BLOG

LIMONCELLO SPRITZ - SAVRšEN LETNJI KOKTEL

27.05.2025.

Šanker pravi komplikovani limoncello spritz

 

Među najpopularnijim letnjim napicima poslednjih godina izdvaja se jedan klasik sa juga Italije-Limoncello Spritz. Ovaj koktel je savršen spoj citrusne svežine i lagane penušavosti, a njegova jednostavna priprema i primamljiv izgled čine ga pogodnim za sve prilike.

 

U nastavku saznajte više o ovom piću koji osvaja sva čula, kao i kako se pravi, pije i uz koja pića se najbolje slaže.

 

 

Kratka istorija limoncella

 

Limoncello je tradicionalni italijanski liker napravljen od kore limuna, alkohola, šećera i vode. Poreklom je iz južne Italije, tačnije iz regija Amalfi i Sorrento, gde se uzgajaju neki od najaromatičnijih limunova na svetu.

 

Isprva se ispijao kao digestiv, odnosno piće koje se konzumira nakon obroka radi lakšeg varenja. Danas, međutim, limoncello se sve više koristi i kao osnova za razne koktele, poput Limoncello Spritza.

 

Ovaj osvežavajući napitak napravljen je od limoncella, prosecca i gazirane vode. Njegova popularnost porasla je poslednjih godina jer nudi savršen balans između slatkog, kiselog i blago gorkog ukusa, a upravo je to sve ono što tražimo u dobrom letnjem piću.

 

Kao i Aperol Spritz, i ovaj koktel se često poslužuje kao aperitiv, ali i tokom dana, na žurkama na otvorenom, piknicima ili jednostavno na terasi uz zalazak sunca.

 

 

Kako se pravi Limoncello Spritz?

 

Jedan od razloga zašto je ovaj koktel postao toliko popularan jeste, pored sjajnog ukusa, i njegova jednostavna priprema.

Ne treba vam posebna oprema niti barmensko znanje, naprotiv, samo nekoliko kvalitetnih sastojaka i malo leda.

 

Sastojci:

 

  • 60 ml limoncella
  • 90 ml prosecca (ili drugog suvog penušavog vina)
  • 30 ml gazirane vode
  • led
  • kriška limuna i grančica nane za dekoraciju

 

Izuzetno lako se pravi limoncello spritz, u svega 4 koraka:

 

  1. Potrebna vam je čaša za limoncello (najčešće vinska ili široka staklena), u koju ćete sipati led do pola
  2. Ulijte limoncello
  3. Dodajte prosecco
  4. Pri kraju dolijte gaziranu vodu i lagano promešajte
  5. Ukrasite limunom i svežom nanom

 

Za savršen balans tajna je u količini, te limoncello daje pun citrusni ukus, prosecco osvežava i daje blagu gorčinu, ali i dašak luksuza u vidu mehurića, dok gazirana voda ublažava jačinu i osigurava da piće ostane lagano.

 

 

Limoncello recept - saveti za pripremu kod kuće

 

Ako ste ljubitelj domaćih napitaka, nudimo vam jednostavan recept za limoncello koji možete isprobati u ugodnosti svog doma.

Evo šta vam je potrebno:

 

  • kora od 7-10 organskih limunova
  • 500 ml čistog alkohola (96%)
  • 500 g šećera
  • 700 ml vode

 

Ovaj brzi limoncello veoma je ukusan, mada tradicionalna verzija ipak zahteva više vremena kako bi se arome lepo razvile.

 

Dobra vest je da se limoncello zaista lako pravi, a kad ga jednom napravite, možete ga koristiti i u drugim receptima, poput onih za kolače, deserte ili koktele.

 

 

Kako se pije limoncello?

 

Čaša limoncello spritza ispred bokala

 

Tradicionalno, limoncello se služi dobro ohlađen, često iz zamrzivača, u vinskim čašama. Ipak, danas je sve popularniji kao baza za koktele. Može se piti čist, sa ledom, a možete i kombinovati limoncello sa drugim pićima.

