BLOG

VODIč O VISKIJU

10.02.2020.

Whisky ili whiskey, pitanje je sada. Tačan je i jedan i drugi naziv, a jedino je razlika u poreklu proizvoda. Whiskey se proizvodi u Irskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, dok je whisky poreklom iz Škotske. I jedni i drugi ovo piće nazivaju vatrenom vodom.

 

Ali, koja je razlika između ovih pića?

 

Pravopisnih razlika nema, jer su obe reči ispravno napisane, ali razlika postoji u načinu proizvodnje viskija.


Whiskey se pravi od raži ili kukuruza i dolazi iz SAD-a ili Irske, dok se originalni škotski whisky proizvodi od ječma ili slada.


Odakle dolazi viski i ko ga je zapravo izmislio glavno je pitanje oko kojeg se spore Škoska i Irska. Iako obe države tvrde da su prve stvorile viski, ipak se ovo alkoholno piće prvi put pominje u Škotskoj i to krajem srednjeg veka.

 

viski casa

 

Vrste viskija


Viski sadrži veliki procenat alkohola, a od same vrste visikija zavisi koliki je procenat u pitanju. Razlikuje se nekoliko vrsta, a osnovna razlika jeste u načinu proizvodnje ovog alkoholnog pića. Glavna podela jeste na grain i malt viski.


Malt viski se proizvodi od ječma, dok se grain pravi od bilo koje druge vrste žitarica. Kada se ove dve vrste visikija kombinuju onda nastaje blended viski. Najviše se konzumiraju, a ujedno su i najpoznatiji viski bourbon i skoč.


Takođe, najpopularnije vrste škotskog viskija napravljene su od ječma i to prema strogim specifikacijama. Zanimljivo je da ovo piće sazreva u hrastovim bačvama. Ukoliko ste ljubitelji pravog škotskog viskija, onda prilikom kupovine obavezno obratite pažnju na etiketu, jer upravo na njoj piše zemlja porekla. U Škotskoj su dostupne sledeće vrste:


- Single Malt Whisky
- Single Cask Whisky
- Single Grain Whisky
- Scotch Blend
- Blended Malt Whisky
- Blended Grain Whisky


Mnogi početnici u piću prvo pitaju koji viski ima blag ukus. Pojedine vrste viskija imaju intenzivan ukus, a za početak se uglavnom preporučuje irski viski, jer je prijatan za konzumiranje. Među najpoznatijima koji dolaze iz Irske svakako su:


- Irish Single Malt Whiskey
- Irish Pot Still Whiskey
- Irish Grain Whiskey
- Blended Irish Whiskey


Iz Sjedinjenih Američkih Država stiže viski koji se najčešće pravi od kukuruza ili raži. Pojedine vrste imaju i ukus vanile, a najpoznatije vrste američkog viskija jesu:


- Bourbon Whiskey
- Rye Whiskey
- Corn Whiskey
- Small Batch Bourbon
- Single Barrel Bourbon
- Tennessee Whiskey
- Blended American Whiskey


Izbor jeste ogroman, pa je najbolje da pre kupovine dobro razmislite, a ako ste u mogućnosti i da probate pojedine vrste kako biste mogli da izaberete najbolji viski.

 

Kako nastaje viski?


Viski se proizvodi od različitih vrsta žitarica. Zemlja porekla utiče na to koja će se žitarica koristiti za proizvodnju ovog pića. Škoti najčešće koriste ječam, a Amerikanci kukuruz. Proces proizvodnje vrši se na sledeći način.


Zrno prvo klija u vodi, a onda se skrob iz slada pretvara u šećer. Zatim se zrno melje, pa se topi u vrućoj vodi. Dobijena kaša se dalje stavlja u rezervoare koji služe za fermentaciju. Zatim se vrši destilacija, pa se dalje dobijeno piće skladišti u bačve, a nakon toga sledi punjenje flaša.

 

Zašto je važna starost viskija?

 

Viski najmanje tri godine mora da odstoji u bačvama. Zatim se flašira i prodaje. Prema američkim propisima, viski mora da se čuva u bačvama najmanje dve godine. Na samim etiketama jasno piše koliko je viski star i kada je bio datum destilacije, a kada je viski flaširan. Dobar i kvalitetan viski star je najmanje 10 godina.


Što je viski stariji, on je skuplji. Što duže viski sazreva u bačvama, on je kvalitetniji. Tako da se retko u prodaji može naći viski star pola veka.


Ali zašto je stariji viski bolji? Što se duže čuva u drvenim bačvama, aroma viskija postaje intenzivnija.

 

Kako nastaje boja viskija?


