BLOG

ISTORIJA VISKIJA - OD NASTANKA DO DANAS

27.07.2020.

Danas svi znaju kako se pije viski. Online prodaja pica je pomogla tome, pogotovo popularizaciji koju je doživeo viski. Cena je zato postala pristupačna i nama, čak i kada je u pitanju stranu viski. Vrste inostranog viskija su takođe dostupne.

Svi oni se skupno zovu viski. Prodaja cveta, ali nije tako uvek bilo u poslednjih 400 godina postojanja ovog pića.

 

viski bure casa viski s ledom

 

Istorija viskija je istorija destilacije


Da bismo pravilno ušli u istoriju viskija, moramo da pogledamo proces koji je promenio svet. U pitanju je destilacija, ili izdvajanje hemijskih jedinjena iz smeše putem isparenja. Svako ko je video kako se peče rakija, video je ovaj proces.

Većina zna kako se pije viski. Takođe kada je u pitanju viski, cena je nešto što svako ko sedi u kafićima i kafanama zna. Online prodaja pica je dodatno pomogla da se popularizuje viski. Vrste viskija, sa druge strane, uživaocu toliko i ne poznaju. Međutim, kada je u pitanju viski, prodaja ne zastaje niti sekunde.

Doduše, sama destilacija ostaje mahom nepoznata. Bez njega proizvodnja alkohola ne bi bila moguća. Hajde da pogledamo kako se čitav ovaj proces odvijao i kako je došlo do nastanka viskija.

 

2000 p.n.e. - 100 n.e.


Destilacija se prvi put koristila u Mesopotamiji za pravljenje parfema. Ali, prvi zapisani metodi destilacije pronađeni su u spisima grčkih filozofa koji su ovaj proces koristili da od morske vode napravi vodu za piće.

U narednih 500 i više godine, Evropljani su nastavili da koriste ove tehnike, ali ne još za pravljenje alkohola.

 

500 - 1000


U ovom periodu destilacija počinje masovno da se upotrebljava u Hrišćanskim manastirima, pogotovo među monasima. Koriste se za pravljenje lekova, kao i za pravljenje materijala za ceremonije i obrede. Takođe, prave se i lekovi za male boginje i kolike.

 

1250


Ovde počinje naša priča. Uskoro će se sklopiti svi preduslovi da se viski pojavi, a to su omogućili niko drugi nego putujući monasi. U to vreme, smatra se da je Ramon Lul iz Italije prvi uspeo da izvede proces alkoholne destilacije praveći vino.

Međutim, kada su monasi stigli u Škotsku i Irsku oni su se okrenuli buradima jer nisu imali vinograde i velike prostore u kojima bi pravili vino.

 

1405


U narednih 200 godina prave se razna pića u manastirima. U ovom periodu pojavljuje se prvi put i naziv viski. Ime se konkretno pojavljuje u “Irskim analima Klonmaknozije”, gde je zapisano da je poglavar jednog klana preminuo nakon što je popio previše “vodice života (aqua vitae)”.

Takođe, u tom periodu razlika između alkohola među monasima nije bila prevelika, već su svi skupno nazivani aqua vitae ili životna vodica, voda života, ili vodica života.

 

1494


Ovde je već proizvodnja viskija bila uveliko prihvaćena, što potvrđuje i jedna narudžbina gde je Kralj Džejms IV od Škotske poslao svešteniku Džonu Koru velike količine slada da napravi vodu života.

 

1536 - 1541


Pravi preokret za viski je došao kada je Kralj Henri VIII od Engleske raspustio manastire, čineći da ogroman broj monaha nezavisnim, i u potrazi za novim načinima da se prehrane. Srećom, oni su tada znali tajne destilacije. Ovde je i eksplodirala upotreba viskija, jer je svaki čovek mogao uz pomoć monaha da napravi ličnu količinu.

 

1600 -1608


Sledeći veliki korak za viski desio se sa početkom kolonizacije Amerike. Kada su Irci i Škoti došli na novi kontinent doneli su tehnike destilacije sa sobom. Ovde su nastale i prve nove vrste viskija, budući da su kolonizatori mogli da eksperimentišu sa novim vrstama žitarica. U međuvremenu otvara se i Stara Bušmilska Destilerija, koja je najstarija licencirana destilerija viskija na svetu.

 

1707 - 1783


Prvi veliki potres za viski došao je spajanjem Škotske i Engleske i stvaranjem Velike Britanije. U narednim godinama porezi su strašno porasli, na viski je posebno imao uticaj Engleski porez na slad iz 1725 koji je zapretio da ugasi proizvodnju viskija.

Većina škotskih destilerija je prešla u ilegalu. Počeli su da prave viski noću da bi sakrili dim koji je izlazio iz destilerije, i ovaj ilegalni viski je nazvan Moonshine zbog toga što se proizvodio po noći.

Za to vreme, u Americi tokom revolucionarnog rata viski se koristi kao valuta u trgovini. Na koritima reke Ohajo Evan Vilijams stvara prvu komercijalnu destileriju u Louizvilu u Kentakiju.

 

1791 - 1794


Stvari nisu bile idealne ni na novom kontinentu. Desio se sukob između američkih farmera i njihove vlade. Usledila je viski pobuna, kako istoričari zovu ovaj događaj. Farmeri su navikli da višak žitarica pretvaraju u viski. Država je to htela da zabrani, što je naišlo na otpor od strane farmera iz Pensilvanije koji su im zabranili da ubiraju porez.

Sve se dodatno zaoštrilo kada je napadnut poreski upravnik i general Džon Nevil, kada je 600 naoružanih farmera napalo njegovu kuću. Predsednik Džordž Vošington je tada poslao 13.000 vojnika da rasteraju farmere, i posle toga je masovna proizvodnja viskija stala.

