BLOG

ZEMLJE U KOJIMA JE VISKI NAJPOPULARNIJE PIćE

14.09.2021.

Viski spada u jedno od najpoželjnijih žestokih alkoholnih pića u svetu. Odraz je prestiža i dobrog ukusa, rado viđen poklon. Konzumiraju ga podjednako i muškarci i pripadnice nežnijeg pola.


Nastaje destilacijom žitarica i čuva se u buradima ili bačvama napravljenim uglavnom od hrastovog drveta. Od žitarica se koriste pšenica, kukuruz, ječam, raž i ovas.

Ukoliko želite dobar provod u noćnom životu, glavni saveznik u tome svakako će vam biti viski. Prodaja ovog pića je zbog toga u stalnom porastu. Viski čaša nije nikad napola puna ni napola prazna, već uvek jasno definisana po nepisanom pravilu dva prsta.


Kada je u pitanju viski, cene variraju u zavisnosti od proizvođača, zemlje porekla i godine starosti ovog pića.


Neki ga zovu vatrena voda, a neki pak voda života. Iz tih epiteta jasno je da viski zauzima počasno mesto u hijerarhiji alkoholnih pića. Ukoliko želite da poklonite nekome viski, akcija koju ćete prvo preuzeti svakako je informisanje koje su najbolje vrste ovog pića.


Postoji dosta zanimljivosti o viskiju koje možda niste znali, ali šta mislite - koje zemlje konzumiraju najveću količinu viskija po stanovniku?

 

viski akcija cene

 

Viski - prodaja i proizvodnja u različitim delovima sveta

 

Opšte je poznato da najpopularnije vrste viskija potiču iz Irske i Škotske. To nas i ne čudi s obzirom na činjenicu da stanovnici ovih zemalja imaju veliki afinitet prema viskiju i ne samo da su potrošači nego su i ponosni proizvođači viskija. Budući da se prve proizvedene količine viskija vezuju za manastire u Škotskoj i Irskoj, ove dve zemlje vode rat oko toga koja je kolevka ovog veličanstvenog pića.


Tamo gde je viski, prodaja i distribucija ovog pića su u konstantnom porastu, a u samom vrhu konzumacije su ove države:

 

  • Francuska

Kada je u pitanju alkoholni hedonizam, prvi sinonim za Francusku su vino i konjak. Međutim, sa 2,15l godišnje po stanovniku, viski spada u najpopularnije piće u ovoj državi. Vašem čuđenju doći će kraj kada saznate da viski čini skoro 40% tržišta alkoholnih pića u Francuskoj. Njihov viski karakterišu pune arome voća i slatki začini.

Što se Amerikanaca tiče, oni piju otprilike 1,5l viskija godišnje po osobi. Najpoznatije vrste su Blend, Straight, karakteristične po tome što moraju imati u sebi 51% kukuruznog slada. Specifičnost ovog viskija je da mora da odstoji u bačvi barem dve godine.

  • Škotska

Škotski viski smatra se jednim od najjačih na svetu. Neke od poznatih vrsta su Malt (pravi se od ječmene sladi), Grain (jači je od malta, sa većim procentom alkohola), Blended (dve ili više vrsta izmešanih viskija, a čak je kod nas jedan od najprodavanijih). Za škotski viski karakteristično je da je potrebno da odstoji u bačvi čak preko 3 godine kako bi dostigao svoj puni potencijal.

  • Meksiko

Ako ste pomislili da je jedina asocijacija na ovu državu tekila, grdno ste se prevarili. Zapravo, Meksikanci obožavaju viski. Cene njegov kvalitet, a najpoznatiji brend na njihovom tržištu je Sierra Norte.

Mnogi je karakterišu kao zemlju u kojoj se najviše otvaraju nove destilerije. Irski viski odlikuje pitkost, mekoća i zakonom propisane karakteristike koje viski mora da ispunjava - pre konzumiranja trebalo bi da odleži barem tri godine. Dobija brojna priznanja širom sveta zbog izuzetno pitkog ukusa, a najpoznatiji irski viski je Jameson. Iako se viski uglavnom pije sa ledom, to ipak nije slučaj u Irskoj, gde se preferira izričito čist viski.

Procenjuje se da ova država na godišnjem nivou konzumira čak polovinu svetskih zaliha viskija! Doduše, imajte u vidu da se radi o drugoj najmnogoljudnijoj naciji na svetu, te i ne čudi otkud im epitet "viskopija". Ako ste i pomislili da su svi u Indiji pijani, varate se. Da bismo vas razuverili, daćemo vam podatak da se u Indiji pije samo 1,24l viskija po stanovniku.

