BLOG

OKTOBARFEST - MEKA SVIH PIVOPIJA

07.08.2019.

Krajem septembra i prvih dana oktobra u Minehnu svakodnevica pada u drugi plan, a grad je pun gostiju iz čitavog sveta. Svi se sjate na Theresienwiese (Terezino polje) ne bi li pili najbolje nemacko pivo. Ove godine u pitanju je 186. Oktoberfest koji traje od 21.09. - 06.10.2019. godine.

 

 

Kako je sve počelo?


U čast princa Ludviga (kralja Ludviga I od Bavarske) koji se davne 1810. godine oženio princezom Terezom održan je prvi Oktobarfest. U početku se za Oktobarfest pretežno vezuju konjičke trke i streličarenje. Bilo je više vrteških i zabavnih sadržaja nego piva. Tek 1896. godine na scenu stupaju megalomanske šatre pod kojima se i dan danas ispija oko 11 miliona litara piva godišnje.

Tradicija nije održana dvadeset četiri puta zvog velike epidemije kolere od 1854. do 1873. godine, kao i zbog dva Svetska rata.

 

Šesnaest dana za megdana


Pivo se šesnaest dana toči u petnaest velikih šatora i nekoliko manjih. Ustvari to uopšte nisu šatori već hale koje mogu primiti od dve do deset hiljada posetitelja. Atmosfera u „šatoru“ je vrlo vesela i prilateljska i pivo se toči u velikim količinama.

Na dan otvaranja festivala, tradicionalno (što je glavni adut festivala), ujutru iz centra Minhena, polazi povorka od oko hiljadu ljudi. Ovu povorku na konju predvodi Minhensko dete. Od 1972. godine u ulozi Minhenskog deteta je najlepša devojka iz porodica minhenskih gostioničara, vašarskih porodica ili pivara. Odmah za njom je gradonačelnik Minhena, a za njima drugi gradski funkcioneri, gostioničari Oktoberfesta, a svi na kočijama sa konjskim zapregama i u tradicionalnoj bavarskoj nošnji. Po dolasku na Terezino polje, gradonačelnik Minhena, u Šotenhamelovoj šatri, ima tu čast da probije prvo bure piva propraćeno usklikom „Poteklo je“.

Narednih šesnaest dana, na Terezinom polju, ljudi će pronaći odličnu zabavu pod šatrama Oktobarfesta. Ješće se svinjske kobasice, rebarca, pečeni volovi, ali ponajviše pečeni pilići. Piće se milioni litara piva. Pevaće se tradicionalne pesme. Hrabri će se peti na stolove i na iskap ispijati pivo na opšte oduševljenje svih prisutnih u šatri. Zabava će trajati od jutra do mraka.

 

 

Nemacko pivo na Oktobarfestu


Prostor na najvećem svetskom vašaru piva ne može da zakupi bilo ko. Prema propisima Oktoberfesta, tu sme da se toči samo pivo jakih i proverenih minhenskih pivara. To pivo mora da se kuva prema Minhenskoj zapovesti o čistoti iz 1487, te Nemačkoj zapovesti o čistoti piva iz 1906. godine.


Pivo odnosno pivara broj 1 Oktobarfesta je svakako Paulaner. Tome u prilog govori i to da se Paulaner toči pod tri šatre i to:

 

  • Pod šatrom majstora samostrela (oko 6.500 mesta) – postoji od 1895. Njen vlasnik je Peter Inzelkamer, brat vlasnika poznate pivare „Ajinger“.
  • Pod šatrom Vajncelt (2.500 mesta) – vlasnik: Štefan Kufler. Jedna od „najmlađih“ šatri: postoji od 1984.
  • Najpoznatiji je Paulaner-šator sa 11.000 mesta. Na krovu ove hale se vrti „Paulanerova“ krigla visoka 6 metara. Ova šatra je bila domaćin majstora u gađanju samostrelom, koji su pre više godina prednost dali posebnoj „Šatri majstora samostrela“.

 

paulaner krigla oktoberfest

 

Takođe, Paulaner pravi pivo isključivo za ovaj festival. Ovo pivo možete probati kod nas, i to u dve varijante:

 

 

Pored Paulanera na Oktobarfestu se toči i drugo nemacko pivo i Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Augustiner i Spaten.


Takođe na Oktobarfestu ne toči se bilo koje pivo, već sezonsko pivo kuvano specijalno za ovaj festival.


Ako ste pak kojim slučajem sprečeni da posetite meku svih pivopija, preko naše online prodavnice možete poručiti Paulaner piva kao što su:

 

 

Kao i Hacker-Pschorr piva:


I tako bar malo atmosfere Oktobarfesta uneti u svoj dom.

 

Autor teksta: Mladen Lukešević

 


 

Poslednje sa bloga

Pronađite nas na mapi