BLOG

RICHARD PATERSON „THE NOSE“ I DESTILERIJA DALMORE

15.12.2020.

Richard Paterson je jedan od najpoznatijih viski master blendera na svetu. Postao je glavni „master blender“ sa samo 26 godina. Za njega se kaže da je prvu čašu viskija dobio od oca kada je imao 8 godina. Otac mu je bio poznati blender i trgovac viskijem. Richard Paterson karijeru je započeo 1966. godine kao asistent proizvodnje u kompaniji “A. Giles & Company Whiski Blenders & Brokers”. Tamo je naučio veštinu blendiranja (mešanja viskija) pre nego što je prešao na svog sadašnjeg poslodavca “Whyte and Mackay-a”, jednog od vodećih proizvođača i prodavca škotskog viskija. Destilerija Dalmore je deo kompanije od 1960.

 

dalmore viski

 

Richard Paterson ima pravi njuh za viski zato u svetu ima naziv “The Nose”. Postoje nadimci koje bi čovek zaista želeo više od „The Nose”. Međutim, ako je “nos” najvažnije sredstvo i ljudi širom sveta spremni su da plate hiljade evra, dolara, funti za proizvod stvoren uz pomoć nosa, onda se „The Nose“ može s ponosom nositi kao drugo ime.


Tokom degustacija viskija Dalmore 18 godina - Richard Paterson “stavi” nos duboko u čašu koju okreće s desna na levo, i duboko uvlači miris pića: „Zdravo ... kako ste ... sasvim dobro, puno vam hvala“, kaže Paterson svojoj čaši, tako uvek započinje i njuška. Zatim otpije dobar gutljaj i pomera ga u ustima dobrih 20 sekundi. Preko jezika, ispod jezika, oko jezika. Dalmore, 18 godina. Uvek treba držati viski u ustima onoliko sekundi koliko je star!

 

dalmore viski

Dalmore je destilerija u škotskom gorju, na obali Cromarti Firth, u blizini grada Inverness. Do pre dvadesetak godina ovde je postojao samo dvanaestogodišnji singl malt viski (ovo je ime za viski koji potiče iz iste destilerije i pravi se isključivo od ječmenog slada); Povremeno je destilerija punila nekoliko boca koje su dolazile iz starijh buradi. Tada je Richard Paterson otišao na sajam u Frankfurt na Majni, te ga je azijski kupac pitao: „Zar nemate više od ove sorte Dalmor-a ?“ Paterson je razmislio i počeo da eksperimentiše. Singl Malt Viski The Dalmore ne samo da je poskupeo s obzirom na to da već dugo sazreva u bačvi, već i zato što se za proizvodnju koriste posebne vrste bačva u kojima sazreva.

Prvih nekoliko godina Dalmore se čuva u hrastovoj bačvi. Zbog ukusa se uglavnom koriste burbonske bačve iz SAD-a koje mu daju nežnu notu vanile. Tada „blender“ - naziv za čoveka koji meša osnovne sorte viskija - odlučuje da li će se i u kojim buradima nastaviti proces sazrevanja.


Richard Paterson je probao stotine različitih buradi vina i šerija, a sada bačve kupuje širom Evrope. Voli posebno stare buradi u kojima je ranije bio šeri Metuzalema. Ne baš jeftina, ali poslovna ideja koja funkcioniše. Brojni znalci iz celog sveta poput kolekcionara iz Azije ili arapskih šeika, danas masovno kupuju Dalmore viski.

 

Poslednje sa bloga

Šta je zapravo tekila?

Tekiila je tradicionalno meksičko piće, koje se dobija od biljke zvane agava. Agava je biljka iz porodice kaktusa i poreklom je iz Amerike dok je najviše ...
pročitaj više

Sve što treba da znate o indijskom viskiju

Šta je indijski viski, da li se proizvodi u Indiji ili još negde u svetu, na koji način klima u Indiji utiče na proizvodnju indijskog viskija, kako se ...
pročitaj više

Novo i eksklusivno u Calix ponudi: Pivo iz Barselone Estrella Damm

Estrella Damm je svetlo mediteransko lager pivo koje se bez aditiva i konzervansa, proizvodi po originalnom receptu od 1876. godine. Sastojci su 100% ...
pročitaj više

Karakteristike nemačkog viskija

Za razliku od Škotske, Nemačka se ne može osloniti na dugu tradiciju proizvodnje viskija. Nemačka je po destilaciji viskija još uvek relativno mlada. ...
pročitaj više

Japanski viski - istorija, karakteristike, brendovi i top 10 japanskih viskija

Obično e matra da je viki nerakidivo povezan a Škotkom. Severni deo Velike Britanije kolevka je žetokih pića, pa tako i vikija. Međutim, viki ...
pročitaj više

„Game of Thrones“ kao inspiracija ekskluzivnoj kolekciji viskija

Sigurno ste barem jednom čuli za seriju „Igra prestola“ koja je dostigla izuzetnu popularnost i poslužila kao inspiracija mnogima, kao i ...
pročitaj više

Srpska rakija - istorija i tradicija

Rakija je pre svega reč koja, ima nekvo magijsko , o i tradicionalno značenje u srpskim običajima . Ona se koristi u svim prilima: da se slavi, ...
pročitaj više

Jesenji kokteli za svaku priliku

Leto je na izaku i zove nas da se, uz poslednje dane iholjskog sunca, spreio za novu sezonu. Vreli asfalt enjao za šuškave korake, kratke rukave za ...
pročitaj više

Glenfarclas destilerija

Škotski viski, poznat širom sveta, dolazi venstveno iz regiona viskija Speyside. Ovde se takođe nalazi destilerija Glenfarclas. To je jedan od retkih ...
pročitaj više

Japanski viski Matsui

Japan je svetski poznata destinacija, kako po fenomenalnom kulinarskom stvaralaštvu, tako i po sjajnim pićima, posebno viskiju, koji je putem Oniline ...
pročitaj više

Predstavljamo vam – viski iz Kanade

Već nekoliko godina, pored dominantnog američkog tržišta viskija, u susednoj Kanadi razvija se i tržište međunarodno vrednog viskija. U poređenju ...
pročitaj više

Glavne razlike između vrsta viskija: Scotch i Bourbon

Scotch i Bourbon na prvi pogled mogu izgledati isto, ali u čemu je razlika? Oba viskija su uglavnom tamnije boje, sadrže neke iste sastojke i oba ...
pročitaj više

Gde se nalazimo, mapa