BLOG

ŠTA JE POTREBNO ZA SLAVU – SPISAK PIćA ZA KUPOVINU AKO SLAVITE, A ZA POKLON AKO IDETE NA SLAVU

17.10.2023.

case za vino zdravica

 

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i dobra alkoholna pića igraju ključnu ulogu u obeležavanju ovog tradicionalnog srpskog običaja, stvarajući atmosferu gostoprimstva i slavlja.

 

U nastavku teksta ćemo istražiti šta je potrebno za slavu, spisak pića koja bi trebalo uzeti u obzir kako biste napravili savršenu selekciju kako za slavlje kod kuće, tako i za poklon domaćinu prilikom odlaska na slavu.

 

Piće za slavu – spisak kada slavite


U stvaranju prijatne i gostoljubive atmosfere na slavi izbor pića je od presudnog značaja. Kako biste pametno izabrali vrste pića i osigurali da svi uživaju na ovom važnom srpskom tradicionalnom činu, treba uzeti u obzir različite faktore koji uključuju ukuse domaćina i gostiju, tradiciju i praktične potrebe.

 

Rakija

 

Tradicionalno i nezaobilazno srpsko piće koje se obavezno poslužuje na slavama je rakija i to čuvena šljivovica. Rakija ima duboko ukorenjeno mesto u srpskoj kulturi i koristi se kao piće dobrodošlice, za nazdravljanje i gostoprimstvo tokom slave. Ovaj voćni destilant dolazi u različitim varijacijama, pa pored obavezne šljivovice, domaćinske kuće imaju da ponude i kajsijevaču, dunjevaču, jabukovaču ili sve popularniju viljamovku. Često se tu nađe i lozovača ili modernije rakije od višnje, maline ili meda.


Naša preporuka je: Rakija Ćirilica Šljivovica, stara 12 godina.

 

rakija sljivovica cirilica 12 godina

 

Vino


Pored rakije, obavezno je na slavi ponuditi crveno vino kao simbol krvi i tela Hristovog i belo vino koje predstavlja svetlost i čistoću. Vina imaju svoje časno mesto na srpskim slavama, pa pored najpopularnijeg crvenog i belog možete uživati i u prijatnom rozeu ili šriceru. Vino se poslužuje i pre i tokom obroka. Tokom rituala rezanja kolača, domaćin prinosi čašu crvenog vina svetitelju i svojoj porodici kako bi blagosiljali kolač i vinom nazdravili zdravlju, sreći i blagostanju.


Bilo da je reč o crvenom ili belom vinu, prisustvo ovog pića na trpezi dodaje poseban šarm i eleganciju svakoj slavi.


Naša preporuka je: Vino Sonsierra perfume- lux, izvanredno špansko crveno vino.

 

vino sonsierra perfume lux

 

Pivo


Iako su vina popularnija, nijedna srpska kuća ne propušta nabavku piva kako bi ugodila svojim gostima koji uz jelo više vole da uživaju u ovom piću. Razna piva, domaća i strana, često se nalaze na stolu tokom slave.


Naša preporuka za slavu je: Paulaner Minhensko pivo

 

paulaner minhensko svetlo pivo bure

 

Ostalo piće za slavu


Za goste koji ne konzumiraju alkohol tu su gazirana pića i bezalkoholni napici, te voćni sokovi za decu i uvek korisna mineralna voda za osveženje.


Domaćinske kuće se mogu pohvaliti kvalitetnim likerima poput šerija ili voćnih likera koje često biraju dame za aperitiv. Iako nije srpski običaj piti viski ili konjak na krsnoj slavi, sve češće ova sofisticirana pića postaju izbor većine gostiju.


Posle obroka valja popiti kafu ili čaj, pa će domaćica ljubazno ponuditi ovaj topli napitak pred kraj druženja.


Pored pravog izbora, podjednako je važno i kako servirati piće za slavu. Postavite sto na način koji omogućava gostima laku i udobnu uslugu i budite pažljivi kako biste se pobrinuli da imaju raznolik izbor kako bi svi mogli da uživaju u proslavi.

