BLOG

SVE šTO NISTE ZNALI O šKOTSKOM VISKIJU

16.03.2021.

Škotski viski je piće koje je globalno prepoznatljivo, a njegovo konzumiranje je veoma rasprostranjeno. Kao što se može naći na policama u radnjama, tako možete kupiti i viski online preko online prodavnica pića.


Ova industrija je dragocena i vredi više od 6 milijardi dolara. Njeno tržište je veliko i samim tim flaše ovog izvanrednog pića se isporučuju u preko 170 zemalja širom sveta.


Popularnost viskija potkrepljuju filmovi, serije i TV emisije u kojima se neretko spominje i koristi.


Velika je verovatnoća da vi ili neko u vašem okruženju voli da popije po koju čašu ovog cenjenog pića.


Korisno je znati nekoliko osnovnih činjenica o škotskom viskiju, njegovim regijama, koje vrste viskija postoje, kao i par zanimljivosti, kako bi diskusija o ovom piću bila zabavnija.

 

viski skotski

 

Škotski viski – Vrste viskija i podela po regijama iz kojih dolaze


Kada vam neko spomene državu Škotsku, na šta prvo pomislite? Većina ljudi reći će upravo – na viski! Viski, nošenje kilta i specifičan naglasak – to su stvari koje čine Škotsku jedinstvenom.

 

Viski je, može se reći, postao zvaničan simbol Škotske!


Ukus škotskog viskija zavisi od tehnike proizvodnje, kao i opreme koja se koristi, ali veliku ulogu igra i lokacija destilerije.


Samim tim se proizvodnja škotskog viskija deli na ukupno 6 regija:

 • Campbeltown
 • Highlands
 • Islands
 • Islay
 • Lowlands
 • Speyside


Campbeltown je nekad bio najpoznatija viski regija sa preko 30 destilerija, ali je popularnost ove regije znatno opala. Trenutno su aktivne samo 3 destilerije, i to: Glen Scotia, Glengyle i Springbank.

Highlands je najveća viski regija od svih. Poseduje najveći broj prepoznatljivih brendova viskija i čak 47 destilerija.


Najpoznatije vrste viskija i destilerije su: Balblair, Glenmorangie i Dalmore.


Islay poseduje 8 destilerija, među kojima su najpoznatije Ardbeg, Lagavulin i Laphroaig.


Lowlands je nakon Highlands-a najveća viski regija po površini, ali po broju destilerija zauzima pretposlednje mesto. Iako je nekada posedovala čak 215 destilerija, ova viski regija trenutno poseduje samo 4 destilerije.

Islands još uvek nisu prihvatili kao samostalnu viski regiju, već se i dalje vodi kao deo Highlands regije. I pored te činjenice, ova regija poseduje 7 destilerija, među kojima su najpoznatije Highland Park, Jura i Talisker.

Speyside je mala viski regija, ali poseduje najveći broj destilerija u odnosu na površinu. Ovaj broj iznosi čak 62 destilerija, među kojima su Glenfiddich, Glenlivet i čuveni Macallan.

 

Vrste viskija i zanimljive činjenice o njima

 

Kada su u pitanju vrste viskija ili načini kupovine istih, kao recimo kupovina putem online prodavnica pića, postoji nekoliko zanimljivih podataka koje možda niste znali:

