BLOG

PUNč ILI KUVANO VINO? RECEPT ZA ZIMSKO PIćE KOJE ćE VAS UGREJATI

20.01.2023.

kuvano vino, anis, jabuke, orasi, kruske

 

Ako ste do sada hladne, zimske večeri grejali čašicom žestine, čašom vina ili šoljom čaja, krajnje je vreme da upoznate pravo zimsko piće koje u sebi, u savršenoj ravnoteži, sadrži sve ove sastojke. Sinergija pažljivo odabranog alkohola, voća, aromatičnih i lekovitih začina i idealno dozirane slatkoće ugrejaće vam ove zime i telo i dušu, probudiće sva vaša čula i stvoriti sasvim novu dimenziju uživanja u dobrom društvu uz još bolju čašicu.


Dakle, punč ili kuvano vino? Šta bi vam više prijalo? Čuvari tradicije našeg podneblja verovatno će se odlučiti za kuvano vino, a ljubitelji evropske kulture bez premišljanja izabraće punč. Ne žurite sa odlukom, najpre isprobajte oba, najdragocenija su uvek a posteriori iskustva. Iznenadiće vas koliko sličnosti imaju ova dva neprevaziđena zimska pića i koliko je u stvari teško doneti odluku koje je bolje.


No, da vam pomognemo pri izboru i da, uz dobar recept, odaberete savršeno zimsko piće.

 

Šta je i kako se pravi punč?

 

Iako se danas doživljava kao deo engleske tradicije, gde se pije još od 17. veka i odakle se trend ispijanja punča proširio na ceo svet, ovo piće izvorno potiče iz Indije, odakle su recept doneli pomorci. Punč, čije ime na sanskritskom jeziku znači pet, tradicionalno se pravi uvek od pet sastojaka: alkohol ( rum, konjak ili arak – žestina iz Indije ), sok citrusa ( limun, limeta ili narandža ), aromatični začini ( cimet, anis, karanfilić, čajevi, korica limuna ), šećer i vruće vino (u nekim receptima peti sastojak je vruća voda, ali verujte nam reč, vino je nezamenljivo).

 

kuvano vino u casi sa secerom i vocem


Vrlo su slični i začini za kuvano vino i zbog toga znamo da će odluka šta bolje greje u hladnim zimskim danima biti veoma teška.


Punč možete pripremiti na mnogo načina, sa mnoštvom najrazličitijih sastojaka, sa seckanim svežim ili kandiranim voćem, topao ili hladan, ali ga nikada nemojte kuvati nakon što dodate alkohol. Isto je i sa kuvanim vinom. Iako se zove kuvano, vino ne sme da provri, već se samo zagreva do željene temperature, da se ne bi izgubile arome i ispario alkohol.

 

Recept za Rum punč


Sastojci za 4 čaše pića:

 

  • sok od 2 pomorandže
  • 2 kašike šećera ( najbolje žuti ili smeđi )
  • 1 štapić vanile
  • 1 štapić cimeta
  • 2, 3 karanfilića
  • 250 ml crnog vina
  • 20 ml ruma

 

A kako se pije rum?

 

Rum je savršeno jednostavno uklopiti u bogate ukuse mnogih hladnih i toplih koktela, gde je zaista nezamenljiv, a znate li kako se pije čist rum – omiljeno piće pomoraca i mornara?


Na samom početku izaberite vrstu: rum može biti beli, tamni ili zlatni. Beli je odličan kao aperitiv, a tamni i zlatni više prijaju posle obroka, posluženi ohlađeni u čašama od debelog stakla. Podjednako je važna temperatura, stoga ga obavezno ohladite, a ako ima više od 45% alkohola možete ga, kao viski, poslužiti sa ledom.


Ipak, najvažniji savet je: ispijajte ga polako i sa uživanjem u dobrom društvu i još boljem raspoloženju.

 

Kuvano vino – recept koji će vam svi tražiti


U našoj tradiciji zimi ništa ne prija kao čuveni “šumadijski čaj” – kuvana rakija ili kuvano vino sa dodatkom šećera i aromatičnih začina. Lekovita svojstva vina poznata su od davnina, služi se na prazničnim trpezama još od 2. veka, ali kada ga ugrejete i dodate začine, na primer biber, đumbir i muškatni oraščić, dobijate svojevrstan lek – kuvano vino za prehladu, koji će ublažiti simptome i sigurni smo, prijati više od bilo kog drugog medikamenta.


