BLOG

TIRAMISU RECEPT, IDEALNA POSLASTICA

18.10.2021.

Da li znate koji je slatkiš broj 1 , i najtraženiji od svih? Tiramisu!


Pored popularnih lazanja, klasični tiramisu recept je svuda tražen, vrhunski je slatkiš, omiljen i veoma lak za pripremu jer Vam neće oduzeti puno vremena prilikom spremanja.

 

Tiramisu torta, tiramisu sa krem sirom, tiramisu bez jaja, tiramisu u čaši , tiramisu bez jaja sa kiselom pavlakom ili samo tiramisu originalan recept koji podrazumeva dobri, stari i klasični tiramisu koji zapravo nema mnogo sastojaka.


Ipak, iznenađujuće je da uvek bude različitog ukusa, jer ga svaka domaćica pravi na svoj način.


Zapravo, klasični tiramisu se priprema sa piškotama, kafom, konjakom/brendi/liker disaronno, mascarponeom, žumancima i šećerom.

Tiramisu ne treba dugo ostavljati napolju, ali se lako može držati nekoliko dana u frižideru.

 

Čak je potrebno najmanje 24 sata da stoji u frižideru. Jer tek tada biskvit/pištkote zaista upiju mešavinu kafe / konjaka / amaretto liker , i krem koji ima dovoljno vremena da upije sve arome.

Svako može sam da odredi odnos kafe-konjaka/amaretta . Za originalan tiramisu recept koristi se liker Amareto Disaronno.

Neki ga vole sa malo jačim ukusom, dok drugi samo žele laganu alkoholnu notu.

 

tiramisu alkohol liker brendi

 

Tiramisu recept original:

 

Sastojci:

• piškote - 200 g

• espreso - 400 ml skuvanog

• liker 3 kašike (po želji i više) • konjak Courvoisier,

• ili brendi Vecchia Romagna • ili amaretto Disaronno

• šećer u prahu - 150 g • jaja - 4 kom.

• maskarpone - 350 g

• kakao - 2 kašike u prahu

• čokolada - 100 g narendati

 

PRIPREMA:

 

U ohlađenu kafu dodati liker. Belanca umutiti u sneg. Žumanca umutiti sa šećerom u prahu dok ne dobijete črvstu smesu. Dodati maskarpone sir i blago promešati. Dodavati polako umućena belanca dok smesa ne postane kremasta. Svaku piškotu potopiti 5 sekundi u kafu pomešanu sa likerom. Polovinu piškota poređati na dno staklene posude, tako da je celo dno prekriveno. Između piškota ne sme postojati razmak, niti prazan prostor između piškota i zida posude. Odozgo staviti polovinu krema i poravnati. Drugi sloj piškota ređati pod pravim uglom u odnosu na prvi sloj. Premazati ostatkom krema i posuti oblino kakaom u prahu. Ostaviti u frižideru 8 sati. Pre serviranja posuti narendanom čokoladom.

Poslednje sa bloga

Mamurluk – kako ga ublažiti i šta je dobro za mamurluk?

Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
pročitaj više

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i...
pročitaj više

Šta je potrebno za slavu – spisak pića za kupovinu ako slavite, a za poklon ako idete na slavu

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više

Gorki list – za šta je lekovit, po čemu se razlikuje od Pelinkovca i zašto ga svi vole?

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na...
pročitaj više

Koji je najbolji viski za poklon?

Važno je, pre samih predloga, napomenuti jedno- niti ima lošeg viskija, niti bilo koje vrste viskija mogu biti loš poklon. Vekovna tradicija proizvodnje...
pročitaj više

Letnji kokteli sa rumom - koju su najbolji?

Prve asocijacije na leto su more, plaža, žurke, dobar provod, izlasci, a uz sve to neizostavni deo priče su kokteli. Oni su jedno od najpopularnijih...
pročitaj više

Koje čaše za koje piće upotrebiti?

Zamislite lep sunčan dan, okupljanje sa prijateljima, smeh i dobru atmosferu, a u vašoj ruci omiljeno piće. Međutim, svi smo se mi bar jednom u životu...
pročitaj više