BLOG

KAKO SE SERVIRA I PIJE VISKI?

10.11.2023.

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i viševekovnu upotrebu što u medicine tako i u uživanju.

 

Kako se pije viski a kako servira? Barmen sipa viski u case na sanku.

Ali, postoji taj sitan problem da ljudi obično ne znaju kako se služi i pije viski. Vrste viskija su drugačije i serviraju se drugačije u zavisnosti od toga kakav je viski. Prodaja je uslovila da možete da ga nabaviti, pogotovo kada je online prodaja pica u pitanju.

Kao piće, postoji ceo ritual kako se konzumira viski. Cena ne poznavanja ovoga je ogromna, jer ćete sebi uskratiti veliko uživanje.

 

 

Kako se pije viski?

 

Prva stvar, kako se pije viski? Viski se ne pije “na eks”, u njemu se uživa.

 

Kada imate čašu viskija pred sobom, treba da uživate u svakom njenom segmentu. Od mirisa, ukusa, tog prvog dodira pića na jeziku, do toga kada sadržina čaše ispuni vašu utrobu, sve je to deo ovog doživljaja.

 

Ovo su neke opšte smernice kad se pije viski:

 

 1. Preporučuje se da se viski ne hladi već se pije na sobnoj temperaturi.
 2. Možete dodati nekoliko kapi vode. Zapravo, preporuka je da se prvo pije razblažen negaziranom vodom kako biste se polako navikli na jak i oštar ukus ovog pića. Irci ga piju razblaženog sa vodom u razmeri pola – pola.
 3. Najbolji način prezentacije viskija je u tzv. nosing-čaši u kojoj se slatko voće, začini, drvene note i dim viskija mogu čak i optimalno prepoznati.
 4. Ukoliko je jako toplo, možete staviti čašu u frižider ili nekako drugačije rashladiti čašu i tako dobiti hladnije piće bez leda.
 5. Natočite viski do trećine čaše, nikako preko pola.
 6. Prvo, izdahnite i prinesite čašu nosu. Udahnite miris i osetiti punu aromu pića, a potom izdahnite.
 7. Kako udišete uzmite gutljaj pića, ali ga nemojte progutati iste sekunde. Ostavite ga par trenutaka u ustima, i pustite da se izvrti po usnoj duplji, i preko jezika. Osetite sve tonove i tek ga tada progutajte.
 8. Na kraju izdahnite, sačekajte malo da vam se slegne i ponovite postupak. Ovo je osnovna metoda uživanja u viskiju. Naravno, vi ne morate ovako da ga pijete, šta više, možete i da ga pijete u vidu nekog koktela.

 

 

 

Izbor čaša za viski

 

Flaše za viski elegantnog dizajna obično dolaze u luksuznom pakovanju i zato je teško zamislivo da se ovo piće posebnog ukusa pije iz običnih čaša.

 

Veličina, oblik, dubina, širina, sve su to faktori koji mogu uticati na sveukupan doživljaj. Obična čaša za vodu može biti previše plitka, te kada ubacite led u nju, ne ostaje previše mesta za samo piće.

 

 

Kakva treba da bude čaša za viski?

 

Pre svega prozirna kako bi se jasno videla boja pića i dovoljno široka da biste piće mogli blago da zavrtite u čaši i osetite njegov miris pre degustacije.

 

Preporuka je da šaša ima oblik bačve, tj. da ima širi središnji deo koji se postepeno sužava ka vrhu. Ovaj oblik čaše, za razliku od one ravnih ili stranica koje se šire ka vrhu, usmerava miris pića pravo ka vašim nozdrvama.

 

Dakle, pravilan odabir čaše omogućiće da u piću uživate i pre prvog gutljaja.

 

Ovakva čaša može biti bez drške ili imati kratku dršku, što je stvar ličnih preferencija, a ukoliko želite da od celog iskustva napravite poseban ugođaj i date dozu luksuza, opredelite se za čaše napravljene od finijeg kristala.

 

Ukoliko ih već imate, možete da pređete na samu konzumaciju.

 

viski casa led

 

 

Koje vrste viskija postoje?

 

Poznavanje i razlikovanje vrsta viskija mogu vam pomoći da izaberete pravi i još više uživate u njemu, jer svaka od ovih vrsta ima svoj specifičan ukus i karakteristike.

