BLOG

KAKO SE SERVIRA I PIJE VISKI?

17.07.2020.

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i viševekovnu upotrebu što u medicine tako i u uživanju.

Ali, postoji taj sitan problem da ljudi obično ne znaju kako se služi i pije viski. Vrste viskija su drugačije i serviraju se drugačije u zavisnosti od toga kakav je viski. Prodaja je uslovila da možete da ga nabaviti, pogotovo kada je online prodaja pica u pitanju.

Kao piće, postoji ceo ritual kako se konzumira viski. Cena ne poznavanja ovoga je ogromna, jer ćete sebi uskratiti veliko uživanje.

 

viski casa led

 

Viski je poseban doživljaj


Viski nastaje destilacijom jedne ili više žitarica. Ali, postoji dosta finesa prilikom spremanja ovog pića koje treba potrefiti da bi se destilat uzeo kao kvalitetan viski. Cena upravo i zavisi od ovih finesa. Jer, što je viski kvalitetniji to će imati bogatije ukuse, i teksture u kojima možete da uživate.

Dodatno, postoji i niz caka kojima se možete poslužiti da biste još više uživali pijući viski. Vrste i razlikovanje viskija znatno mogu pomoći u tome, jer su to osnovne stvari koje će vam pomoći da u viskiju uživate.

Viski se ne pije “na eks”, u njemu se uživa. Kada imate čašu viskija pred sobom, treba da uživate u svakom njenom segmentu. Od mirisa, ukusa, tog prvog dodira pića na jeziku, do toga kada sadržina čaše ispuni vašu utrobu, sve je to deo ovog doživljaja.

Ali, pre nego što odete u naš webshop i naručite neki od naših viskija, postarajte se da umete da izvučete najviše iz njega. Izaberite pravi viski. Prodaja, pogotovo online prodaja pica će vam pomoći da brzo ostvarite najbolje iskustvo.

 

Izbor viskija


Nijedan viski nije isti. Naprotiv, u zavisnosti od zemlje porekla, žitarice, i blenda ukusi viskija će se razlikovati. Dakle nije dovoljno samo znati kako se pije viski, već uopšte poznavati viski. Vrste igraju ogromnu ulogu, jer daju priliku da se uživa u različitim ukusima.

Burbon je slađi i finiji, Kanadski viski ima posebnu teksturu, dok je skoč jak i opor viski. Cena diktira koliko su zastupljeni viskiji kod nas. Dok postoje različite vrste viskija, i treba svaki probati da biste saznali koji bi ukus najviše vama odgovarao.

Takođe, kvalitet pića direktno i kvalitet destilerije koje ga proizvodi. Viskiji lošijeg kvaliteta se neće držati u odgovarajućim buradima, neće biti pravljeno prema posebnim uputstvima, i neće odstojati dovoljno da stekne pravi ukus.

Zato nije dovoljno poznavati kakav ukus određeno piće ima, već je bitno i ko ga proizvodi. Najbolje bi bilo kada bi mogli da probate što više pića i nađete neko koje je baš za vas. Kada ste otkrili ukus koji vama odgovara, treba da izaberete pravi sud da uživate u piću.

 

Izbor čaša


Ljudima ovo ne izgleda previše bitno, ali izbor čaša je neverovatno bitan. Nije isti doživljaj kada se viski pije iz obične čaše za sok, i kada se pije iz čaše predviđene za viski.

Veličina, oblik, dubina, širina, sve su to faktori koji mogu uticati na uživanje u viskiju. Kada pogledate običnu čašu, ona može biti previše plitka, i kada ubacite led u nju, ne možete da sipate dovoljno viskija. Ili, ukoliko je previše duboka, putovanje tečnosti će biti predugo i ubiće užitak u piću.

Zato je potrebno da čaša bude malo šira i ne previše duboka. Tako, lako ćete ubaciti led, i lako ćete uživati u piću.

