BLOG

GLAVNE RAZLIKE IZMEđU VRSTA VISKIJA: SCOTCH I BOURBON

10.08.2020.

Scotch i Bourbon - razlike


Scotch i Bourbon na prvi pogled mogu izgledati isto, ali u čemu je razlika? Oba viskija su uglavnom tamnije boje, sadrže neke iste sastojke i oba sazrevaju u hrastovim bačvama. Ipak, pored ovih zajedničkih elemenata, postoji veliki broj onih po kojima se ove dve vrste viskija razlikuju.

 

Poreklo


Scotch viski

 

Ponos Škotske, pojavljuje se u različitim verzijama, kao što su singl malt, blended i grain viski. Da bi na etiketi mogao da nosi ime škotskog viskija, viski mora da potiče iz Škotske i između ostalog mora da ispunjava sledeće zakonske zahteve:

Single Malt Scotch viski se pravi od ječmenog slada i vode. Takođe, njegova karakteristika je da se pravi isključivo u jednoj destileriji.
Single Grain Scotch viski može da sadrži i druge dodatke žitaricama pored ječmenog slada.
Blended Scotch viski mora da sadrži najmanje jedan pojedinačni singl malt i jedan ili više škotskih single grain viskija.
Blended Malt / Grain Scotch viski mora da sadrži najmanje dva škotska singl ili malt grain viskija koji mogu da potiču iz različitih destilerija.


Viski Bourbon

 

Napitak američke boginje, može se proizvoditi širom Amerike i mora se takođe proizvoditi tamo. U suprotnom, ne sme nositi naziv Bourbon. Postoje i zakonski propisi za viski od burbona, koji su vezani za pojedinačnu lokaciju, vrstu proizvodnje ili sazrevanje. Jedno se razlikuje između ostalog:

Straight Bourbon sazreva u američkim bačvama od hrasta najmanje 2 godine i ne sme imati nikakvih dodataka.
Bounded Bourbon pravi se u jednoj destileriji i iz jedne berbe, i posebno se skladišti.
Single Barrel – Boubon odležava samo u jednoj bačvi.

 

Destilacija


Vrsta destilacije u Škotskoj je raznolika i zavisi od kategorije viskija (sigle malt, belnded) Ili načina proizvodnje. Pojedini singl malt često se destilira dva puta, a ponekad čak i tri puta. Tip kazana takođe može varirati. Pojedinačni slad koristi se u takozvanim “Pot Stills” i takođe se može koristiti za single grain viski “Column Stills” (vrste kazana). Međutim, uvek postoje izuzeci od pravila. Samo da bi stekli ideju: “Pot Stills“ su staromodni, veliki bakarni kazani sa dugim vratom kao kod labuda. “Column Stills su dugi čelični kazani.

U Americi se i dalje često koristi “Column Stills”, posle koje se destilacija vrši u “Pot Stills” – kazanima od bakra. Ovi kazani poznati su pod nazivom “toubler” ili “thumper”. Para koja se stvara tokom prve destilacije dolazi u kontakt sa tečnošću u „thumper“-u. Konačno, tečnost na taj način prima sadržaj alkohola i temperaturu. Ovo je efikasan način obavljanja druge destilacije bez puno posla.

 

viski

 

Scotch vs Bourbon - Sazrevanje i ukus


Sazrevanje


Škotski viskiji mogu sazreti u različitim bačvama, zavisno od stila destilerije. Na primer, mnoge destilerije koriste burbon ili šeri bačve, ali se koriste i burad od starog vina i ruma. Na ovaj način stvara se širok spektar ukusa. Industrija burbona igra veliku ulogu u proizvodnji škotskog viskija, jer mnoge bačve koje se koriste u Americi čine prelazak u Škotsku.

Postoje mnogo stroža pravila za viski od burbona nego za škotski viski. Bourbon mora sazreti u novim, neiskorišćenim hrastovim bačvama. Nakon perioda sazrevanja, oni se više ne mogu koristiti, ali se u drugim zemljama gde se proizvodi viski dočekuju raširenih ruku.