 

1801 - 1850


Iako se ljudi više fizički nisu bunili protiv taksi na viski, viski je uspeo da postane politička tema. Tomas Džeferson je ušao u političku trku na čelu Demokratsko-Republikanske partije i obećao je da će ukinuti ovaj porez. To je i uradio kada je pobedio na izborima.

Škotski vlasnik prodavnica, Džon Voker počeo je svoju proizvodnju viskija. Ovaj viski se pije i danas i nosi njegovo ime, a znate ga kao brend “Džoni Voker”. Međutim, sam Voker nikada nije pio alkohol.

Ujedinjeno Kraljevstvo legalizuje proizvodnju viskija tako što omogućava destilerijama da rade uz određenu novčanu naknadu. Džon Krou pronalazi novi način proizvodnje viskija, koji mu omogućava da postiže isti kvalitet tečnosti tokom duže proizvodnje. Nakon njega, Aenas Kofi stvara Kofi stil patent, pomažući proizvodnju viskija.

Džejkob Spirs pravi, patentira, popularizuje prvi viski od kukuruza i daje mu naziv Burbon, koji ima i do dana današnjeg. Andru Ašer pravi prvi blendirani viski, koji uspeva da brendira i stavi u masovnu proizvodnju. Postiže uspeh koji niko nije pre njega i stavlja ga u široku potrošnju.

 

1920 - 1933


Ovo je vreme Prohibicije u Americi gde se u potpunosti zabranila proizvodnja, prodaja, i upotreba alkohola. Međutim, dopušta se prodaja viskija prepisanog od doktora koji se mogao kupiti uz recept. Prodavao se ekluzivno u Volgrins papotekama koje su tada narasle iz lanca od 20 prodavnica u lanac od 400 prodavnica.

 

1964 - Danas

 

Burbon postaje zvanično piće Amerike. Usvaja se i popularizuje u filmovima i muzici, i postaje zvanični deo popularne kulture. Sada svi znaju kako se pije viski. Javljaju se novi proizvođači i destilerije za viski, cena se reguliše prema potrebama masovnog tržišta.

Viski, vrste kada su u pitanju, postaju rasprostranjene po svim kontinentima. Sada je svugde prisutan viski, prodaja je eksplodirala, pogotovo sa porastom interneta i onome što danas poznajemo kao online prodaja pica.

Danas, to je jedno od najpopularnijih pića na svetu.

 

Viski prodaja


Sve što ostaje jeste da kupite viski. Pogledajte našu celokupnu ponudu viskija, ili poručite pića koja mi preporučujemo.

To su Viski Hibiki Japanese Harmony, Viski Nikka 12 godina star, Viski Nikka Coffey Grain. Takođe, možete pogledati i druge vrste pića. Bitno je da nađete ono što će vama najviše odgovarati. Piće je tu da b i se u njemu uživalo.
 

Poslednje sa bloga

Glavne razlike između vrsta viskija: Scotch i Bourbon

Scotch i Bourbon na prvi pogled mogu izgledati isto, ali u čemu je razlika? Oba viskija su uglavnom tamnije boje, sadrže neke iste sastojke i oba ...
pročitaj više

Da li je Whiskey ili Whisky?

Da li ste se ikada susreli sa dva različita pisanja viskija -Whiskey ili Whisky? Da li zte koja je razlika? Ovde možete sazti zašto razlikujemo dva ...
pročitaj više

Koje sve vrste viskija postoje?

Viski je svetski popularno piće. Svi znaju kako se pije viski, ali ne zna svako da razlikuje viski, vrste kada su u pitanju. Šta više, kultura poznavanja ...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i ...
pročitaj više

Šta su bio-organska pića i zašto su dobar izbor?

Zdravlje je najvažnije. Održavati ga moramo svakodnevno. Ulagati u svoje zdravlje i zdravlje svoje dece znači ulagati u budućnost. Upravo zbog toga ...
pročitaj više

Upoznajte Tonka-Gin

Novo u Calix ponudi - Tonka-Gin. Saznajte šta je, od čega se pravi i otkrijte nova pića odnosno koktele koje možete praviti sa ovim neobičnim napitkom....
pročitaj više

Novi izgled Go g – sokova

GO g je redizajnirao izgled flaše koji omogućava lakše prepoznavanje vrste voća i razlikovanje ambalaže po boji poklopca!
pročitaj više

Istorija kraft piva

Craft ili kraft pivo ima dugačku tradiciju i istoriju. Ono zapravo predstavlja zanatsko pivo, povezuje se sa nezavisnim pivarama, malim količinama ...
pročitaj više

Dezinfekciona sredstva i zaštitna oprema

Na jednom mestu nudimo Vam najkvalitetnije proizvodi za dezinfekciju, zaštitu i dekontaminaciju koje proizvodi firma Advanced Health Solutions – AHS.
pročitaj više

Viski – sve što ste želeli da znate

Kategorju žestokh alkoholnh pća ne možemo zamslt bez njegovog vsočanstva vskja. Popularan među razlčtm uzrastma, a opet označava stl, ...
pročitaj više

Najbolji kokteli sa rumom

Rum je oduvek važio za piće odvažnih i veselih ljudi. Pirati i mornari su uvek cenili i uživali u čašici (ili više) dobrog ruma. Zbog svoje duge ...
pročitaj više

Vodič o viskiju

Whisky ili whiskey, pitanje je sada. Tačan je i jedan i drugi naziv, a jedino je razlika u poreklu proizvoda. Whiskey se proizvodi u Irskoj i Sjedinjenim ...
pročitaj više
Pronađite nas na mapi