BLOG

SVE šTO NISTE ZNALI O šKOTSKOM VISKIJU

16.03.2021.

Škotski viski je piće koje je globalno prepoznatljivo, a njegovo konzumiranje je veoma rasprostranjeno. Kao što se može naći na policama u radnjama, tako možete kupiti i viski online preko online prodavnica pića.


Ova industrija je dragocena i vredi više od 6 milijardi dolara. Njeno tržište je veliko i samim tim flaše ovog izvanrednog pića se isporučuju u preko 170 zemalja širom sveta.


Popularnost viskija potkrepljuju filmovi, serije i TV emisije u kojima se neretko spominje i koristi.


Velika je verovatnoća da vi ili neko u vašem okruženju voli da popije po koju čašu ovog cenjenog pića.


Korisno je znati nekoliko osnovnih činjenica o škotskom viskiju, njegovim regijama, koje vrste viskija postoje, kao i par zanimljivosti, kako bi diskusija o ovom piću bila zabavnija.

 

viski skotski

 

Škotski viski – Vrste viskija i podela po regijama iz kojih dolaze


Kada vam neko spomene državu Škotsku, na šta prvo pomislite? Većina ljudi reći će upravo – na viski! Viski, nošenje kilta i specifičan naglasak – to su stvari koje čine Škotsku jedinstvenom.

 

Viski je, može se reći, postao zvaničan simbol Škotske!


Ukus škotskog viskija zavisi od tehnike proizvodnje, kao i opreme koja se koristi, ali veliku ulogu igra i lokacija destilerije.


Samim tim se proizvodnja škotskog viskija deli na ukupno 6 regija:

 • Campbeltown
 • Highlands
 • Islands
 • Islay
 • Lowlands
 • Speyside


Campbeltown je nekad bio najpoznatija viski regija sa preko 30 destilerija, ali je popularnost ove regije znatno opala. Trenutno su aktivne samo 3 destilerije, i to: Glen Scotia, Glengyle i Springbank.

Highlands je najveća viski regija od svih. Poseduje najveći broj prepoznatljivih brendova viskija i čak 47 destilerija.


Najpoznatije vrste viskija i destilerije su: Balblair, Glenmorangie i Dalmore.


Islay poseduje 8 destilerija, među kojima su najpoznatije Ardbeg, Lagavulin i Laphroaig.


Lowlands je nakon Highlands-a najveća viski regija po površini, ali po broju destilerija zauzima pretposlednje mesto. Iako je nekada posedovala čak 215 destilerija, ova viski regija trenutno poseduje samo 4 destilerije.

Islands još uvek nisu prihvatili kao samostalnu viski regiju, već se i dalje vodi kao deo Highlands regije. I pored te činjenice, ova regija poseduje 7 destilerija, među kojima su najpoznatije Highland Park, Jura i Talisker.

Speyside je mala viski regija, ali poseduje najveći broj destilerija u odnosu na površinu. Ovaj broj iznosi čak 62 destilerija, među kojima su Glenfiddich, Glenlivet i čuveni Macallan.

 

Vrste viskija i zanimljive činjenice o njima

 

Kada su u pitanju vrste viskija ili načini kupovine istih, kao recimo kupovina putem online prodavnica pića, postoji nekoliko zanimljivih podataka koje možda niste znali:

 • Springbank destilerija u Campbeltown viski regiji proizvodi viski destiliran 2,5 puta. Ovo obezbeđuje viskiju specifičan, jedinstven i poseban ukus.
 • Treset koji se koristi za proizvodnju viskija i koji ovom piću daje zadimljenu aromu neretko je star između 1000 i 5000 godina. Ne kaže se bez razloga da je viski igra strpljenja!
 • Ranije su se flaše ovog fascinantnog pića mogle naći samo na policama radnji, dok se sa današnjim brzim razvojom tehnologije može naći viski online.
 • Do šezdesetih godina pojam single malt nije postojao, jer se viski skoro uvek mešao. I dalje su najrasprostranjeniji blended viskiji, čak i pored činjenice da je velika potražnja i za single malt viskijima. Glenfiddich je bila prva destilerija koja je tokom šestdesetih godina prošlog veka proizvela prvi single malt i time napravila bum u svetu viskija.
 • Viski je jedan od proizvoda koji se najviše oporezuju na svetu! Čak oko 80% cene jedne flaše viskija je zapravo porez. I dalje se vodi borba da se porez na ovo skupoceno piće smanji.
 • Škotski viski se u velikoj meri oslanja na američki burbon za kvalitetno sazrevanje. 99,9% škotskog viskija sazreva u bačvama, tj. drvenim buradima koje su se nekada koristile za proizvodnju različitog alkoholnog pića. Kada je proizvodnja škotskog viskija u 19. veku brzo počela da se širi, bačve u kojima se nekada držao španski šeri bile su veoma korisne. Bačve španskog šerija se i danas koriste, ali većina drvenih buradi koji se koriste za škotski viski, koristili su se u industriji američkog burbona.
 • Najskuplji viski ikada prodat je Macallan viski iz 1946. godine i to za zapanjujućih 460 hiljada dolara!
 • Što je viski stariji, ukus je bolji!
 • Najpopularnije destilerije su Macallan, Glenfiddich, Johnnie Walker, Ballantine's, Chivas.

