BLOG

HRANA I PIćE - NAJBOLJE KOMBINACIJE ZA SVAKU PRILIKU

27.10.2025.

Osoba pije crveno vino uz meso

 

Pravilno uparena hrana i piće može podići običan obrok na vrhunski gastronomski doživljaj, naglasiti najbolje karakteristike jela i očistiti nepce između zalogaja.

 

Ovo nije elitno znanje rezervisano za somelijere, već veština koju svako može savladati i uvesti u svakodnevno uživanje u hrani.

 

 

Zašto je bitno piće uz jelo?

 

Dobar par nikada nije slučajnost. Kada se na pravilan način spoje hrana i piće, dešava se magija.

 

Piće može:

 

  • Očistiti nepce - Masna ili kremasta jela, poput sira ili paštete, "operu" se uz pomoć živahnih kiselina u belom vinu ili osvežavajućeg piva, pripremajući vaše čulne receptore za svaki novi zalogaj.

  • Pojacati ukus - Određeni sastojci u piću i hrani mogu se međusobno naglasiti. Primera radi, zemljani tonovi pinu noira savršeno se stapaju sa ukusom pečene jagnjetine.

  • Stvoriti kontrast -Slatkoća desertnog vina može prelepo da kontrira gorkoj noti tamne čokolade, stvarajući dinamičan i uzbudljiv odnos na nepcu.

  • Uravnotežiti - Kiselost u vinu ili gorkoća u pivu mogu balansirati slanost, masnoću ili slatkoću jela, vodeći ka skladnijem celokupnom utisku.

 

U suštini, pravo piće nije samo "uz" jelo, ono je njegov partner u plesu ukusa.

 

 

Koje piće ide uz sir i meze?

 

Meze plato ili tanjir sireva predstavlja izazov zbog različitih tekstura i intenziteta ukusa. Ključ je u pronalaženju univerzalnog pića koje će se slagati sa svim. Idealno rešenje su blaga, sveža bela vina ili lagana, roze vina.

 

Pinot Grigio je izvrstan izbor. Ovo belo vino sa severa Srbije karakterišu note zrelih krušaka, zelenih jabuka i citrusa, uz prijatnu kiselinu. Ono neće nadjačati delikatnije sireve (kao mocarela ili feta u salati), a dovoljno je svestrano da podrži i one nešto intenzivnije. Njegova svežina savršeno se slaže sa maslinama, svežim povrćem i laganim mediteranskim specijalitetima.

 

 

Kako upariti piće i meso?

 

Ovo je vrhunac sinergije jela i pića, gde se pravilo "crveno meso uz crno vino, belo meso uz belo vino" može smatrati dobrom polaznom osnovom, ali ipak nije aksiom.

 

Sigurno ste često muku mučili kako da napravi način iskombinujete piće uz meso tokom pripremanja raznih proslava i skupova. No, nakon nekoliko pravih saveta, sve će ići mnogo lakše.

 

 

Koje piće ide uz jagnjetinu?

 

Jagnjetina, naročito pečena i ispod sača, ima bogat, sočan i blago zemljan ukus. Ona zahteva vino sa dovoljno strukture i arome da joj parira, ali bez preterane agresije.

 

Crvena vina srednjeg tela su savršena. Cabernet Sauvignon poseduje punoću i stabilnu strukturu, sa notama crne kupine, zrele višnje iborovnice. Njegovi meki i zreli tanini lepo će se vezati za masnoću jagnjetine, a aroma će se nadovezati na njen duboki ukus, podižući iskustvo na viši nivo.

 

 

Koje piće ide uz belo meso?

 

Piletina, ćuretina i teletina su suptilnijeg ukusa. Cilj je da ih istaknemo, a ne prekrijemo. Bela vina sa punijim telom ili lagana crvena su idealna.

 

Uz piletinu sa začinskim biljem ili u kremastom sosu, pokušajte sa Chardonnay. Ovo vrhunsko vino ima notu zrelog voća i blagu punoću koja neće nadjačati meso, već će ga oplemeniti. Za pečenu teletinu, lagani Pinot Noir bi mogao biti iznenađujuće dobar izbor.

 

 

Koje piće ide uz ribu?

 

Bela vina sa živahnom svežinom i kiselošću osvežavaju i naglašavaju prirodnu slatkoću ribe, posebno morske. Preporuka je Sauvignon Blanc.

 

Njegove izražene arome citrusa (limete i grejpfruta) i trave čine ga savršenim pratiocem pečenog oslića, lososa ili riblje čorbe. Sveža kiselost vina "izbija" masnoću ribe i čisti nepce, ostavljajući osećaj čistoće i svežine posle svakog zalogaja.

 

 

Najslađe za kraj: Koje piće ide uz dezert?

 

Belo vino za dezert

 

Desertno vino treba da bude sladje od samog deserta. U suprotnom, vino će izgledati gorko i kiselo. Desertna vina svojom koncentrovanom slatkoćom i kompleksnošću stvaraju nezaboravne završetke obroka.

 

Naš izbor je Tamjanika i pravi je biser za desert. Svojim izraženim aromatičnim buketom (cvetovi, žuto voće, ruža) i prijatnom slatkoćom, ono je fantastičan par uz voćne pite, kolače sa lešnicima ili lagane kremaste dezerte poput panna cotte. Njegova cvetna prefinjenost će se prelepo slagati sa slatkišem, a neće ga preplaviti.

 

Eksperimentisanje sa hranom i pićem je polovina zabave. Neka vam naše preporuke služe kao polazna tačka za nova kulinarska putovanja. Slušajte svoje nepce, probajte različite kombinacije i otkrijte lične favorite.

 

Jer, u potrazi za savršenim parom, ne samo da ćete otkriti nove ukuse, već ćete i svaki obrok pretvoriti u mali praznik.

Poslednje sa bloga


PROIZVOD JE DODAT U KORPU
Image of product added to cart