BLOG

TEKILA HERRADURA - PREMIUM TEKILA

28.03.2022.

tekila-herradura

 

Casa Herradura osnovao je Felisijano Romo, u dolini Amatitan, u planinskom lancu Sijera Madre. Tražeći odgovarajuće mesto da napravi savršenu tekilu, primetio je odsjaj potkovice u dolini Amatitan i to shvatio kao znak sreće. Tako je i nastao naziv, ali i brend Tekila Herradura!

 

Iako se danas savremena destilerija nalazi u blizini stare, ona nekadašnja je i dalje atrakcija za turiste. U okviru destilerije postoji mogućnost vožnje Tekila vozom, koji podrazumeva obilazak destilerije – stare i nove, uz degustaciju iste.


Na našem sajtu možete naći i tekilu Herradura.


Brend tekila Herradura

 

Brend Herradura osnovan je 1870. godine u Haciendi San Jose del Refugio, koja je jedna od poslednjih autentičnih meksičkih hacijendi iz 18. i 19. veka. Kao poput ostalih, karakteristična je po zemljištu, ali i objektima za življenje i smeštaj radnika. Pored smeštaja i glavne zgrade, hacijenda ima i svoju kapelu. Stara fabrika podseća na tradicionalno poljoprivredno gazdinstvo, a u toku modernizacije, ona je redovno održavana, ali i obnavljana uz prilagođavanje savremenim tehnologijama.

 

Izgled destilerije

 

U okviru stare fabrike, nalazi se i ručno izrađena peć od gline, koja je bila u upotrebi skoro ceo vek. Ove tradicionalne peći bile su idealne za kuvanje agave, jer su izvlačile sve aromatične note ove biljke putem pravilnog zagrevanja, a to je rezultiralo da tekila tokom destilacije dobije savršen ukus, a kasnije i više košta.

Još jedan raritet ove destilerije je i kamen za mlevenje – Tahona, koji je napravljen od komada vulkanske stene. Tahona je gnječila kuvane agave, istiskujući sok iz biljke za proces fermentacije. U prvih 100 godina proizvodnje, u ovoj destileriji je svež sok agave sakupljan i mešan u velikim rezervoarima za fermentaciju, sa vodom koja se crpela iz podzemnih akvadukta. Stari bakarni sud za destilaciju, podseća da je Casa Herradura oduvek, odnosno od svog osnivanja, posvećena proizvodnji najfinijih i najautentičnijih tekila.

 

devojke-piju-tekilu

 

Od čega se pravi tekila Herradura?

 

Tekila Herradura pravi se isključivo od blue weber agave. Ove posebne plave agave su posađene na njihovim istorijskim posedima, na kojima su oduvek gajene. Vulkanska nizija Amatitan je odlična za uzgoj plave agave, jer plodno tlo pruža biljkama kompleksnu i zeljastu aromu. Interesantno je da su sve biljke potomci prvih useva hacijende i ne menjaju se, jer imaju vrlo specifičnu aromu.

 

Proces sazrevanja tekile

 

Inače, svaka serija proizvedene tekile Herradura se više puta testira, te verifikuje od strane stručnjaka za tekilu. Nakon toga se odlaže na odležavanje i sazrevanje u bačvama. Sazrevanje tekile se odvija u buretu i traje između četrdeset pet dana i četrdeset devet meseci. Za odležavanje se koriste bačve od zapaljenog američkog belog hrasta. Valja istaći da je Casa Herradura jedini proizvođač tekile na svetu, koji pravi sopstvene bačve i jedini koji se bavi proizvodnjom tekile iznad industrijskih standarda, što doprinosi optimizovanju nota ukusa.

Nakon flaširanja, poznata Herradura potkovica se pažljivo ručno nanosi na svaku bocu i detaljno pregleda nakon toga. Do 2006. godine Casa Herradura je pripadala Grupo Industrial Herradura S.A de C.V. Međutim, danas je kompanija u vlasništvu Brown Forman Corporation, koja je poznata po tome što je tekilu učinila međunarodno poznatom.


Tekila Herradura – cena

 

Kad je u pitanju herradura tekila, cena je u skladu sa njenim kvalitetom, tako da ćete nakon njene kupovine uživati pri svakom gutljaju ovog pića.

Na našem sajtu ćete naći dve vrste, tako da vam u nastavku ističemo bi vas tačno koštale:

Reposado tekila Herradura, cena – 4.753.30 din
Blanco tekila Herradura, cena – 4.312.30 din

Poslednje sa bloga

Makedonska vina - sve što ste želeli da znate

Ako želite da pronađete kvalitetno vino, ne morate daleko da tražite: najbolja makedonska vina Stobi vinerije, koja nam stižu iz komšiluka, svojim...
pročitaj više

Calix je postao generalni distributer za STOBI Vina!

Calix doo je od 1. Maja 2022. godine postao generalni distributer Stobi vina za područje Srbije. Veoma smo ponosni što smo u naš asortiman dodali jedan...
pročitaj više

Džek Sperou ističe 9 zdravstvenih prednosti ruma

Ako ste gledali Pirate sa Kariba, onda vam je sigurno ostao u sećanju Džek Sperou, primorski pirat koji nas je osvojio svojom simpatičnošću i...
pročitaj više

Od čega se pravi džin i kako se razlikuje od vodke?

Mnogi među nama gaje veliku ljubav prema džinu u svim njegovim oblicima. Ali njegove razne vrste na tržištu mogu biti zbunjujuće, zbog čega ne možemo...
pročitaj više

Zašto ceo svet voli da pije japanski viski?

Priča o japanskom viskiju jedna je od onih priča u kojoj, po znanju i umeću, učenik na kraju prevaziđe učitelja. Kao u onoj staroj, doduše kineskoj...
pročitaj više

Tekila Don Julio – Prva luksuzna tekila na svetu

Tekilu Don Julio mnogi smatraju prvim svetskim brendom luksuzne tekile. Osnivač brenda, Don Julio Gonzalez-Frausto Estrada, počeo je da se bavi njenom...
pročitaj više

Koji faktori određuju cenu viskija?

Da li ste znali da na listi 30 najprodavanijih alkoholnih pića na svetu čak 11 mesta zauzima viski? Prodaja ovog žestokog pića kontinuirano raste, a...
pročitaj više

Džordž Kluni & tekila

Džordž Kluni, poznati holivudski glumac, idejni je tvorac brenda tekile Casamigos, koja je vremenom postala sinonim za dobru tekilu. Pored slavnog glumca...
pročitaj više

Ballantines viski – zanimljivosti

Malo toga do sad nije rečeno o viskiju Ballantines. Cena njegove planetarne popularnosti tokom dugog niza godina uslovila je da već mnogo toga o njemu...
pročitaj više

Škotski viski - regije škotskog viskija

Udobno se smestite, sipajte omiljeno piće, recimo Chivas Regal ili viski Johnnie Walker (cena za oba je prihvatljiva) i uživajte jer vas danas vodimo na...
pročitaj više

“Spirits” – Trendovi koji nas očekuju

Širom sveta smo anketirali barmene koji su izjavili da njihovi kupci sve više biraju vrhunska pića i da kada je reč o potražnji za kvalitetnim...
pročitaj više

Da li više volite džin, rum ili rakiju?

Mudri ljudi kažu da nešto moraš upoznati da bi to zaista voleo, jer ako voliš nešto što ne poznaješ to bi se moglo svesti na strast, a ako nešto...
pročitaj više