  • Tajvan

Možda ne tako poznata činjenica jeste da i Tajvan može da se pohvali zavidnom proizvodnjom vode života. Ova država dom je Kavalana, koji je osvojio stotine nagrada i po tome pobedio škotski i američki viski. Tropska klima pogoduje kvalitetu ove vrste viskija. Ono što ga čini posebnim je to što se voda koja se koristi za potapanje zrna uzima iz prirode sa planina.

 

Dotakli smo se konzumiranja ovog alkoholnog pića u različitim krajevima sveta, ali gde je tu Srbija? Na sreću, prodaja vrhunskih viskija u našoj zemlji je odlična.

 

Njegovo veličanstvo viski - akcija koja se ne propušta


Neizostavni deo karte pića svakog ugostiteljskog objekta u Srbiji su dobro poznati brendovi kao što su Johnnie Walker, Chivas Regal, Jameson, Jack Daniel's i mnogi drugi.


Kada kupujete viski, akcija raznovrsnih brendova je nešto što vam može pomoći u donošenju odluke, bilo da ste rešili sebe da počastite ovim užitkom ili da obradujete dragu osobu prigodnim poklonom. Izaberite pravi viski. Cene su u našoj online prodavnici raznovrsne i razlikuju se od brenda do brenda.


Ukoliko se dvoumite za koji brend da se opredelite, na našem sajtu naći ćete veliki izbor ovog giganta među alkoholnim pićima. Počastite sebe već danas i izaberite ukus koji vama najviše prija. Priredite sebi i svojim najmilijima hedonističko iskustvo koje će probuditi sva čula.

Poslednje sa bloga

Najpopularniji recepti sa Oktobarfesta

Kad kažemo Minhen i Bavarska, odmah pomislimo na fudbal, automobile, pivo i kobasice. Međutim, svim pivopijama dobro je poznato šta se dešava u ovom ...
pročitaj više

Dolče Vita paketi – za ljubitelje brendija, likera i vermuta

Spremili smo vam razne kombinacije likera, vermuta i brendija. To je zato što želimo da imate jedno slatko piće za društvo, piće koje je odlično za ...
pročitaj više

Internacionalni dan ruma 16.08.2021. - 10 stvari koje niste znali o rumu

Koji je osnovni sastojak ruma i zbog čega je rum popularnije alkoholno piće mnogo više od groga ili takozvane rum - kole? Prikupili smo 10 zanimljivih ...
pročitaj više

Liker, vermut ili brendi - Koji je tvoj stil?

Izbor pića može da otkrije mnogo toga o nama. Od toga u čemu uživamo, do toga kako konzumiramo naše omiljeno piće , te nam se čini da se naša ...
pročitaj više

Koji je najbolji viski za poklon?

Da se razumemo odmah na početku: niti ima lošeg viskija, niti bilo koje vrste viskija mogu biti loš poklon. Vekovna tradicija proizvodnje, pozitivni ...
pročitaj više

Šta se događa u našem telu kada pijemo viski svake večeri?

Viski, kao vrsta destilovanog alkoholnog pića od fermentisanih žitarica (ječam, kukuruz, raž, pšenica ili kombinacija), u pisanim spisima prvi put se ...
pročitaj više

DOLČE VITA U PAKETU! – Kupi 3, dobijaš 1 GRATIS!

DOLČE VITA U PAKETU! – Kupi 3, dobijaš 1 GRATIS!
pročitaj više

Šta je vermut i kako se pije?

Mada je dugi niz godina širom veta omiljeni aperitiv, veliki broj ljudi, čak i amih konzumenata ne zna avim pouzdano šta je vermut. Ukoliko odvojite ...
pročitaj više

Šeri (Cherry) - Špansko vino kao desertna poslastica

Da je jednostavno baviti se vinom, ne bi postojala čitava nauka koja ga proučava, još od odgoja i berbe grožđa, pa sve do proizvodnje, čuvanja i ...
pročitaj više

Koje alkoholno piće je poznato kao “voda života”?

Naša online prodavnica pića nudi vam sve na tržištu dostupne, ujedno i najpopularnije vrste aka kao što su ak Hennessy, ak Courvoisier, ...
pročitaj više

Votka – šta sve treba da znate pre nego što je probate?

Votka – alkoholno piće koje svi vrlo dobro znamo. Ili ipak ne?! Gotovo da nema osobe kojoj prvo iskustvo (ili među prvima) sa alkoholnim napicima nije ...
pročitaj više

Paulaner pivo bez alkohola

Sasvim običnom čoveku savremenog sveta besogovorno je nametnut brz ritam života. I kao da to nije dovoljno – jedina konstanta je ubrzanje. Dan nam se ...
pročitaj više

Gde se nalazimo, mapa?

Pišite nam ukoliko imate pitanje ili sugestije
KONTAKTIRAJTE NAS