 • Springbank destilerija u Campbeltown viski regiji proizvodi viski destiliran 2,5 puta. Ovo obezbeđuje viskiju specifičan, jedinstven i poseban ukus.
 • Treset koji se koristi za proizvodnju viskija i koji ovom piću daje zadimljenu aromu neretko je star između 1000 i 5000 godina. Ne kaže se bez razloga da je viski igra strpljenja!
 • Ranije su se flaše ovog fascinantnog pića mogle naći samo na policama radnji, dok se sa današnjim brzim razvojom tehnologije može naći viski online.
 • Do šezdesetih godina pojam single malt nije postojao, jer se viski skoro uvek mešao. I dalje su najrasprostranjeniji blended viskiji, čak i pored činjenice da je velika potražnja i za single malt viskijima. Glenfiddich je bila prva destilerija koja je tokom šestdesetih godina prošlog veka proizvela prvi single malt i time napravila bum u svetu viskija.
 • Viski je jedan od proizvoda koji se najviše oporezuju na svetu! Čak oko 80% cene jedne flaše viskija je zapravo porez. I dalje se vodi borba da se porez na ovo skupoceno piće smanji.
 • Škotski viski se u velikoj meri oslanja na američki burbon za kvalitetno sazrevanje. 99,9% škotskog viskija sazreva u bačvama, tj. drvenim buradima koje su se nekada koristile za proizvodnju različitog alkoholnog pića. Kada je proizvodnja škotskog viskija u 19. veku brzo počela da se širi, bačve u kojima se nekada držao španski šeri bile su veoma korisne. Bačve španskog šerija se i danas koriste, ali većina drvenih buradi koji se koriste za škotski viski, koristili su se u industriji američkog burbona.
 • Najskuplji viski ikada prodat je Macallan viski iz 1946. godine i to za zapanjujućih 460 hiljada dolara!
 • Što je viski stariji, ukus je bolji!
 • Najpopularnije destilerije su Macallan, Glenfiddich, Johnnie Walker, Ballantine's, Chivas.

 

 

Online prodavnica pića u Srbiji – Kupite najkvalitetniji viski online!

 

Škotski viski spada u vrstu najpopularnijih žestokih pića na celom svetu. Stoga ne treba da nas čudi da i ove godine, bez obzira na pandemiju koronavirusa, viski je veoma traženo piće koje se može direktno iz fotelje naručiti – viski online i sačekati da stigne na vašu adresu, tako da vam je online prodavnica pića Calix uvek na raspolaganju.
Bez obzira na to da li želite single malt ili blended viski, u našem širokom asortimanu veoma lako možete pronaći sve vrste viskija, i odabrati onaj koji vam se javiše dopada.


Viski Macallan Quest odličan je za sve ljubitelje klasičnog, škotskog viskija.


Kada pomislite na ovo piće, koji vam viski prvo padne na pamet? Viski Johnnie Walker Red Eye Finish, zar ne?


Za iznose preko 2.000din je obezbeđena besplatna poštarina, a plaćanje se može izvršiti i online uz pomoć platnih kartica.


Obezbedite sebi dobar provod uz kvalitetno piće, sa najmanjom brigom oko nabavke istog, jer je online prodavnica pića tu za vas!

Poslednje sa bloga

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i...
pročitaj više

Šta je potrebno za slavu – spisak pića za kupovinu ako slavite, a za poklon ako idete na slavu

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više

Gorki list – za šta je lekovit, po čemu se razlikuje od Pelinkovca i zašto ga svi vole?

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na...
pročitaj više

Koji je najbolji viski za poklon?

Važno je, pre samih predloga, napomenuti jedno- niti ima lošeg viskija, niti bilo koje vrste viskija mogu biti loš poklon. Vekovna tradicija proizvodnje...
pročitaj više

Letnji kokteli sa rumom - koju su najbolji?

Prve asocijacije na leto su more, plaža, žurke, dobar provod, izlasci, a uz sve to neizostavni deo priče su kokteli. Oni su jedno od najpopularnijih...
pročitaj više

Koje čaše za koje piće upotrebiti?

Zamislite lep sunčan dan, okupljanje sa prijateljima, smeh i dobru atmosferu, a u vašoj ruci omiljeno piće. Međutim, svi smo se mi bar jednom u životu...
pročitaj više

Najbolje makedonsko vino - pobednik prestižnog takmičenja

Kada prolazite kroz Makedoniju ne možete da ne primetite vinograde rasute po padinama planinskog regiona. Sunce je ovom tlu najbolji prijatelj, a plodna...
pročitaj više