 

Slava na posni dan – šta ponuditi gostima za piće?


Gosti vole da popiju bilo da je slava na mrsni ili posni dan. Jedino se postavlja pitanje koje se piće bolje slaže sa posnim obrocima. Kada je riba na trpezi, uglavnom se više služe bela vina ili lagani roze.


Evo nekoliko predloga:

 

  • Belo vino – Belo vino poput suvog šardonea ili suvignon blanca, često je najbolji izbor uz ribu jer njegova kiselost i voćni tonovi dobro idu uz riblje obroke.
  • Roze – Lagano roze vino može biti odličan izbor kada se radi o lakšim ribljim jelima.
  • Mineralna voda – Kada želite bezalkoholnu opciju ili osveženje uz posni obrok, mineralna voda je idealan izbor.
  • Citrusni napici – Sok od limuna, grejpfruta ili pomorandže naglasiće ukus ribljih obroka.
  • Bezalkoholni kokteli – Bezalkoholni kokteli sa citrusima ili verzije mohita ili margarite dodaće poseban ukus posnom obroku.

 

kokteli u casama

 

  • Čajevi – Ukoliko preferirate čajeve, zeleni je odličan izbor jer ima blagu, osvežavajuču aromu.

 

Pravilan izbor pića na posnoj slavi zavisiće pre svega od vaših ličnih preferencija, a onda i od ukusa gostiju, pa se trudite da ponudite raznovrsne opcije koje će upotpuniti vaše slavlje.

 

Slavske flaše za piće


Slavske flaše za piće su posebne boce sa simboličkim ukrasima koje se koriste za služenje i čuvanje pića tokom slave. One daju posebnu čar duhu proslave i značaj tradicionalnoj srpskoj slavi.


U slavskim flašama tradicionalno se čuva dobra domaća rakija koja se služi gostima kao piće dobrodošlice.

 

Šta pokloniti za slavu?


Ako se pitate šta kupiti za slavu kada krenete u goste, piće je pored cveća najbolji izbor. Možete razmotriti kvalitetna vina, dobro odabrane rakije, viski, likere ili neka druga pića koja su omiljena domaćinu. Ukoliko želite da dodate posebnu notu vašem poklonu, izaberite neku ekskluzivnu bocu iz ponude Calix.


Kod Srba je krsna slava najvažniji godišnji događaj u životu svake porodice. Ako tražite sinonime za reč slava, onda je to proslava, gozba, ljubav prema rođacima i prijateljima, pozitivne misli i ukusna hrana. Ma šta da se dogodi, srpska slava ostaje neprekinuta i nastavlja se kroz vreme.


U vašem Calix- u očekuje vas raznovrsna slavska ponuda veličanstvenih pića koja dodaju poseban šarm i eleganciju svakoj slavi.

Poslednje sa bloga

Mamurluk – kako ga ublažiti i šta je dobro za mamurluk?

Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
pročitaj više

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više

Gorki list – za šta je lekovit, po čemu se razlikuje od Pelinkovca i zašto ga svi vole?

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na...
pročitaj više

Koji je najbolji viski za poklon?

Važno je, pre samih predloga, napomenuti jedno- niti ima lošeg viskija, niti bilo koje vrste viskija mogu biti loš poklon. Vekovna tradicija proizvodnje...
pročitaj više

Letnji kokteli sa rumom - koji su najbolji?

Prve asocijacije na leto su more, plaža, žurke, dobar provod, izlasci, a uz sve to neizostavni deo priče su kokteli. Oni su jedno od najpopularnijih...
pročitaj više

Koje čaše za koje piće upotrebiti?

Zamislite lep sunčan dan, okupljanje sa prijateljima, smeh i dobru atmosferu, a u vašoj ruci omiljeno piće. Međutim, svi smo se mi bar jednom u životu...
pročitaj više

Najbolje makedonsko vino - pobednik prestižnog takmičenja

Kada prolazite kroz Makedoniju ne možete da ne primetite vinograde rasute po padinama planinskog regiona. Sunce je ovom tlu najbolji prijatelj, a plodna...
pročitaj više