Ukus


Teško je jasno opisati ukus Scotch-a i Bourbona. Poznajemo mnogo različitih ukusa, tako da će sigurno svi naći ono što traže.

Ukus škotskog viskija može se dodeliti određenoj regiji. Uzmimo, na primer, Islay viski sa svojim moćnim karakterom koji sadrži treset i dim, ili Speyside viski sa njegovim glatkim, laganim ukusom. Konačni ukus se određuje vremenom sazrevanja, izabranim buradima i sadržajem treseta.

Ukusi burbona su bliži jedni drugima, ali tu postoje i razlike. Na primer, burbon koji koristi veliku količinu kukuruza ima slađi ukus. Uobičajene arome su kafa, cimet i vanilija posto sazrevaju samo u američkih hrastovih bačvama.

 

Koji je sada najbolji viski?


Zbog velikih razlika između Scotcha i Bourbona, najbolji viski je stvar ličnog ukusa. Konačno, sve je stvar ukusa. Srećom, u našoj online prodavnici nudimo vam veliki izbor različitih vrsta viskija, te možete da izaberete i poručite onaj koji vam se najviše dopada. Uživajte u ukusu kvalitetnog pića.
 

Poslednje sa bloga

Japanski viski Matsui

Japan je svetski poznata destinacija, kako po fenomenalnom kulinarskom stvaralaštvu, tako i po sjajnim pićima, posebno viskiju, koji je putem Oniline ...
pročitaj više

Predstavljamo vam – viski iz Kanade

Već nekoliko godina, pored dominantnog američkog tržišta viskija, u susednoj Kanadi razvija se i tržište međunarodno vrednog viskija. U poređenju ...
pročitaj više

Da li je Whiskey ili Whisky?

Da li ste se ikada susreli sa dva različita pisanja viskija -Whiskey ili Whisky? Da li zte koja je razlika? Ovde možete sazti zašto razlikujemo dva ...
pročitaj više

Koje sve vrste viskija postoje?

Viski je svetski popularno piće. Svi znaju kako se pije viski, ali ne zna svako da razlikuje viski, vrste kada su u pitanju. Šta više, kultura poznavanja ...
pročitaj više

Istorija viskija - od nastanka do danas

Danas svi znaju kako se pije viski. Online prodaja pica je pomogla tome, pogotovo popularizaciji koju je doživeo viski. Cena je zato postala pristupačna i ...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i ...
pročitaj više

Šta su bio-organska pića i zašto su dobar izbor?

Zdravlje je najvažnije. Održavati ga moramo svakodnevno. Ulagati u svoje zdravlje i zdravlje svoje dece znači ulagati u budućnost. Upravo zbog toga ...
pročitaj više

Upoznajte Tonka-Gin

Novo u Calix ponudi - Tonka-Gin. Saznajte šta je, od čega se pravi i otkrijte nova pića odnosno koktele koje možete praviti sa ovim neobičnim napitkom....
pročitaj više

Novi izgled Go g – sokova

GO g je redizajnirao izgled flaše koji omogućava lakše prepoznavanje vrste voća i razlikovanje ambalaže po boji poklopca!
pročitaj više

Istorija kraft piva

Craft ili kraft pivo ima dugačku tradiciju i istoriju. Ono zapravo predstavlja zanatsko pivo, povezuje se sa nezavisnim pivarama, malim količinama ...
pročitaj više

Dezinfekciona sredstva i zaštitna oprema

Na jednom mestu nudimo Vam najkvalitetnije proizvodi za dezinfekciju, zaštitu i dekontaminaciju koje proizvodi firma Advanced Health Solutions – AHS.
pročitaj više

Viski – sve što ste želeli da znate

Kategorju žestokh alkoholnh pća ne možemo zamslt bez njegovog vsočanstva vskja. Popularan među razlčtm uzrastma, a opet označava stl, ...
pročitaj više
Pronađite nas na mapi