BLOG

NAJPOPULARNIJI RECEPTI SA OKTOBARFESTA

21.09.2021.

paulaner oktobarfest recepti blog

 

Kad kažemo Minhen i Bavarska, odmah pomislimo na fudbal, automobile, pivo i kobasice. Međutim, svim pivopijama dobro je poznato šta se dešava u ovom gradu svake godine krajem septembra i početkom oktobra. Tih dana, ovaj grad vrvi od posetilaca željnih dobre zabave kako bi iskusili čari nadaleko poznate manifestacije - Oktobarfest.


Pod okriljem ovog događaja ispije se na milione litara piva, te ne čudi što je Oktobarfest sinonim dobrog provoda i vrhunskog druženja. Najpoznatije alkoholno piće, bez koga ne može da se zamisli manifestacija ovakvog kalibra svakako je Paulaner pivo.
Kada je u pitanju pivo Paulaner, cena zavisi od zapremine, ambalaže, proizvođača. Tako, kod nas možete kupiti ovo pivo u flaši (0,33 l ili 0,50 l), limenci, pa čak i burencetu (5l, 20l, pa čak i 30l).


Konzumiranje piva svakako je lepše uz vrhunske gurmanluke, jer kakav bi to provod bio ako ne sadrži specijalitete koji su poznati širom sveta? Jedno je sigurno - Oktobarfest nudi obilje nesvakidašnjih ukusa koji su, manje-više, za jake stomake.


Nažalost, ove godine, usled pandemije koronavirusa, događaj je otkazan. Ne preostaje nam ništa drugo nego da dovedemo ovu manifestaciju u naš dom pravljenjem i konzumiranjem najlepših poslastica.

 

Obatzda


Prva asocijacija na ovaj specijalitet je sinergija eksplozivnih ukusa. To je namaz od mešavine belog, mekog sira, slatke ili ljute paprike i crnog luka. Neke verzije se prave sa belim lukom, renom i karanfilićem. U pitanju je klasična nemačka hrana koja se služi uz Paulaner pivo.


Sastojci:

  • 2 kruga sira od kamambera (francuski meki sir)
  • 2 kruga sira romadura (belgijski meki sir)
  • 1 pakovanje krem sira
  • 1 sitno iseckan crni luk
  • 1 kašičica paprike
  • 1/2 kašičice semena kima
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/8 kašičice bibera
  • sveža gusta pavlaka

 

Uputstvo za pripremu:


U maloj činiji zgnječite viljuškom zajedno sir kamamber i romadur. Umutite krem sir, luk i začine. Dodajte pavlaku do željene gustine. Namaz Obatzda treba da bude boje cigle. Po želji pospite dodatnim semenkama kima. Stavite u frižider nekoliko sati kako bi se ukusi sjedinili.
Najbolje se služi sa tanko narezanim lukom, perecama, hlebom i pivom.

 

Bavarske kobasice

 

Nemačka je poznata po aromatičnim i vrlo ukusnim kobasicama. Jedne od njih su bavarske ili bele kobasice (weisswurst). Odličan izbor uz Paulaner pivo, senf, kečap ili bavarsku perecu. Pivo je odličan pratilac njihovoj pikantnosti. Poznate su po celom svetu, a odlična vest je da ih lako možete napraviti i kod kuće.

 

bavarske kobasice

 

Sastojci:

  • 750 g teletine
  • 250 g svinjetine
  • 250 g svinjske masti
  • so i biber po ukusu
  • pola osušene korice limuna
  • 50 g peršuna
  • malo luka
  • 150 g lomljenog leda
  • oljuštena svinjska creva

 

Uputstvo za pripremu:

 

Teletinu i svinjetinu istucati čekićima za meso. U tu smesu umešati koricu limuna, luk i začine. Nakon toga, dodati lomljeni led i naseckani peršun. Ova smesa zatim se stavlja u očišćena životinjska creva. Kuvati u vrućoj vodi 15 minuta.

 

Brats with Sauerkraut

 

Ovo je specijalitet koji može biti običan, dimljen ili sa ukusom sira, poslužen ceo ili isečen na kriške, sa lepinjom ili bez nje.

 

Sastojci:

  • 8 sirovih vezica bratwursta
  • 1 konzerva kiselog kupusa, isprana i dobro oceđena
  • 2 srednje jabuke, oguljene i sitno iseckane
  • 3 trake slanine, skuvane i izmrvljene
  • 1/4 šolje pakovanog smeđeg šećera
  • 1/4 šolje sitno iseckanog luka
  • 1 kašičica mlevenog senfa
  • 8 lepinja

 

Uputstvo za pripremu:


U velikoj činiji pomešajte kiseli kupus, jabuke, slaninu, smeđi šećer, luk i senf. Pokrijte i kuvajte na niskoj temperaturi 6-8 sati. Stavite brats u lepinje. Koristeći kašiku sa prorezom, prelijte mešavinom kiselog kupusa.

 

Nemojte ovo otkriće čuvati samo za sebe, pozovite prijatelje i priredite im nezaboravan provod uz Paulaner Oktobarfest pivo. Do kućnog praga lako vam se može dostaviti čitavo bure ovog pića. Uz 30 l piva, bez problema ćete iskusiti duh manifestacije koja okuplja pivopije širom sveta.

 

Meke perece


Verujemo da ste ih svi probali, pa već znate da su odlična kombinacija uz razne umake, poput umaka za picu, umaka od spanaća ili ljutog senfa. Verni pratilac pereca je i Paulaner pivo. Cena u našoj online prodavnici je različita u zavisnosti od toga da li se radi o svetlom, tamnom ili pak pšeničnom pivu.

