BLOG

KOJE čAšE ZA KOJE PIćE UPOTREBITI?

27.07.2023.

case za zestoka pica

 

Zamislite lep sunčan dan, okupljanje sa prijateljima, smeh i dobru atmosferu, a u vašoj ruci omiljeno piće. Međutim, svi smo se mi bar jednom u životu zapitali koje čaše za koje piće da odaberemo kako bismo imali kompletan doživljaj svakog gutljaja. Čaše imaju neverovatnu moć da obično ispijanje pretvore u pravu umetnost.

 

U bontonu postoje neka pravila o čudesnom svetu čaša i njihovom pravilnom odabiru, a koja su to, pročitajte u nastavku.

 

Postavljanje stola

 

Pristojnost i lepi maniri za stolom su važan deo bontona i ostavljaju lep utisak o ličnosti, kulturi, obrazovanju i pažnji prema drugima.


Kada odlučite da pozovete goste na večeru, postavljanje čaša na stolu ima poseban značaj ne samo da posluži praktičnoj svrsi ispijanja pića, nego i da doprinese estetici i kompletnom utisku.


Pre nego što iznesete čaše na sto, razmislite o jelovniku i pićima koja ćete poslužiti. Uz odgovarajuće jelo ide određeno piće, a svako piće mora imati odgovarajuću čašu.


Pravilno je postaviti ih sa desne strane tanjira, jednu do druge, od spolja ka unutra, poštujući razmak od najmanje 2,5cm između čaša kako bi gosti mogli lako prići svakoj bez bojazni da će nešto oboriti ili prosuti.


Čaše se postavljaju onim redom kojim će se i koristiti. Najbliža tanjiru je ona iz koje će se prvo piti.


Uobičajeni redosled je: čaša za vodu, zatim za belo, pa za crno vino i ako je potrebno čaša za šampanjac. Glavna vinska čaša treba da bude postavljena tačno iznad noža za glavno jelo.


Sklad se postiže kada su čaše poravnate sa ivicom stola i kada su sve na jednakoj udaljenosti od ivice. Ne treba preterivati sa brojem čaša na stolu. Zato je dobro tačno znati koja pića će biti služena tokom obroka pa pripremiti samo one koje se uklapaju u meni.


Nikad ih nemojte okretati naopako. Najbolje je da su nameštene tako da se u njih odmah može sipati piće.


Lepo je ako znate koja pića preferiraju vaši gosti, pa uzevši u obzir njihove želje i ukuse, postavite adekvatne čaše. Ova mala pravila bontona doprineće prijatnoj atmosferi i stvoriće osećaj dobrodošlice tokom obedovanja.

 

Čaše za vino


Čaše za vino su pravo remek delo umetnika koji ih izrađuju. Osmišljene su tako da ispijanje vina pretvore u senzualnu simfoniju. Tako elegantne i prefinjene, dizajnirane su da istaknu sve nijanse i bogatstvo ukusa ovog rajskog pića.


Čaše za belo vino svojim tankim, uskim i elegantnim ivicama čuvaju arome koje će zapljusnuti vaše nepce kao nežna morska pena. Njihov vižljasti dizajn tera nas da se zagledamo u boju ovog napitka čije se kapljice zadržavaju na ivici kao dijamanti dok miris svedoči o izvrsnosti sorte grožđa od koje je belo vino nastalo.


Čaše za crno vino
traže veću širinu kako bi vino moglo da diše i pruži nam uživanje u složenim ukusima i aromama dok ga vrtimo u čaši. Zato je otvor ove čaše veći kako bi mogao da čulom mirisa lakše osetili složenu aromu. Široka baza pruža stabilnost dok graciozno stoji na stolu.

 

case za crno i belo vino


Penušava vina zahtevaju visoke, uske čaše kako bi zadržale karbonaciju i ukus vina. Mehurići šampanjca daju nagoveštaj luksuza u ovim visokim, vitkim i prefinjenim čašama.

 

Čaše za viski

 

Pravi ljubitelji viskija nikada neće zanemariti izbor čaše kada je ovo muško piće u pitanju. Ona mora biti prefinjena, elegantna i jaka da bi pružila jedinstveno iskustvo ispijanja.


Treba da bude prozirna kako bi se boja pića videla jasno, ali i dovoljno velika da u njoj blago zavrtimo viski pre degustacije.
Poželjno je da ima bačvast oblik, da podseća na burad u kojima je viski odležao. Telo čaše treba da je šire na sredini i da se blago sužava ka vrhu kako bi sve arome odjurile prema nozdrvama.


