BLOG

SVE šTO NISTE ZNALI O šKOTSKOM VISKIJU

16.03.2021.

Škotski viski je piće koje je globalno prepoznatljivo, a njegovo konzumiranje je veoma rasprostranjeno. Kao što se može naći na policama u radnjama, tako možete kupiti i viski online preko online prodavnica pića.


Ova industrija je dragocena i vredi više od 6 milijardi dolara. Njeno tržište je veliko i samim tim flaše ovog izvanrednog pića se isporučuju u preko 170 zemalja širom sveta.


Popularnost viskija potkrepljuju filmovi, serije i TV emisije u kojima se neretko spominje i koristi.


Velika je verovatnoća da vi ili neko u vašem okruženju voli da popije po koju čašu ovog cenjenog pića.


Korisno je znati nekoliko osnovnih činjenica o škotskom viskiju, njegovim regijama, koje vrste viskija postoje, kao i par zanimljivosti, kako bi diskusija o ovom piću bila zabavnija.

 

viski skotski

 

Škotski viski – Vrste viskija i podela po regijama iz kojih dolaze


Kada vam neko spomene državu Škotsku, na šta prvo pomislite? Većina ljudi reći će upravo – na viski! Viski, nošenje kilta i specifičan naglasak – to su stvari koje čine Škotsku jedinstvenom.

 

Viski je, može se reći, postao zvaničan simbol Škotske!


Ukus škotskog viskija zavisi od tehnike proizvodnje, kao i opreme koja se koristi, ali veliku ulogu igra i lokacija destilerije.


Samim tim se proizvodnja škotskog viskija deli na ukupno 6 regija:

 • Campbeltown
 • Highlands
 • Islands
 • Islay
 • Lowlands
 • Speyside


Campbeltown je nekad bio najpoznatija viski regija sa preko 30 destilerija, ali je popularnost ove regije znatno opala. Trenutno su aktivne samo 3 destilerije, i to: Glen Scotia, Glengyle i Springbank.

Highlands je najveća viski regija od svih. Poseduje najveći broj prepoznatljivih brendova viskija i čak 47 destilerija.


Najpoznatije vrste viskija i destilerije su: Balblair, Glenmorangie i Dalmore.


Islay poseduje 8 destilerija, među kojima su najpoznatije Ardbeg, Lagavulin i Laphroaig.


Lowlands je nakon Highlands-a najveća viski regija po površini, ali po broju destilerija zauzima pretposlednje mesto. Iako je nekada posedovala čak 215 destilerija, ova viski regija trenutno poseduje samo 4 destilerije.

Islands još uvek nisu prihvatili kao samostalnu viski regiju, već se i dalje vodi kao deo Highlands regije. I pored te činjenice, ova regija poseduje 7 destilerija, među kojima su najpoznatije Highland Park, Jura i Talisker.

Speyside je mala viski regija, ali poseduje najveći broj destilerija u odnosu na površinu. Ovaj broj iznosi čak 62 destilerija, među kojima su Glenfiddich, Glenlivet i čuveni Macallan.

 

Vrste viskija i zanimljive činjenice o njima

 

Kada su u pitanju vrste viskija ili načini kupovine istih, kao recimo kupovina putem online prodavnica pića, postoji nekoliko zanimljivih podataka koje možda niste znali:

 • Springbank destilerija u Campbeltown viski regiji proizvodi viski destiliran 2,5 puta. Ovo obezbeđuje viskiju specifičan, jedinstven i poseban ukus.
 • Treset koji se koristi za proizvodnju viskija i koji ovom piću daje zadimljenu aromu neretko je star između 1000 i 5000 godina. Ne kaže se bez razloga da je viski igra strpljenja!
 • Ranije su se flaše ovog fascinantnog pića mogle naći samo na policama radnji, dok se sa današnjim brzim razvojom tehnologije može naći viski online.
 • Do šezdesetih godina pojam single malt nije postojao, jer se viski skoro uvek mešao. I dalje su najrasprostranjeniji blended viskiji, čak i pored činjenice da je velika potražnja i za single malt viskijima. Glenfiddich je bila prva destilerija koja je tokom šestdesetih godina prošlog veka proizvela prvi single malt i time napravila bum u svetu viskija.
 • Viski je jedan od proizvoda koji se najviše oporezuju na svetu! Čak oko 80% cene jedne flaše viskija je zapravo porez. I dalje se vodi borba da se porez na ovo skupoceno piće smanji.
 • Škotski viski se u velikoj meri oslanja na američki burbon za kvalitetno sazrevanje. 99,9% škotskog viskija sazreva u bačvama, tj. drvenim buradima koje su se nekada koristile za proizvodnju različitog alkoholnog pića. Kada je proizvodnja škotskog viskija u 19. veku brzo počela da se širi, bačve u kojima se nekada držao španski šeri bile su veoma korisne. Bačve španskog šerija se i danas koriste, ali većina drvenih buradi koji se koriste za škotski viski, koristili su se u industriji američkog burbona.
 • Najskuplji viski ikada prodat je Macallan viski iz 1946. godine i to za zapanjujućih 460 hiljada dolara!
 • Što je viski stariji, ukus je bolji!
 • Najpopularnije destilerije su Macallan, Glenfiddich, Johnnie Walker, Ballantine's, Chivas.