 

 

Online prodavnica pića u Srbiji – Kupite najkvalitetniji viski online!

 

Škotski viski spada u vrstu najpopularnijih žestokih pića na celom svetu. Stoga ne treba da nas čudi da i ove godine, bez obzira na pandemiju koronavirusa, viski je veoma traženo piće koje se može direktno iz fotelje naručiti – viski online i sačekati da stigne na vašu adresu, tako da vam je online prodavnica pića Calix uvek na raspolaganju.
Bez obzira na to da li želite single malt ili blended viski, u našem širokom asortimanu veoma lako možete pronaći sve vrste viskija, i odabrati onaj koji vam se javiše dopada.


Viski Macallan Quest odličan je za sve ljubitelje klasičnog, škotskog viskija.


Kada pomislite na ovo piće, koji vam viski prvo padne na pamet? Viski Johnnie Walker Red Eye Finish, zar ne?


Za iznose preko 2.000din je obezbeđena besplatna poštarina, a plaćanje se može izvršiti i online uz pomoć platnih kartica.


Obezbedite sebi dobar provod uz kvalitetno piće, sa najmanjom brigom oko nabavke istog, jer je online prodavnica pića tu za vas!

Poslednje sa bloga

Paulaner pivo bez alkohola

Sasvim običnom čoveku savremenog sveta besogovorno je nametnut brz ritam života. I kao da to nije dovoljno – jedina konstanta je ubrzanje. Dan nam se ...
pročitaj više

Paulaner Lemon Radler – savršeno osveženje

Ako ste nakon 88 dana sumorne i hladne zime željno očekivali prvo prolećno Sunce, a sa njim i prvo prolećno savršeno osveženje, onda je sasvim sigurno ...
pročitaj više

Likeri - omiljeno damsko piće

Bilo da želite otići sa prijateljicom u noćni provod ili je pozvati kod vas na druženje i čašicu razgovora, podrazumeva se da uz žensko veče i ...
pročitaj više

Liker - poklon za 8. mart koji će oduševiti dame

Bliži nam se Dan žena – dan kada mnge dame prslavljaju vaj praznik, tačnije dan kada su žene dbile prav glasa i jednake mgućnsti da dlučuju ...
pročitaj više

Prvoklasno Nemačko pivo koje daruje priroda

Fenomenalni proizvođači pića prepoznaju se po jedinstvenom ukusu. Hacker Pschorr pivo predstavlja brend poreklom iz Nemačke, tačnije srca Minhena, ...
pročitaj više

Acao sokovi čine svet uzbudljivim na drugi „bio“način!

Želite da se osvežite a da pritom pijete zdra piće i budete sigurni da neće štetiti vašoj liniji? Acao je savršen primerak blagog osvežavajučeg ...
pročitaj više

Šta je zapravo tekila?

Tekiila je tradicionalno meksičko piće, koje se dobija od biljke zvane agava. Agava je biljka iz porodice kaktusa i poreklom je iz Amerike dok je najviše ...
pročitaj više

Sve što treba da znate o indijskom viskiju

Šta je indijski viski, da li se proizvodi u Indiji ili još negde u svetu, na koji način klima u Indiji utiče na proizvodnju indijskog viskija, kako se ...
pročitaj više

Richard Paterson „The Nose“ i destilerija Dalmore

Richard Paterson je jedan od najoznatijih viski master blendera na svetu. Postao je glavni „master blender“ sa samo 26 godina. Za njega se kaže da je ...
pročitaj više

Novo i eksklusivno u Calix ponudi: Pivo iz Barselone Estrella Damm

Estrella Damm je svetlo mediteransko lager pivo koje se bez aditiva i konzervansa, proizvodi po originalnom receptu od 1876. godine. Sastojci su 100% ...
pročitaj više

Karakteristike nemačkog viskija

Za razliku od Škotske, Nemačka se ne može osloniti na dugu tradiciju proizvodnje viskija. Nemačka je po destilaciji viskija još uvek relativno mlada. ...
pročitaj više

Japanski viski - istorija, karakteristike, brendovi i top 10 japanskih viskija

Obično e matra da je viki nerakidivo povezan a Škotkom. Severni deo Velike Britanije kolevka je žetokih pića, pa tako i vikija. Međutim, viki ...
pročitaj više

Gde se nalazimo, mapa?

Pišite nam ukoliko imate pitanje ili sugestije
KONTAKTIRAJTE NAS