. Posao nije lak, ali su zato plodovi mnogo slatki. Pekmez i lepotica, to je rakija šljivovica.


Tek što nastupi septembar, srpski domaćini pripremaju kazan za pečenje rakije. I nema ništa lepše od prohladnog septembarskog jutra, tople vatrice i još vatrenije, tek „ispečene rakije“. Jer, teško da bi neki domaćin u Srbiji dozvolio da godina prođe bez bar nekoliko kazana. Tek da se nađe za krsnu slavu, Božić, a možda i neko svadbeno veselje.

 

Vrste rakije


Rakija je žestoko alkoholno piće. Bezbojne ili zlatne boje koju dobija od bureta u kom može da odležava godinama. Procenat alkohola u rakiji se nekad kreće i do 60%. Proizvodi se destilacijom i fermentacijom različitog voća. Slična je vinjaku ili votki, ali je ljudi širom sveta smatraju veoma posebnim pićem.


Istorijski izvori kažu da su se prve rakije koje su proizvodile služile na srednjovekovnom dvoru Nemanjića, ali u svrhe lečenja. Malo češća konzumacija rakije kao alkoholnog pića vezuje se za 15. vek. Dolazak Turaka na naše prostore nije zaustavio proizvodnju rakije i ona se uz uspone i padove razvijala do danas. Zapravo, bakarni kazani počeli su se koristiti zahvaljujući uticaju Osmanlija.


Prema podacima Saveza udruženja proizvođača rakije Srbije, u Srbiji se godišnje proizvode oko 28 miliona litara ako se u obzir uzmu samo registrovani proizvođači. Ukoliko se uvrste i porodična domaćinsta, godišnja proizvodnja dostiže 60 miliona litara.


Danas na tržištu postoji nekoliko vrsta rakije, u zavisnosti od voća koja se koristi.

 

 

 

sljive i rakija


Moguće je praviti i rakije sa dodacima:

 

  • Orahovača (sa zelenim orasima)
  • Medovača (sa medom)
  • Travarica (sa različitim biljkama, travama)


Zvanični podaci Saveza proizvođača pokazuju da se 73 odsto ukupne količine šljive u Srbiji koristi za proizvodnju rakije. Šljiva je simbol Srbije i proizvodi se na površini od 72.000 hektara, sa prosečnom proizvodnjom od 437.000 tona. Što se tiče izvoza, isto udruženje beleži da voćne rakije čine 43 odsto izvoza jakih alkoholnih pića.


Ipak, uz sve pogodnosti, Srbija ima još mnogo potencijala za proizvodnju i izvoz najbolje srpske rakije na šta sugerišu mnogi tehnolozi i proizvođači.

 

Najbolje srpske rakije


U Srbiji gotovo svako seosko domaćinstvo proizvodi rakiju. Mnogo je i registrovanih domaćinstava i destilerija koje se bave masovnijom proizvodnjom rakije. Stoga i ne iznenađuje činjenica da je teško odabrati „pravu“.


Tradicija proizvodnje rakije najrasprostranjenija je u Rasinskom, Šumadijskom i Zlatiborskom okrugu. Svi ovi okruzi se hvale najboljom rakijom, a navode sledeće korake kao relevantne u proizvodnji:

 

  • Berba zrelih plodova
  • Čisti sudovi
  • Adekvatna temperatura fermentacije
  • Zatvaranje sudova gde se vrši fermentacija
  • Odstraniti lišće i peteljke sa voća
  • Obratiti pažnju da komina ne izgori pri pečenju


Sve ovo je veoma važno kako ne biste dobili rakiju nekvalitetnog ukusa i mirisa, odnosno rakiju koja je gorka.
Od rakija koje trenutno uživaju najviše poverenje konzumenata, posebno se ističu rakije Branko.