 

 

Online prodavnica pića u Srbiji – Kupite najkvalitetniji viski online!

 

Škotski viski spada u vrstu najpopularnijih žestokih pića na celom svetu. Stoga ne treba da nas čudi da i ove godine, bez obzira na pandemiju koronavirusa, viski je veoma traženo piće koje se može direktno iz fotelje naručiti – viski online i sačekati da stigne na vašu adresu, tako da vam je online prodavnica pića Calix uvek na raspolaganju.
Bez obzira na to da li želite single malt ili blended viski, u našem širokom asortimanu veoma lako možete pronaći sve vrste viskija, i odabrati onaj koji vam se javiše dopada.


Viski Macallan Quest odličan je za sve ljubitelje klasičnog, škotskog viskija.


Kada pomislite na ovo piće, koji vam viski prvo padne na pamet? Viski Johnnie Walker Red Eye Finish, zar ne?


Za iznose preko 2.000din je obezbeđena besplatna poštarina, a plaćanje se može izvršiti i online uz pomoć platnih kartica.


Obezbedite sebi dobar provod uz kvalitetno piće, sa najmanjom brigom oko nabavke istog, jer je online prodavnica pića tu za vas!

Poslednje sa bloga

Najpoznatiji kokteli u svetu

Margarita koktel ili Plava laguna koktel, Pina kolada i mnogi drugi su mešana, mućkana ili blendirana pića, popularna širom sveta. Ispijaju se u raznim...
pročitaj više

Konjak – od čega se pravi, kako se pije i iz kojih čaša se služi?

Kao što to obično biva, neke od najboljih stvari nastanu sasvim slučajno. Jedna od njih je upravo konjak. Zbog čega je ovo piće tako posebno, od čega...
pročitaj više

Prvi maj - koje pivo je najbolje i šta se pije pored piva

Prvomajski uranak je povod za veselje kojim se obeležava i proslavlja rad i dostignuća radničke klase. Prvi maj je praznik koji se često vezuje za...
pročitaj više

Kako ofarbati jaja vinom? Učinite Uskrs 2023. posebnim

Kad prođu zimski praznici, prolećna proslava Uskrsa nam dođe kao pravo osveženje i povod za radost i slavlje. Pored radosti okupljanja pred uskršnjom...
pročitaj više

Najbolji irski viski i druga pića za Dan Svetog Patrika

Svake godine od 17. marta, svi smo Irci! Praznik Svetog Patrika koji obeležava se širom sveta, ne samo u Irskoj. Ovaj čuveni irski praznik donosi mnogo...
pročitaj više

Kako se drži čaša za vino? Ispijajte vino poput svetskih somelijera

Do sad smo vam ispričali nebrojeno priča o vinu, o vinogradima, tehnologiji proizvodnje, vrstama i kvalitetu, uvek sa istim zaključkom. Od prvog koraka...
pročitaj više

Šta pokloniti za 8. Mart?

Bliži nam se 8. mart – dan koji je poseban za mnoge pripadnice širom naše planete. I to s razlogom. Osvojena je važna stepenica u borbi za ljudska...
pročitaj više

Kako da pripremite najbolji poklon za Dan zaljubljenih

U susret nam stiže još jedan dobar povod da se nazdravi, možda čak i najbolji i najvažniji. Naravno, govorimo o prazniku ljubavi kojem se posebno...
pročitaj više

Punč ili kuvano vino? Recept za zimsko piće koje će vas ugrejati

Ako ste do sada hladne, zimske večeri grejali čašicom žestine, čašom vina ili šoljom čaja, krajnje je vreme da upoznate pravo zimsko piće koje u...
pročitaj više

Od čega se pravi vodka, sa čime se meša i koja je najskuplja? Saznajte sve tajne „infuzije iz korena“

Vodka, takozvana vatrena “vodica” i svojevrsna infuzija iz korena, i pored svih polemika, ipak je rusko nacionalno piće. Pitanje koje se postavlja...
pročitaj više

Koje piće kupiti za poklon tokom praznika?

U susret praznicima biramo i idealan novogodišnji poklon kojim ćemo dragim ljudima poželeti uspešnu predstojeću godinu. Najlepše želje i poklone...
pročitaj više

Šta piti za Novu godinu i koja su najpopularnija praznična pića?

Polako ispraćamo aktuelnu godinu i stojimo na vratima nove. Praznično spremanje je počelo u svim delovima sveta i pravimo planove za najluđu noć. Bilo...
pročitaj više