Iako tradicionalne čaše za viski imaju ravne ivice i široke otvore, one nisu dobar izbor ako ste pravi ljubitelj ovog pića i ako uživate u otkrivanju aroma.


Neki modeli čaša za viski mogu imati kratku dršku, dok oni bez drške pružaju klasičniji izgled. Mogu biti od kristalnog stakla što im daje na sofisticiranosti.

 

Čaše za rakiju

 

Čaša za rakiju treba da istakne bogatstvo i raskoš ovog proizvoda. Obično ima oblik lale koji se blago širi prema ivicama. Njena građa pruža udobnost u ruci, a prozirno staklo omogućava da uživamo u divnim bojama i teksturama rakije.


Ova čaša je mala, može biti slična čaši za šotove ili likere, a može biti sa drškom i odavati utisak prefinjenosti i glamura.

 

casa za martini

 

Čaše za koktele

 

Leto je pravo vreme za koktele na plaži i zabave sa prijateljima. Upotrebite čašu u obliku slova V sa dugačkom i tankom drškom ukoliko pijete Martini, ali za Margaritu ipak izaberite široku, konusnu sa ravnim dnom i zaobljenim ivicama.


Osim ovih, postoje i specifične čaše sa jedinstvenim dizajnom i karakteristikama koje su prilagođene koktelima različitih vrsta. Svi ovi modeli poboljšaće osećaj ispijanja i opustiti vas i vaše prijatelje.

 

vrste casa za koktele

 

Čaše za pivo

 

Različite vrste piva piju se iz različitih čaša. Mi ćemo vam predložiti nekoliko uobičajenih.

 

  • Pint čaša - ovo je čaša srednje veličine, ali dosta široka što daje dovoljno prostora za penu. Vole je za engleska piva, kraft i lagere.
  • Pilsner čaša - visoka i dugačka pivska čaša sa uskim dnom specijalizovana za svetla piva. Zadržava svežinu i mehuriće naglašavajući arome.
  • Wheat beer čaša - njoj se služe pšenična piva. Oblik joj podseća na bananu i specifična je što zadržava mirise kvasca i voća.

 

vrste casa i krigli za pivo

 

  • Tulip čaša - belgijska piva se uglavnom piju iz ovakve čaše. Elegantna je, sa tupim vrhom i proširenim središnjim delom. Njen oblik doprinosi boljem ukusu i aromi.
  • Snifter čaša - ovo je šira i kraća čaša u kojoj se služe tamna piva. Slična je tulip čaši jer ima oblik lale proširenog srednjeg dela i široki otvor.


Svaka od ovih čaša nije samo posuda za ispijanje, već pravo malo umetničko delo koje unosi eleganciju i glamur u svaku priliku.
Teško da ćete naići na piće koje nema svoj savršen par u svetu čaša. Vaše je da odaberete pravu, a za uživanje u svakom gutljaju i savršen odabir pića tu je Calix.rs.

 

Poslednje sa bloga

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i...
pročitaj više

Šta je potrebno za slavu – spisak pića za kupovinu ako slavite, a za poklon ako idete na slavu

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više

Gorki list – za šta je lekovit, po čemu se razlikuje od Pelinkovca i zašto ga svi vole?

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na...
pročitaj više

Koji je najbolji viski za poklon?

Važno je, pre samih predloga, napomenuti jedno- niti ima lošeg viskija, niti bilo koje vrste viskija mogu biti loš poklon. Vekovna tradicija proizvodnje...
pročitaj više

Letnji kokteli sa rumom - koju su najbolji?

Prve asocijacije na leto su more, plaža, žurke, dobar provod, izlasci, a uz sve to neizostavni deo priče su kokteli. Oni su jedno od najpopularnijih...
pročitaj više

Najbolje makedonsko vino - pobednik prestižnog takmičenja

Kada prolazite kroz Makedoniju ne možete da ne primetite vinograde rasute po padinama planinskog regiona. Sunce je ovom tlu najbolji prijatelj, a plodna...
pročitaj više

Koja je najpoznatija i najbolja rakija u Srbiji

Ako želite da se upoznate sa istorijom proizvodnje i konzumiranjem alkoholnih pića u Srbiji, morate se vratiti daleko u prošlost. U Dušanovom zakoniku...
pročitaj više