BLOG

ST. PATRICK'S DAY AKCIJA

11.03.2019.

17. marta smo svi Irci! Irski nacionalni praznik u čast Svetog Patrika obeležava se svuda u svetu, a ne samo na ostrvu. Da biste dobili sreću irskog čuvara, evo nekoliko saveta za posetu pabovima.

Svetle zelene piramide, obojena reka i puno goblina - Dan Sv. Patrika je iznad svega velika zabava, a takođe uživa veliku popularnost izvan granica Irske. Ali šta je zaista irski nacionalni praznik i šta još treba da znamo pre nego što se potpuno prepustimo zabavi?

 

Od 1962. godine, reka u Čikagu je na Dan Sv. Patrika - obojena u zeleno i neverovatno privlači stanovnike i turiste.
 

Ko je bio Sveti Patrik?

 

Sveti Patrik je nacionalni svetac i zaštitnik Irske koji je u 5. veku, doneo hrišćanstvo u Irsku. Čak i danas, postojne brojne legende o njemu ali stvarnih činjenica je jako malo. Dana 17. marta 493. godine se navodi da je umro. U njegovu čast, dan Svetog Patrika se obeležava sredinom marta.

 

U Dablinu je verovatno najveća parada u Irskoj – celodnevni karneval i tradicionalna irska muzika, sve u čast irskog zaštitnika.

 

Kako se proslavlja Dan Sv. Patrika?

 

Sveti Patrik se dugo slavio u privatnoj kući u Irskoj. Samo u poslednjih nekoliko godina nacionalni praznik na zelenom ostrvu postaje događaj. Sa paradama na ulicama u Dablinu, Korku ili Limeriku pokušavaju privući turiste. Posle parade, svečanosti i slavlja se nastavljaju u pabovima.

 

Zanimljiva činjenica je da prva parada St. Patrika nije održana u Irskoj, već u SAD-u 1737. godine u Bostonu. I danas, najveće parade se održavaju van Irske: u Njujorku, Čikagu i Bostonu. Ali na 17. mart zelene se i drugi krajevi sveta: piramide u Gizi i Sidnejska opera! Bela kuća na dan Sv. Patrika izgleda kao i obično – ali fontana sija neobično zeleno!!!

 

Popularna detelina

 

Kaže se da je Sveti Patrik koristio detelinu da Ircima objasni Sveto Trojstvo (Oca, Sina i Svetog Duha). Kelti su verovali da je svaki list deteline značajan i zbog toga je koristio detelinu kao nastavni materijal. Sv. Patrik je osnovao mnoge crkve, škole i manastire, a time je detelinu učinio popularnom.

 

Šta se pije na Dan Sv. Patrika?

 

Na Dan Sv. Patrika se puno nazdravlja - naročito sa irskim nacionalnim pivom O‘Hara's. Međutim, goblini često ne mogu zadržati prste od zeleno obojenih pića. Boja ostaje dugo na ustima i zubima, ali pivo i dalje ima dobar ukus.

 

Calix akcija u čast Dana Sv. Patrika!

 

 

U periodu od 11.3. do 17.03. bićete u prilici da kupite sjajno O'Hara's pivo po 10% sniženoj ceni.

O'HARA'S 51 STATE IPA flaša 0,5l

O'HARA'S IRISH STOUT flaša 0,5l

O'HARA'S IRISH RED flaša 0,5l

O'HARA'S IRISH PALE ALE flaša 0,5l

 

Irski viski Dubliner je takođe na popustu!

Liker Dubliner Irish Whiskey & Honeycomb Liquer

Viski Dubliner Irish

 

Ako ste ljubitelj točenog piva, imamo sjajnu vest za vas. U ovom periodu imate mogućnost da kada kupite bure sjajnog O'Hara's piva, drugo bure dobijate na poklon! 

O'HARA'S IRISH STOUT bure 30l

O'HARA'S IRISH RED bure 30l

O'HARA'S IRISH PALE ALE bure 30l

 

Iskoristite priliku i uživajte u sjajnim irskim pićima i proslavite Dan Sv. Patrika na irski način!

 

Slainte! Živeli!

Poslednje sa bloga

Pronađite nas na mapi