 • Burbon se pravi prema strogim pravilima: 51% kukuruza, ne više od 80% alkohola i obavezno mora odležati u nagorelim buradima od hrasta.
 • Single malt nastaje od samo jednog sastojka – ječmenog slada, i njegova prilično komplikovana proizvodnja sastoji se od čak 8 koraka.
 • Mešani (blended) viski je obično mešavina više vrsta viskija nastalih destilovanjem različitih žitarica.
 • Irski viski može biti single malt ili blended i odlikuje ga lagan ukus koji čini da ovo piće prosto klizi niz grlo.
 • Škotski viski je single malt tipa i svaki region Škotske proizvodi ovaj viski na neki svoj karakterističan način. Zajednički im je rezultat – viski koji ima blagi miris dima.
 • Kanadski viski se često proizvodi od raži, ali i od mešavine žitarica i odlikuje ga mek i blag ukus.
 • Japanski viski se pravi na način kako to rade Škotlanđani pa je zato u pitanju single malt viski sa blagim ukusom dima i veoma fine teksture.
 • Moonshine je viski koji se služi odmah nakon destilovanja. Popularnost je stekao za vreme prohibicije u Americi.


Ovo su smo neke od najpopularniih vrsta viskija, a mi vam predlažemo da isprobate više njih kako biste pronašli ono koje će vam najviše odgovarati.

 

 

Viski sa ledom, vodom ili čist?

 

 • Viski se pije čist, sa ledom ili sa vodom. Čist viski je najmanje popularan, budući da može da bude prilično jak za nekoga ko ga prvi put pije. Takav ukus može biti previše jak za početnika, što ga može odvratiti od toga da nastavi da pije ovo fantastično piće.

Kada se pije čist viski, naglasak je na tome da uživate u punoći pića. Ovo je i najčistiji način uživanja u piću, s obzirom da nećete ništa od ukusa izgubiti. Ali, to može biti previše za nekog ko se još nije navikao, pa se zato preporučuje viski sa ledom.

 

 • Viski sa ledom se pije da bi se ublažio ukus viskija. Najveća kritika ovom načinu pijenja jeste to što se smatra da led ubija pravi ukus pića. To delimično i jeste istina, ali je ovo najpopularniji način ispijanja jer razblažen ukus čini čitavo piće prijatnijim.

Kada birate led za viski možete koristiti onaj u kockama, a čak i onaj u kuglama. Kocke leda su uobičajene, i tako se služe u većini kafića. Viski sa kuglom leda nije toliko popularan, budući da treba da stavite čitavu kuglu leda koja se polako topi, rashlađuje čašu, i čini čitavo iskustvo prijatnijim.

 

 • Na kraju, viski se pije i sa vodom. Voda se stavlja u vrlo malim količinama da razblaži jak ukus alkohola i omogući da sve teksture pića izađu napolje. Kada pijete viski sa vodom, piće gubi alkoholnu snagu koju zamenjuje ukus samog pića. Sada, ostaje samo da pravilno pijete viski.

 

 

Gde možete kupiti najbolji viski?

 

Ne morate potrošiti čitavo bogatsvo da biste uživali u viskiju.

 

Skoknite po led i proverite ponudu koju nudi Calix online prodaja pića. Viski Yamazakura Japanese, viski Nikka Days, kanadski viski Black Velvet i Viski Buffalo Trace samo su neki koje vam toplo preporučujemo.

 

U ponudi imamo viski sa nekoliko kontinenata i iz najpoznatijih svetskih destilerija.

 

Izaberite najbolje za sebe i prepustite se užitku ispijanja savršenog viskija.

Poslednje sa bloga

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Šta je potrebno za slavu – spisak pića za kupovinu ako slavite, a za poklon ako idete na slavu

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više

Gorki list – za šta je lekovit, po čemu se razlikuje od Pelinkovca i zašto ga svi vole?

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na...
pročitaj više

Koji je najbolji viski za poklon?

Važno je, pre samih predloga, napomenuti jedno- niti ima lošeg viskija, niti bilo koje vrste viskija mogu biti loš poklon. Vekovna tradicija proizvodnje...
pročitaj više

Letnji kokteli sa rumom - koju su najbolji?

Prve asocijacije na leto su more, plaža, žurke, dobar provod, izlasci, a uz sve to neizostavni deo priče su kokteli. Oni su jedno od najpopularnijih...
pročitaj više

Koje čaše za koje piće upotrebiti?

Zamislite lep sunčan dan, okupljanje sa prijateljima, smeh i dobru atmosferu, a u vašoj ruci omiljeno piće. Međutim, svi smo se mi bar jednom u životu...
pročitaj više

Najbolje makedonsko vino - pobednik prestižnog takmičenja

Kada prolazite kroz Makedoniju ne možete da ne primetite vinograde rasute po padinama planinskog regiona. Sunce je ovom tlu najbolji prijatelj, a plodna...
pročitaj više

Koja je najpoznatija i najbolja rakija u Srbiji

Ako želite da se upoznate sa istorijom proizvodnje i konzumiranjem alkoholnih pića u Srbiji, morate se vratiti daleko u prošlost. U Dušanovom zakoniku...
pročitaj više