Iako se čini da viski boju duguje sladu, to ipak nije tako. Bačve daju boju ovom piću i ona varira od tamno braon do zlatno žute boje. Za nijansu boje zaslužna je vrsta drveta od kojeg je bačva napravljena i trajanje sazrevanja. Pri flaširanju viski je kristalno čist, ali danas sve više destilerija dodaje karamel kako bi viski dobio smeđu boju.


Viski sadrži oko 40% alkohola, a pojedine vrste imaju i do 65% alkohola.

 

Kako konzumirati viski?


Viski se najčešće pije iz kratkih i širokih čaša, a može se piti i iz uskih dubokih čaša. Najbolje bi bilo da se konzumira na temperaturi između 18 i 22 stepena, jer tada viski ima svoj pun miris. Ukus nekih vrsta ovog alkoholnog pića može da pojača i zagrevanje čaše u ruci tokom ispijanja.


Zatvorena flaša viskija može da se čuva godinama, a otvorenu bocu trebalo bi isprazniti šest meseci do godinu dana od otvaranja, jer nakon godinu dana viski počinje da oksidira. Tada aroma nestaje, a ukus se menja.


Viski treba čuvati na tamnom, hladnom i suvom mestu.

 

Popularni kokteli sa viskijem


Pravi ljubitelji ovog alkoholnog pića piju isključivo čist viski. Međutim, za one koji vole da uživaju u koktelima koji sadrže viski preporučuju se:
- Whisky Sour – viski, limunov sok, šećer;
- Old Fashioned – viski, šećer, kriška pomorandže, led;
- Irish Coffee – irski viski, kafa, šećer, pavlaka.

 

Za ponudu naših viskija, kliknite ovde.

 

Živeli!

Poslednje sa bloga

Najbolji kokteli sa rumom

Rum je oduvek važio za piće odvažnih i veselih ljudi. Pirati i mornari su uvek cenili i uživali u čašici (ili više) dobrog ruma. Zbog svoje duge ...
pročitaj više

5 saveta – kako se pije rum?

Prava čaša i prava temperatura su samo početak. Predstavljamo vam 5 najvažnijih praktičnih saveta za savršen užitak u ovom svetski poznatom i ...
pročitaj više

Rum - kvalitetno piće za sva vremena

Naša online prodavnica pića za vas nudi raznovrsnu ponudu alkoholnih i bezalkoholnih pića svih vrsta. Ovoga puta vas upoznajemo i pričamo vam priču o ...
pročitaj više

Barska oprema u našoj ponudi

Mi mo kompanija koja e bavi uvozom i prodajom vrhunkih brednova pića iz celog veta. Zbog naše želje da ponudu pića na našem tržištu podignemo na ...
pročitaj više

Fantastični recepti sa vinom

Vina su oduvek imala veliki značaj i upotrebu u kulinarstvu. Bilo da služe kao začin, dodatak sosevima, marinadama ili slično, i belo i crno vino se ...
pročitaj više

Naša selekcija najboljih vina

U vinu je istina, in vino veritas rekoše davno stari latini. A mi kažemo da je u vinu ne samo istina nego i život, radost i uživanje. Vino je drevno ...
pročitaj više

Zlato i bronza za Vinokratiju

Na svetskom takmičenju u Beču, vinarija Vinokratija dobila je 2 medalje - Mangup zlatnu medalju, a Zeecer bronzanu medalju.
pročitaj više

Najbolji kokteli za svaku priliku

Najbolji kokteli su svojevrsna umetnost i najbolji dokaz ljudske kreativnosti kada su u pitanju alkoholna pića i prirodni sokovi. Svaki barmen, ali i ...
pročitaj više

Najbolja italijanska vina

Italijani ne samo da vole da konzumiranju nego uživaju i u proizvodnji ovog pića. Italija je druga država na svetu po vinskoj proizvodnji.
pročitaj više

Saznajte po nešto o svom omiljenom napitku - pivu

Pivo je jedan izuzetno star napitak, prvi pisani tragovi su pronađeni čak iz doba Sumera iz perioda 4000 godina p.n.e., nakon toga put piva vodi do ...
pročitaj više

Oktobarfest - meka svih pivopija

Krajem septembra i prvih dana oktobra u Minehnu svakodnevica pada u drugi plan, a grad je pun gostiju iz čitavog sveta. Svi se sjate na Theresienwiese ...
pročitaj više

Kokteli sa Sloe džinom: Sloe Gin Fizz

Saznajte kako da napravite fantastičan koktel Sloe Gin Fizz i napravite sebi i društvu pravi ugođaj! Predstavljamo vam recept za koktel Sloe Gin Fizz.
pročitaj više
Pronađite nas na mapi