 

Brankova rakija


Branko premium rakija proizvodi se u malim serijama po sopstvenoj recepturi. Prepoznatljiv ukus nastaje mešanjem različitih destilata šljive koji su sazrevali u buradima od srpskog hrasta. Služi se kao aperitiv ili dižestiv. Odlično se slaže sa goveđim, jagnjećim i svinjskim mesom i pečenjem. Savršeno se uklapa uz prvu jutarnju kafu, ali i čokoladne kolače zbog arome čokolade.


Duga tradicija i posvećenost u stvaranju najstarijeg srpskog pića je glavni adut ovog vrsnog proizvođača.


Tradicija, slobodoumlje i vera stapaju se u zrelim srpskim plodovima koji čine jedinstvenu žestinu. Ako još uvek niste, probajte i saznajte zbog čega su rakije ponos naših krajeva.


Najbolje srpske rakije čekaju vas u našem bogatom asortimanu na calix.rs.

Poslednje sa bloga

Kako da pripremite najbolji poklon za Dan zaljubljenih

U susret nam stiže još jedan dobar povod da se nazdravi, možda čak i najbolji i najvažniji. Naravno, govorimo o prazniku ljubavi kojem se posebno...
pročitaj više

Punč ili kuvano vino? Recept za zimsko piće koje će vas ugrejati

Ako ste do sada hladne, zimske večeri grejali čašicom žestine, čašom vina ili šoljom čaja, krajnje je vreme da upoznate pravo zimsko piće koje u...
pročitaj više

Od čega se pravi vodka, sa čime se meša i koja je najskuplja? Saznajte sve tajne „infuzije iz korena“

Vodka, takozvana vatrena “vodica” i svojevrsna infuzija iz korena, i pored svih polemika, ipak je rusko nacionalno piće. Pitanje koje se postavlja...
pročitaj više

Koje piće kupiti za poklon tokom praznika?

U susret praznicima biramo i idealan novogodišnji poklon kojim ćemo dragim ljudima poželeti uspešnu predstojeću godinu. Najlepše želje i poklone...
pročitaj više

Šta piti za Novu godinu i koja su najpopularnija praznična pića?

Polako ispraćamo aktuelnu godinu i stojimo na vratima nove. Praznično spremanje je počelo u svim delovima sveta i pravimo planove za najluđu noć. Bilo...
pročitaj više

Aperol liker- narandžasti italijanski miljenik

Aperol nije običan liker. U pitanju je italijanski aperitiv koji je visoko pozicioniran među najtraženijim pićima, pogotovo prilikom izlazaka, proslava...
pročitaj više

Moet šampanjac i druga penušava vina - muzika i luksuz za sva čula

Period slavlja je pred nama. Raskošne trpeze, dekoracija, slavska i praznična raspoloženja čine svaki dan pozne jeseni i rane zime veličanstvenim i...
pročitaj više

Žestoka pića za svačiji ukus

Kada spomenemo žestoka pića, često se setimo čuvenih replika iz filmova. Mnogo je priča vezanih za žestinu raznovrsnih ukusa i mirisa. Verovatno su...
pročitaj više

Mojito i drugi popularni kokteli koje rado pijemo

Kada pomislimo na leto, more, plažu, opuštanje ili savršeni izlazak u klub, i razna okupljanja, ništa ne bi moglo da se prođe bez koje čaše...
pročitaj više

Metaxa – žestina zanosne boje ćilibara

U potrazi ste za odgovarajućim alkoholnim pićem koje će probuditi sva vaša čula?
pročitaj više

Rum i kokteli- najbolja letnja kombinacija svežine

Prve asocijacije na leto su more, plaža, žurke, dobar provod, izlasci, a uz sve to neizostavni deo priče su kokteli. Oni su jedno od najpopularnijih...
pročitaj više

Izvrsna kap žestine - viski Talisker 10

Viski je neizostavan pratilac bitnih dešavanja, velikih proslava, raznih veselja, sastanaka i poslovnih ručkova. Piće koje odiše elegancijom i tu je da...
pročitaj više