 

Ljubitelji eksperimenata mogu probati:

 

  • Limoncello sa tonikom osvežava i gorči
  • Limoncello sa džinom je jak i aromatičan
  • Limoncello sa borovnicama, jagodama ili bosiljkom idealan je za vizuelno atraktivne letnje varijacije

 

Za ljubitelje kvalitetnog limoncella, Calix nudi nekoliko renomiranih brendova:

 

  • Luxardo Limoncello - ovaj autentični italijanski liker sa 27% alkohola, proizvodi se po originalnom porodičnom receptu iz 1905. godine. Poznat po bogatom citrusnom ukusu i tradicionalnoj metodi proizvodnje sjedinjavanja i odležavanja alkohola sa korom, pulpom i sokom, što poboljšava prirodnu aromu i ukus limuna
  • Pallini Limoncello - osvežavajući liker sa 26% alkohola, napravljen od kore limuna sa Amalfi obale. U pitanju su ručno odabrani limuni, te ga ovakva tradicionalna proizvodnja čini jednim od najcenjenijih limoncella na tržištu
  • Mama Mia Limoncello - savremeni pristup tradicionalnom receptu sa modernim dizajnom i pristupačnom cenom što ga čini idealnim za svakodnevno uživanje i koktele
  • Luxardo Maraschino - iako nije klasični limoncello, ovaj liker sa aromom maraskino trešnje može se koristiti u kombinaciji sa limoncellom za kreiranje jedinstvenih koktela
  • Limoncello di Capri – ovaj voćni liker poseduje jaku i suvu završnicu sa akcentom na prirodnu aromu limuna. Zahvaljujući svom kvalitetu tokom godina je postao najprodavaniji limoncello u barovima i restoranima širom Italije

 

 

Saveti za posluženje

 

Tri limoncello spritza na poslužavniku

 

Limoncello izgleda elegantno u visokoj čaši, ali se često služi i u niskim, širokim čašama sa puno leda. Čaša u kojoj se služi limoncello ne mora biti posebna, ali preporučuje se staklo koje ističe boju i svežinu koktela.

 

Ukrasite napitak svežim limunom, nanom, pa i cvetovima lavande za dodatni estetski efekat.

 

Ako tragate za koktelom koji osvežava, sa drugima vas umrežava, izgleda lepo, a jednostavno se pravi, Limoncello Spritz je pravi izbor za vas.

 

Bilo da koristite domaći ili kupovni limoncello, pravite ga za goste ili samo za sebe, prave sastojke pronađite na sajtu Calix-a i unesite dašak Italije u vaše letnje večeri.

 

Poslednje sa bloga

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2025

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Šta pokloniti za 8. Mart?

Bliži nam se 8. mart – dan koji je poseban za mnoge pripadnice širom naše planete. I to s razlogom. Osvojena je važna stepenica u borbi za ljudska...
pročitaj više

Koji je najbolji poklon za Dan zaljubljenih 2025?

Stigao je februar, a uskoro se bliži i datum koji je posebno važan svim parovima - Dan zaljubljenih. Ovaj praznik ljubavi idealan je da svom partneru...
pročitaj više

Šta je Prosecco, kako se servira i kako se pije?

Prosecco je italijansko penušavo vino koje se u 85% pravi od Glera sorte grožđa. Možda nije šampanjac, ali nosi sličnu magiju.
pročitaj više

Koje piće se nosi na rođenje deteta?

Rođenje deteta je jedan od najvažnijih i najradosnijih događaja u životu svake porodice i kao i mnogi drugi posebni trenuci, obeležava se darovima i...
pročitaj više

Kako se pravi škotski viski, koje vrste postoje i zašto je ovo piće tako posebno?

U potrazi ste za savršenim pićem koje je stvoreno za posebne trenutke i za uživanje u svakom gutljaju? Za pićem koje će probuditi sva čula i koje...
pročitaj više

Kako se pravi kuvano vino? Recept za najbolji zimski napitak

Kuvano vino je jedan od najpoznatijih zimskih napitaka, savršen za hladne dane i praznične večeri. Njegova bogata aroma, puna začina i voćnih nota...
pročitaj više

Jeger (Jagermeister) – kako se pije, pravi i koristi čuveni liker?

Krenimo od jedne istine- ko god je probao Jeger, nije ostao ravnodušan. Ili se trajno zaljubimo u ovo piće, ili nam nikako ne prija njegova slatka...
pročitaj više

Šta je i kako se pije tekila? Vrste i sve što ste želeli da znate

Poznata u barovima širom planete i sastojak svakog filmskog koktela, tekila je tradicionalno meksičko piće. Bogata istorija ove egzotične zemlje...
pročitaj više

Mamurluk – kako ga ublažiti i šta je dobro za mamurluk?

Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više