BLOG

8. JUN – INTERNACIONALNI DAN DžINA

07.06.2019.

Destilovana alkoholna pića su veoma dugo sa nama i sva imaju bogatu istoriju, a ponekad i misteriozno poreklo. Međutim, samo jedno od ovih pića počelo je da se upotrebljava u Danskoj kao lek nastao od bobica kleke, a kasnije postalo omiljeno širom sveta kao fantastičan samostalni napitak ili sastavni deo najpoznatijih svetskih koktela. Reč je, naravno, o džinu bez koga se najbolji kokteli današnjice ne mogu ni zamisliti, a prvi na spisku takvih je, upravo, dzin tonik. Istinski uživaoci ovog pića često ističu njegove prednosti u odnosu na votku, ali pravi poznavaoci su dobro upoznati sa činjenicom da votka i dzin nastaju na sličan način. I votka i dzin se dobijaju procesom destilacije, s tim što se džinu kasnije dodaju različiti začini.

 

Kako je nastao Internacionalni dan džina


Iako nam se može činiti da se svetski dan ovog pića može obeležavati u slavu nekog veličanstvenog događaja ili znamenite ličnosti, internacionalni dan džina se ne slavi u čast F. S. Ficdžeralda, pisca Velikog Getsbija, i njegove velike ljubavi prema ovom piću. Naprotiv, ovaj dan ima mnogo modernije početke, ali nije ni čudo što je prvo počeo da se proslavlja u Engleskoj gde važi za nacionalno piće.


Dan džina prvi put je proglasila Emma Stokes – The gin monkey, blogerka i veliki ljubitelj džina, pre nekih desetak godina. Od tada se tradicionalno obeležava jednom godišnje druge subote u junu, a to je ove godine 8. Jun. Najbolji kokteli su oduvek fascinirali Emu, pa je po dolasku u London rešila da istraži šta se to služi po barovima i otkrila da su pića sa džinom najbolja, tj. po njenom ukusu i , zatim, osnovala svoj Gin Monkey sajt. Jedna od bitnih stavki na ovom sajtu jeste kako se pravi dzin tonik, gde se može popiti i koja je to najbolja oprema za koktele na bazi džina.

 


Kako proslaviti Internacionalni dan džina


Nema boljeg načina za proslavu ovog dana od degustacije koktela na bazi džina. Džin se nalazi u više koktela od bilo kog drugog alkoholnog pića. Malo džina, malo tonika, led i kriška limete i eto savršenog pića za leto – neprevaziđeni dzin tonik. Ako želite još da istražujete, onda su najbolji kokteli za vas Negroni, Bee’s Knees, Tom Collins, White Lady, Hanky Panky, Gimlet, French 75, Clover Club, Singapore Sling, Alexander, Vesper, Pegu Club, Southside, Silver Bronx itd. Najbolji kokteli se služe u vrhunskim barovima. Ako ste kreativni, poželećete da sami napravite neki koktel, ali ne zaboravite da vam je potrebna i oprema za koktele.


Ako niste sigurni gde se može kupiti kvalitetna oprema za koktele, onda nas potražite. Osim opreme za koktele, internet prodavnica Calix se može pohvaliti i bogatom ponudom džina među kojima su:

 

 

Naposletku, pijemo iz različitih razloga – da ublažimo sivilo ponedeljka, da se radujemo što je sreda, da nazdravimo uz nedeljni ručak, pa zašto to sada ne bi bila ova subota. Ako se mislite – votka i dzin, neka to ipak sada bude samo džin.


Ako vam je potrebna preporuka ili savet, slobodno nas kontaktirajte. Calix je tu za vas.

Poslednje sa bloga

Pronađite nas na mapi