 

Sastojci:

 

  • 1 pakovanje aktivnog suvog kvasca
  • pola do cela šolja tople vode (110° do 115°)
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašičice soli
  • 4 šolje brašna
  • 8 šoljica vode
  • 1/2 šolje sode bikarbone
  • 1 jaje
  • Opcioni dodaci: susam, mak, parmezan

 

Uputstvo za pripremu:


Rastvorite kvasac u toploj vodi. U velikoj činiji pomešajte šećer, so, kvasac i dve šolje brašna. Umešajte preostalo brašno dok ne dobijete gusto testo.

 

Okrenite testo na pobrašnjenu površinu. Gnječite dok ne postane glatko i elastično, oko 5 minuta. Stavite u podmazanu činiju. Pokrijte i ostavite da se diže na toplom mestu dok se ne udvostruči, oko 1 sat.

 

Podeliti testo i oblikovati u 12 loptica, a zatim preoblikovati u perece.

 

Zagrejte rernu na 425°. U veliku šerpu stavite vodu i sodu bikarbonu dok ne počne da ključa. Stavite jednu po jednu perecu u ključalu vodu na 30 sekundi. Izvadite ih i cedite na papirnim ubrusima kako bi se upio višak masti.

 

Perece ređajte na podmazane plehove. Premažite jajetom. Pecite 12-14 minuta do zlatno smeđe boje. Služe se tople.

 

 

Paulaner Oktoberfest pivo - dovedite Oktobarfest u svoj dom

 

Pošto smo svi sprečeni da uživo uživamo u ukusu koji nudi Paulaner Oktoberfest pivo, preko naše online prodavnice možete poručiti ovo veličanstveno piće. Na taj način doživećete potpunu atmosferu ovog događaja. Ukoliko pak želite da uživate u voćnom ukusu, za vas je pravi izbor lemon radler pivo Paulaner. Cena je nešto povoljnija budući da je reč o bezalkoholnoj verziji.


Uverite se zbog čega Paulaner pivo uživa epitet omiljenog među pivopijama na Oktobarfestu. Podelite ovaj hedonizam sa svojim najmilijima jer sreća se množi deljenjem.
 

Poslednje sa bloga

Najpoznatiji kokteli u svetu

Margarita koktel ili Plava laguna koktel, Pina kolada i mnogi drugi su mešana, mućkana ili blendirana pića, popularna širom sveta. Ispijaju se u raznim...
pročitaj više

Konjak – od čega se pravi, kako se pije i iz kojih čaša se služi?

Kao što to obično biva, neke od najboljih stvari nastanu sasvim slučajno. Jedna od njih je upravo konjak. Zbog čega je ovo piće tako posebno, od čega...
pročitaj više

Prvi maj - koje pivo je najbolje i šta se pije pored piva

Prvomajski uranak je povod za veselje kojim se obeležava i proslavlja rad i dostignuća radničke klase. Prvi maj je praznik koji se često vezuje za...
pročitaj više

Kako ofarbati jaja vinom? Učinite Uskrs 2023. posebnim

Kad prođu zimski praznici, prolećna proslava Uskrsa nam dođe kao pravo osveženje i povod za radost i slavlje. Pored radosti okupljanja pred uskršnjom...
pročitaj više

Najbolji irski viski i druga pića za Dan Svetog Patrika

Svake godine od 17. marta, svi smo Irci! Praznik Svetog Patrika koji obeležava se širom sveta, ne samo u Irskoj. Ovaj čuveni irski praznik donosi mnogo...
pročitaj više

Kako se drži čaša za vino? Ispijajte vino poput svetskih somelijera

Do sad smo vam ispričali nebrojeno priča o vinu, o vinogradima, tehnologiji proizvodnje, vrstama i kvalitetu, uvek sa istim zaključkom. Od prvog koraka...
pročitaj više

Šta pokloniti za 8. Mart?

Bliži nam se 8. mart – dan koji je poseban za mnoge pripadnice širom naše planete. I to s razlogom. Osvojena je važna stepenica u borbi za ljudska...
pročitaj više

Kako da pripremite najbolji poklon za Dan zaljubljenih

U susret nam stiže još jedan dobar povod da se nazdravi, možda čak i najbolji i najvažniji. Naravno, govorimo o prazniku ljubavi kojem se posebno...
pročitaj više

Punč ili kuvano vino? Recept za zimsko piće koje će vas ugrejati

Ako ste do sada hladne, zimske večeri grejali čašicom žestine, čašom vina ili šoljom čaja, krajnje je vreme da upoznate pravo zimsko piće koje u...
pročitaj više

Od čega se pravi vodka, sa čime se meša i koja je najskuplja? Saznajte sve tajne „infuzije iz korena“

Vodka, takozvana vatrena “vodica” i svojevrsna infuzija iz korena, i pored svih polemika, ipak je rusko nacionalno piće. Pitanje koje se postavlja...
pročitaj više

Koje piće kupiti za poklon tokom praznika?

U susret praznicima biramo i idealan novogodišnji poklon kojim ćemo dragim ljudima poželeti uspešnu predstojeću godinu. Najlepše želje i poklone...
pročitaj više

Šta piti za Novu godinu i koja su najpopularnija praznična pića?

Polako ispraćamo aktuelnu godinu i stojimo na vratima nove. Praznično spremanje je počelo u svim delovima sveta i pravimo planove za najluđu noć. Bilo...
pročitaj više