BLOG

NAJBOLJI KOKTELI ZA SVAKU PRILIKU

12.09.2019.

Najbolji kokteli su svojevrsna umetnost i najbolji dokaz ljudske kreativnosti kada su u pitanju alkoholna pića i prirodni sokovi. Svaki barmen, ali i uživalac koktela zna da je za pravljenje neophodna oprema za koktele i da postoje različite case za koktele. Ne mogu se Mojito, Old fashioned i Cosmopolitan pripremati na isti način i servirati u istim čašama.

 

kokteli


O poreklu reči koktel još se polemiše. Postoje desetine anegdota o nastanku ove magične reči. Neki misle da potiče iz 17. veka i u vezi je sa borbom petlova, kada se pobedniku poklanjalo perje sa repa pobeđenog petla (cock tail) uz dosta alkohola.


Drugi pričaju priče o tajanstvenoj Meksikanki Xock koja je pravila i mešala neobična pića i služila ih američkim zvaničnicima.


Jedna od najverovatnijih teorija je da je reč koktel nastala od francuske reči “coquetel” koja je označavala tipičnu vinsku čašu korišćenu u oblasti Bordo i koja je stigla u Nju Orleans u kasnom osamnaestom veku.


Bilo da su nastali slučajno ili iz potrebe da se stvori nešto novo, najbolji kokteli su oduvek bili oni koji su osvežavali i čije je pijuckanje omogućavalo zaboravljanje svih briga. Kao takvi postojali su još u doba starih Grka i Rimljana koji su voleli da u vino dodaju med, vodu, začine i dr.

 

Najpopularniji kokteli današnjice

 

Iako se svet koktela konstantno razvija, klasični kokteli su i dalje najomiljeniji i najtraženiji. Pored alkoholnih pića, njihov sastavni deo često su i prirodni sokovi (citrusni, od bobičastog voća itd), led, voće i začini. Martini, Old fashioned i Daquiri prosto nikad ne izlaze iz mode. Pored njih su nezaobilazni Mojito (beli rum, limeta, nana), Cosmopolitan (vodka, sok od limete i brusnice, Cointreau), Margarita (tekila, Cointreau, limeta), Negroni (džin, kampari, vermut), Manhattan (vermut, burbon, Angostur biter), Moscow mule (vodka, limeta, sok od đumbira), Mimosa (šampanjac, sok od narandže), Dark ‘n stormy, Pina colada, Tequila sunrise, Sex on the beach, Cuba libre, Blue lagoon itd.


Ako želite da impresionirate svoje goste, koktele ćete praviti u njihovom prisustvu, a pri ruci će vam biti kvalitetna oprema za koktele i odgovarajuće case za koktele.

 

Bezalkoholni kokteli za pravo osveženje

 

Ne volite alkohol, ali volite osveženja. Možda su vam dosadili obični prirodni sokovi. U oba slučaja, pravo rešenje za vas su bezalkoholni kokteli. Ovi kokteli se drugačije nazivaju „mocktails“ ili „virgin“ kokteli. Skoro svi alkoholni kokteli imaju i svoju bezalkoholnu varijantu. Bezalkoholni špricer, Citrus margarita, Krastavac mojito, Nežnost na plaži, Virgin Mary samo su neki od njih. Ako nikad niste probali neki „virgin“ koktel, leto je pravo vreme za to. Ako ste pravi barmen ili domaćin, za pripremu će vam biti potrebna oprema za koktele, a za serviranje ćete upotrebiti prave case za koktele.

Bilo da su u pitanju alkoholni ili bezalkoholni kokteli, najlepša stvar u vezi sa njima je upravo njihova raznolikost. Za svakog postoji odgovarajući koktel. Ako niste sigurni kakav bi vam se svideo, posavetujte se sa nekim iskusnim barmenom ili probajte neki već gotov koktel iz naše ponude i uštedite na vremenu. Ako želite sami da napravite koktel i potrebna vam je oprema za koktele, potražite nas. Calix je tu za vas.

Poslednje sa bloga

Naša selekcija najboljih vina

U vinu je istina, in vino veritas rekoše davno stari latini. A mi kažemo da je u vinu ne samo istina nego i život, radost i uživanje. Vino je drevno ...
pročitaj više

Zlato i bronza za Vinokratiju

Na svetskom takmičenju u Beču, vinarija Vinokratija dobila je 2 medalje - Mangup zlatnu medalju, a Zeecer bronzanu medalju.
pročitaj više

Najbolja italijanska vina

Italijani ne samo da vole da konzumiranju nego uživaju i u proizvodnji ovog pića. Italija je druga država na svetu po vinskoj proizvodnji.
pročitaj više

Saznajte po nešto o svom omiljenom napitku - pivu

Pivo je jedan izuzetno star napitak, prvi pisani tragovi su pronađeni čak iz doba Sumera iz perioda 4000 godina p.n.e., nakon toga put piva vodi do ...
pročitaj više

Oktobarfest - meka svih pivopija

Krajem septembra i prvih dana oktobra u Minehnu svakodnevica pada u drugi plan, a grad je pun gostiju iz čitavog sveta. Svi se sjate na Theresienwiese ...
pročitaj više

Kokteli sa Sloe džinom: Sloe Gin Fizz

Saznajte kako da napravite fantastičan koktel Sloe Gin Fizz i napravite sebi i društvu pravi ugođaj! Predstavljamo vam recept za koktel Sloe Gin Fizz.
pročitaj više

Novi član Calix asortimana - Sloe liker-džin

Otkrivamo vam šta sadrži ovaj još uvek nepoznati crveni napitak, kakvog je ukusa i kako ga savršeno pripremiti.
pročitaj više

Tri nova džina stižu nam iz Holandije

Novo u Calix asortimanu - 3 nova džina, pravo iz Holandije: Džin Sloane's, Džin Hofland i Džin London!
pročitaj više

Pirate's Grog - rum sa Kariba u Calix ponudi

Naši pirati su zarobili novog člana i ukrcali ga na naš brod – u pitanju je rum iz Hondurasa kojeg već danas možete kupiti: Rum Pirate´s Grog ...
pročitaj više

Novo u Calix ponudi - Rum sa Kube

Na našem podneblju, rum se uglavnom pije u kombinaciji sa drugim pićima, najčešće u koktelima. Međutim, Kubanci ga najčešće piju čistog, ...
pročitaj više

Popularan posao današnjice – barmen

Posao barmena, jednog od najstarijih zanimanja na svetu, potiče još iz antičkih vremena. Tokom vremena, ovo zanimanje imalo je svoje uspone i padove, a ...
pročitaj više

Predstavljamo recept za panč „ Džin Pahuljica“ uz koji idealno ide Oslo – Džin

Uz panč „ Džin Pahuljica“ idealno ide Oslo – Džin gde dominiraju čiste arome kleke, voća i začina koje daju ovom panču posebnu ...
pročitaj više
Pronađite nas na mapi