Naravno, ne morate da kupite sada neke neverovatne čaše. Samo se postarajte da je čaša malo šira, i kada je pogledate probajte da zamislite kako bi izgledalo piće u njoj sa dodatkom leda.

Ukoliko ih već imate, možete da pređete na samu konzumaciju.

 

Čisti, sa ledom, sa vodom


Viski se pije čist, sa ledom, ili sa vodom. Čist viski je najmanje popularan, budući da može da bude prilično jak za nekoga ko ga prvi put pije. Takav udarac može biti previše jak za početnika, što ga može odvratiti od toga da nastavi da pije ovo fantastično piće.

Kada se pije čist viski, naglasak je na tome da uživate u punoći pića. Treba da osetite čitav ukus, bez ikakvog umanjivanja. Ovo je i najčistiji način uživanja u piću, s obzirom da nećete ništa od ukusa izgubiti. Ali, to može biti previše za nekog ko se još nije navikao, pa se zato viski pije sa ledom.

Viski sa ledom se pije da bi se ublažio ukus viskija. Najveća kritika ovom načinu pijenja jeste to što se smatra da led ubija pravi ukus pića. To delimično i jeste istina, ali je ovo najpopularniji način ispijanja. Takođe, ukus se razblažava što čini čitavo piće prijatnijim.

Kada stavljate led možete koristiti onaj u kockama, a čak i onaj u kuglama. Kocke leda su uobičajene, i tako se služe u većini kafića. Viski sa kuglom leda nije toliko popularan, budući da treba da stavite čitavu kuglu leda koja se polako topi, rashlađuje čašu, i čini čitavo iskustvo prijatnijim.

Na kraju, viske se pije i sa vodom. Voda se stavlja u vrlo malim količinama da razblaži jak ukus alkohola, i omogući da sve teksture pića izađu napolje. Kada pijete viski sa vodom, piće gubi alkoholnu snagu koju zamenjuje ukus samog pića. Sada, ostaje samo da pravilno pijete viski.

 

Kako se pije viski


Dolazimo i do poslednje stvari, a to je kako se pije viski. Do sada smo videli kako da izaberete pravi, kako da ga servirate, a sada je vreme da otkrijete i kako se pije. Nije dovoljno da ga samo sipate u grlo.

Treba da znate da se dobar viski pije bez leda. Kod nas se najčešće servira sa ledom, što nije greška, ali dobar viski je onaj u kome se uživa u celosti. Takođe, ovo su neke opšte smernice kad se pije viski:

  • Preporučuje se da se viski pije uglavnom na sobnoj temperaturi. Možete dodati i nekoliko kapi vode. Tako Irci često piju ovaj viski sa vodom u srazmeri 50-50 !
  • Na temperaturi od 16 do 18 stepeni Celzijusa i sa nekoliko kapi vode viski razvija veliki izbor ukusa!
  • Pre svega, viski ne treba da se hladi, već́ se služi na sobnoj temperaturi . Stavljajući led u viski (Whiskey on the rocks) on zapravo ništa ne gubi od svog ukusa. Preporučljivo je da se prvo pije razblažen negaziranom vodom kako biste se polako navikli na jak i oštar ukus ovog viskija.
  • Najbolji način prezentacije viskija je u tzv. nosing-čaši u kojoj se slatko voće, začini, drvene note i dim viskija mogu čak i optimalno prepoznati


Zamislimo da ste odlučili da pijete čist viski. Ukoliko je jako toplo, možete staviti čašu u frižider ili nekako drugačije rashladiti čašu, i tako dobiti hladnije piće bez leda. Natočiti viski u trećini čaše, nikako preko pola.

Prvo, izdahnite i prinesite čašu nosu. Udahnite miris i osetiti punu aromu pića, a potom izdahnite. Kako udišete uzmite gutljaj pića, ali ga nemojte progutati iste sekunde. Ostavite ga par trenutaka u ustima, i pustite da se izvrti po usnoj duplji, i preko jezika. Osetite sve tonove i delove pića, sve njegove teksture i ukusa, a zatim progutajte.