Mnogo je varijacija recepta za kuvano vino, ali koji god da izaberete zapamtite savet koji se odnosi i na punč: aromatične začine možete kratko prokuvati u voćnom soku, ali vino ne sme da provri, samo se lagano zagreva do željene temperature.
Recept za kuvano vino sa pomorandžom:

 

  • 1l dobrog kvalitetnog crnog vina
  • 100 gr šećera
  • sok od 2 pomorandže ( 1 limun/limeta opciono )
  • 6 karanfilića
  • 1 štapić cimeta
  • 1 štapić vanile
  • 1 muškatni oraščić


Sok od pomorandže, šećer i začine kratko prokuvajte, dodajte vino i po želji 1 zvezdasti anis, smanjite temperaturu dok ne zagrejete vino, poslužite toplo i uživajte.


Sada, u skladu sa svojim afinitetima, pripremite svoje omiljeno zimsko piće, pripremite dobre filmove i ušuškajte se u toplini svog doma dok vas greje topli i aromatični napitak.


Sve što vam je potrebno da napravite idealno zimsko piće, čeka vas na calix.rs.

Poslednje sa bloga

Najbolji irski viski i druga pića za Dan Svetog Patrika

Svake godine od 17. marta, svi smo Irci! Praznik Svetog Patrika koji obeležava se širom sveta, ne samo u Irskoj. Ovaj čuveni irski praznik donosi mnogo...
pročitaj više

Kako se drži čaša za vino? Ispijajte vino poput svetskih somelijera

Do sad smo vam ispričali nebrojeno priča o vinu, o vinogradima, tehnologiji proizvodnje, vrstama i kvalitetu, uvek sa istim zaključkom. Od prvog koraka...
pročitaj više

Šta pokloniti za 8. Mart?

Bliži nam se 8. mart – dan koji je poseban za mnoge pripadnice širom naše planete. I to s razlogom. Osvojena je važna stepenica u borbi za ljudska...
pročitaj više

Kako da pripremite najbolji poklon za Dan zaljubljenih

U susret nam stiže još jedan dobar povod da se nazdravi, možda čak i najbolji i najvažniji. Naravno, govorimo o prazniku ljubavi kojem se posebno...
pročitaj više

Od čega se pravi vodka, sa čime se meša i koja je najskuplja? Saznajte sve tajne „infuzije iz korena“

Vodka, takozvana vatrena “vodica” i svojevrsna infuzija iz korena, i pored svih polemika, ipak je rusko nacionalno piće. Pitanje koje se postavlja...
pročitaj više

Koje piće kupiti za poklon tokom praznika?

U susret praznicima biramo i idealan novogodišnji poklon kojim ćemo dragim ljudima poželeti uspešnu predstojeću godinu. Najlepše želje i poklone...
pročitaj više

Šta piti za Novu godinu i koja su najpopularnija praznična pića?

Polako ispraćamo aktuelnu godinu i stojimo na vratima nove. Praznično spremanje je počelo u svim delovima sveta i pravimo planove za najluđu noć. Bilo...
pročitaj više

Aperol liker- narandžasti italijanski miljenik

Aperol nije običan liker. U pitanju je italijanski aperitiv koji je visoko pozicioniran među najtraženijim pićima, pogotovo prilikom izlazaka, proslava...
pročitaj više

Moet šampanjac i druga penušava vina - muzika i luksuz za sva čula

Period slavlja je pred nama. Raskošne trpeze, dekoracija, slavska i praznična raspoloženja čine svaki dan pozne jeseni i rane zime veličanstvenim i...
pročitaj više

Žestoka pića za svačiji ukus

Kada spomenemo žestoka pića, često se setimo čuvenih replika iz filmova. Mnogo je priča vezanih za žestinu raznovrsnih ukusa i mirisa. Verovatno su...
pročitaj više

Ponos naših krajeva - najbolje srpske rakije

Uz nju se veselimo i plačemo. Lečimo rane. Ponosni je predstavnik srpske tradicije i nacionalnog identiteta. Bilo da je leto ili zima većina je rado...
pročitaj više

Mojito i drugi popularni kokteli koje rado pijemo

Kada pomislimo na leto, more, plažu, opuštanje ili savršeni izlazak u klub, i razna okupljanja, ništa ne bi moglo da se prođe bez koje čaše...
pročitaj više