BLOG

SVE šTO STE žELELI DA ZNATE O RUMU

15.04.2019.

Za razliku od konjaka, burbona, skoča i tekile, nema univerzalnih pravila za destilaciju i proizvodnju ruma. Ovo su divne vesti za one koji rum piju avanture radi jer mogu da uživaju u neograničenoj kreativnosti proizvođača i otkrivanju od cega se pravi rum koji upravo ispijaju.


Rum je pravo piće za pijuckanje na plaži, pod suncobranom ili velikim slamnatim šeširom. Iako se pravi svugde, istorijski gledano rum je tropski proizvod pun topline, začina i slatkoće kontroverzne šećerne trske.


I pored reputacije omiljenog letnjeg pića, rum zaslužuje mesto na vašoj barskoj polici i u toku zime. Bogat raznovrsnim aromama, od voćnih do karamela i cimeta, rum može da nas osveži, ali i zagreje, bilo da se pije sam ili su u pitanju kokteli od ruma.

 

rum prodaja pića

 

Od cega se pravi rum


Rum se pravi od soka šećerne trske i/ili melase, koji se fermentišu i onda destiluju. Destilacija se obavlja u manjim bakrenim kotlovima ili u velikim (nalik silosima) ako se radi o industrijskoj proizvodnji ruma.


U zavisnosti od cega se pravi rum i kako sazreva, on nam dolazi u različitim bojama i ukusima, pa su tako neke od osnovnih vrsta ruma sledeće:

 

Rum se deli i na rum koji se pije sam i onaj za koktele.

 

Rum se proizvodi svugde u svetu, ali neki od najpoznatijih brendova dolaze sa Kariba, kao npr. iz Portorika (Bacardi), Jamajke (Appleton’s), St. Lucia-e (Chairman’s Reserve), Bermuda (Gosling’s), Barbadosa (Mount Gay), Nikaragve (Flor de Caña), Dominikanske Republike (Brugal), Gvatemale (Zacapa), i St. Croix-a (Cruzan).

 

Kokteli od ruma


Kokteli od ruma ne bi bili tako popularni da on ne dočarava ukus Kariba. Popularnost mu raste još od začetaka Tiki barova tidesetih godina proslog veka. Možete li zamisliti mornare ili gusare koji ne piju rum? Možda su pili i jača pića, ali i žudeli za kvalitetnim rumom još od prvih destilerija u sedamnaestom veku.


Eksperimentisanje koktelima ne pokazuje znake usporavanja, a rum je konstantni sastojak mnogih: Mai Tai, Mojito, Dark ’n Stormy, Pina colada (recept postoji za različite varijacije), Zombie, Daiquiri, Long Island ice tea…Postoje desetine klasičnih koktela sa rumom, bezbroj drugih manje poznatih kao i uvek novih. Premium rum je odličan za kratke koktele. Neke druge vrste ruma su nezaiobilazan sastojak punča. Tamni rum se divno slaže sa toplim koktelima (Hot Toddies, Hot Buttered Rum, Caribbean coffee), pristaje uz limunadu sa ledom ili formira uobičajenu kombinaciju sa koka-kolom.Pina colada – recept na portorikanski način


Pina colada je nacionalno piće Portorika. Dan pina colade se, u ovoj tropskoj zemlji, proslavlja 10. jula svake godine. Iako postoje razne varijacije ovog čuvenog koktela, mi vam predstavljamo koktel Pina colada – recept na portorikanski način:

  • 60 ml zlatnog ruma
  • 90 ml sveže ceđenog soka od ananasa
  • 20 ml krema od kokosa
  • 15 ml sveže ceđenog soka od limete.

 

Servirati u smrznutoj čaši od ananasa, pomešati sa mrvljenim ledom, dodati papirne slamčice i ukrasiti suncobrančićima i maraskino trešnjom.

 

Internet prodaja ruma


Mi, u Calix-u, volimo kvalitetan rum i mislimo da vi zaslužujete samo najbolje. Zato se možemo pohvaliti raznovrsnim izborom ovog neverovatnog pića. Internet prodaja ruma je jedna od naših specijalnosti. Slobodno nas kontaktirajte ako želite preporuku ili savet oko izbora.
 

Poslednje sa bloga

Pronađite nas na mapi