Na kraju izdahnite, sačekajte malo da vam se slegne, i uradite isto ponovo. Ovo je osnovna metoda uživanja u viskiju. Naravno, vi ne morate ovako da ga pijete, šta više, možete i da ga pijete u vidu nekog koktela.

Ostaje samo da kupite viski koji odgovara baš vama.


Viski prodaja


Sada, skoknite po led i proverite ponudu koju nudi online prodaja pica. Pogledajte ponudu viskija, kao i Viski Hibiki Japanese Harmony, Viski Nikka 12 godina star, Viski Nikka Coffey Grain koje vam toplo preporučujemo.

Izaberite najbolje za sebe. Dopustite da ovo bude užitak kome ćete se potpuno prepustiti.

 

Poslednje sa bloga

Glavne razlike između vrsta viskija: Scotch i Bourbon

Scotch i Bourbon na prvi pogled mogu izgledati isto, ali u čemu je razlika? Oba viskija su uglavnom tamnije boje, sadrže neke iste sastojke i oba ...
pročitaj više

Da li je Whiskey ili Whisky?

Da li ste se ikada susreli sa dva različita pisanja viskija -Whiskey ili Whisky? Da li zte koja je razlika? Ovde možete sazti zašto razlikujemo dva ...
pročitaj više

Koje sve vrste viskija postoje?

Viski je svetski popularno piće. Svi znaju kako se pije viski, ali ne zna svako da razlikuje viski, vrste kada su u pitanju. Šta više, kultura poznavanja ...
pročitaj više

Istorija viskija - od nastanka do danas

Danas svi znaju kako se pije viski. Online prodaja pica je pomogla tome, pogotovo popularizaciji koju je doživeo viski. Cena je zato postala pristupačna i ...
pročitaj više

Šta su bio-organska pića i zašto su dobar izbor?

Zdravlje je najvažnije. Održavati ga moramo svakodnevno. Ulagati u svoje zdravlje i zdravlje svoje dece znači ulagati u budućnost. Upravo zbog toga ...
pročitaj više

Upoznajte Tonka-Gin

Novo u Calix ponudi - Tonka-Gin. Saznajte šta je, od čega se pravi i otkrijte nova pića odnosno koktele koje možete praviti sa ovim neobičnim napitkom....
pročitaj više

Novi izgled Go g – sokova

GO g je redizajnirao izgled flaše koji omogućava lakše prepoznavanje vrste voća i razlikovanje ambalaže po boji poklopca!
pročitaj više

Istorija kraft piva

Craft ili kraft pivo ima dugačku tradiciju i istoriju. Ono zapravo predstavlja zanatsko pivo, povezuje se sa nezavisnim pivarama, malim količinama ...
pročitaj više

Dezinfekciona sredstva i zaštitna oprema

Na jednom mestu nudimo Vam najkvalitetnije proizvodi za dezinfekciju, zaštitu i dekontaminaciju koje proizvodi firma Advanced Health Solutions – AHS.
pročitaj više

Viski – sve što ste želeli da znate

Kategorju žestokh alkoholnh pća ne možemo zamslt bez njegovog vsočanstva vskja. Popularan među razlčtm uzrastma, a opet označava stl, ...
pročitaj više

Najbolji kokteli sa rumom

Rum je oduvek važio za piće odvažnih i veselih ljudi. Pirati i mornari su uvek cenili i uživali u čašici (ili više) dobrog ruma. Zbog svoje duge ...
pročitaj više

Vodič o viskiju

Whisky ili whiskey, pitanje je sada. Tačan je i jedan i drugi naziv, a jedino je razlika u poreklu proizvoda. Whiskey se proizvodi u Irskoj i Sjedinjenim ...
pročitaj više
Pronađite nas na mapi