BLOG

OKTOBARFEST - MEKA SVIH PIVOPIJA

07.08.2019.

Krajem septembra i prvih dana oktobra u Minehnu svakodnevica pada u drugi plan, a grad je pun gostiju iz čitavog sveta. Svi se sjate na Theresienwiese (Terezino polje) ne bi li pili najbolje nemacko pivo. Ove godine u pitanju je 186. Oktoberfest koji traje od 21.09. - 06.10.2019. godine.

 

 

Kako je sve počelo?


U čast princa Ludviga (kralja Ludviga I od Bavarske) koji se davne 1810. godine oženio princezom Terezom održan je prvi Oktobarfest. U početku se za Oktobarfest pretežno vezuju konjičke trke i streličarenje. Bilo je više vrteških i zabavnih sadržaja nego piva. Tek 1896. godine na scenu stupaju megalomanske šatre pod kojima se i dan danas ispija oko 11 miliona litara piva godišnje.

Tradicija nije održana dvadeset četiri puta zvog velike epidemije kolere od 1854. do 1873. godine, kao i zbog dva Svetska rata.

 

Šesnaest dana za megdana


Pivo se šesnaest dana toči u petnaest velikih šatora i nekoliko manjih. Ustvari to uopšte nisu šatori već hale koje mogu primiti od dve do deset hiljada posetitelja. Atmosfera u „šatoru“ je vrlo vesela i prilateljska i pivo se toči u velikim količinama.

Na dan otvaranja festivala, tradicionalno (što je glavni adut festivala), ujutru iz centra Minhena, polazi povorka od oko hiljadu ljudi. Ovu povorku na konju predvodi Minhensko dete. Od 1972. godine u ulozi Minhenskog deteta je najlepša devojka iz porodica minhenskih gostioničara, vašarskih porodica ili pivara. Odmah za njom je gradonačelnik Minhena, a za njima drugi gradski funkcioneri, gostioničari Oktoberfesta, a svi na kočijama sa konjskim zapregama i u tradicionalnoj bavarskoj nošnji. Po dolasku na Terezino polje, gradonačelnik Minhena, u Šotenhamelovoj šatri, ima tu čast da probije prvo bure piva propraćeno usklikom „Poteklo je“.

Narednih šesnaest dana, na Terezinom polju, ljudi će pronaći odličnu zabavu pod šatrama Oktobarfesta. Ješće se svinjske kobasice, rebarca, pečeni volovi, ali ponajviše pečeni pilići. Piće se milioni litara piva. Pevaće se tradicionalne pesme. Hrabri će se peti na stolove i na iskap ispijati pivo na opšte oduševljenje svih prisutnih u šatri. Zabava će trajati od jutra do mraka.

 

 

Nemacko pivo na Oktobarfestu


Prostor na najvećem svetskom vašaru piva ne može da zakupi bilo ko. Prema propisima Oktoberfesta, tu sme da se toči samo pivo jakih i proverenih minhenskih pivara. To pivo mora da se kuva prema Minhenskoj zapovesti o čistoti iz 1487, te Nemačkoj zapovesti o čistoti piva iz 1906. godine.


Pivo odnosno pivara broj 1 Oktobarfesta je svakako Paulaner. Tome u prilog govori i to da se Paulaner toči pod tri šatre i to:

 

  • Pod šatrom majstora samostrela (oko 6.500 mesta) – postoji od 1895. Njen vlasnik je Peter Inzelkamer, brat vlasnika poznate pivare „Ajinger“.
  • Pod šatrom Vajncelt (2.500 mesta) – vlasnik: Štefan Kufler. Jedna od „najmlađih“ šatri: postoji od 1984.
  • Najpoznatiji je Paulaner-šator sa 11.000 mesta. Na krovu ove hale se vrti „Paulanerova“ krigla visoka 6 metara. Ova šatra je bila domaćin majstora u gađanju samostrelom, koji su pre više godina prednost dali posebnoj „Šatri majstora samostrela“.

 

paulaner krigla oktoberfest

 

Takođe, Paulaner pravi pivo isključivo za ovaj festival. Ovo pivo možete probati kod nas, i to u dve varijante:

 

 

Pored Paulanera na Oktobarfestu se toči i drugo nemacko pivo i Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Augustiner i Spaten.


Takođe na Oktobarfestu ne toči se bilo koje pivo, već sezonsko pivo kuvano specijalno za ovaj festival.


Ako ste pak kojim slučajem sprečeni da posetite meku svih pivopija, preko naše online prodavnice možete poručiti Paulaner piva kao što su:

 

 

Kao i Hacker-Pschorr piva:


I tako bar malo atmosfere Oktobarfesta uneti u svoj dom.

 

Autor teksta: Mladen Lukešević

 


 

Poslednje sa bloga

Barska oprema u našoj ponudi

Mi mo kompanija koja e bavi uvozom i prodajom vrhunkih brednova pića iz celog veta. Zbog naše želje da ponudu pića na našem tržištu podignemo na ...
pročitaj više

Fantastični recepti sa vinom

Vina su oduvek imala veliki značaj i upotrebu u kulinarstvu. Bilo da služe kao začin, dodatak sosevima, marinadama ili slično, i belo i crno vino se ...
pročitaj više

Naša selekcija najboljih vina

U vinu je istina, in vino veritas rekoše davno stari latini. A mi kažemo da je u vinu ne samo istina nego i život, radost i uživanje. Vino je drevno ...
pročitaj više

Zlato i bronza za Vinokratiju

Na svetskom takmičenju u Beču, vinarija Vinokratija dobila je 2 medalje - Mangup zlatnu medalju, a Zeecer bronzanu medalju.
pročitaj više

Najbolji kokteli za svaku priliku

Najbolji kokteli su svojevrsna umetnost i najbolji dokaz ljudske kreativnosti kada su u pitanju alkoholna pića i prirodni sokovi. Svaki barmen, ali i ...
pročitaj više

Najbolja italijanska vina

Italijani ne samo da vole da konzumiranju nego uživaju i u proizvodnji ovog pića. Italija je druga država na svetu po vinskoj proizvodnji.
pročitaj više

Saznajte po nešto o svom omiljenom napitku - pivu

Pivo je jedan izuzetno star napitak, prvi pisani tragovi su pronađeni čak iz doba Sumera iz perioda 4000 godina p.n.e., nakon toga put piva vodi do ...
pročitaj više

Kokteli sa Sloe džinom: Sloe Gin Fizz

Saznajte kako da napravite fantastičan koktel Sloe Gin Fizz i napravite sebi i društvu pravi ugođaj! Predstavljamo vam recept za koktel Sloe Gin Fizz.
pročitaj više

Novi član Calix asortimana - Sloe liker-džin

Otkrivamo vam šta sadrži ovaj još uvek nepoznati crveni napitak, kakvog je ukusa i kako ga savršeno pripremiti.
pročitaj više

Tri nova džina stižu nam iz Holandije

Novo u Calix asortimanu - 3 nova džina, pravo iz Holandije: Džin Sloane's, Džin Hofland i Džin London!
pročitaj više

Pirate's Grog - rum sa Kariba u Calix ponudi

Naši pirati su zarobili novog člana i ukrcali ga na naš brod – u pitanju je rum iz Hondurasa kojeg već danas možete kupiti: Rum Pirate´s Grog ...
pročitaj više

Novo u Calix ponudi - Rum sa Kube

Na našem podneblju, rum se uglavnom pije u kombinaciji sa drugim pićima, najčešće u koktelima. Međutim, Kubanci ga najčešće piju čistog, ...
pročitaj više
Pronađite nas na mapi