A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: json_decode(): Passing null to parameter #1 ($json) of type string is deprecated

Filename: controllers/Pages.php

Line Number: 91

Backtrace:

File: /home/calix/public_html/application/controllers/Pages.php
Line: 91
Function: json_decode

File: /home/calix/public_html/index.php
Line: 315
Function: require_once

Zašto ceo svet voli da pije japanski viski? | Calix

BLOG

ZAšTO CEO SVET VOLI DA PIJE JAPANSKI VISKI?

31.03.2022.

casa-flasa-japanskog-viskija

 

Priča o japanskom viskiju jedna je od onih priča u kojoj, po znanju i umeću, učenik na kraju prevaziđe učitelja. Kao u onoj staroj, doduše kineskoj, narodnoj priči kada je ribar gladnog čoveka, umesto da mu pokloni ribu, naučio da peca. Gladan čovek ovde bi simbolično bio Japanac, a ribari Škotlanđani! I eto priče o tome kako je nastao japanski viski. Prodaja koja širom sveta kontinuirano raste, kao i brojna priznanja za kvalitet, dokaz je da su Japanci odlično savladali ovaj zanat.


Yamazaki viski (cena jedne retke flaše ovog pića dostigla je na aukciji neverovatnih 298,879 dolara ) i Hibiki viski (cena mu je visoka, ali je ipak dostupan samo u ograničenim količinama ), definitivno su najpoznatiji predstavnici viskija zemlje izlazećeg Sunca i jasno odgovaraju na pitanje zašto ceo svet voli baš japanski viski. Prodaja, koja je na početku bila ograničena i zanemarljiva, danas je takva da za pojedine vrste ovog alkoholnog pića postoji čak i lista čekanja.


Jedno od objašnjenja planetarne popularnosti viskija iz Japana leži i u njegovom neobičnom istorijskom razvoju i specifičnosti tradicije i kulture samog naroda.


Kako je nastao japanski viski?


Druga polovina 19. veka je vreme kada je nastao japanski viski. Prodaja, kupovina i kompletna robna razmena Japana i ostatka sveta do tada je, počevši od 17. veka i vladavine šogunata Tokugava, bila potpuno obustavljena, pa je Japan bio u velikom tehnološkom zaostatku za Evropom i svetom. Upravo tada Japanci prvi put probaju viski i tada je ljubav rođena. Ipak, postojao je jedan veliki problem: uvoz je bio izuzetno skup, a samostalni pokušaji proizvodnje kvalitetnog destilata bili su sasvim neuspešni.

 

Tu na scenu stupa japanska disciplina, ambicioznost i upornost talentovanog studenta hemije Masataku Takestruru. On odlazi na učenje zanata u Škotsku, u “zemlju viskija“. Dve godine kasnije on se vraća sa suprugom Škotlanđankom, ali i svim znanjem koje mu je potrebno za pravljenje pomenutog pića .


Japanski biznismen uspešan u proizvodnji vina, osnivač kompanije Suntory, u želji da proizvede savršen viski, kontaktira škotskog zeta – Masataku jer je u njemu prepoznao potencijal i 1923. godine zajedno osnivaju prvu japansku destileriju Yamazaki, u okviru koje je Takestrura bio tehnolog i master blender. Tako je, ukratko, nastao japanski viski.

 

Prodaja na samom početku nije dobro krenula jer je viski bio previše jak i robustan za osetljiva nepca Japanaca naviklih na sake. Vremenom, razvili su svoj autentičan stil i piću dali lični nacionalni pečat i to je ono što i danas Yamazaki viski (cena mu je astronomska ali je i kvalitet takav) i Hibiki viski (cena i ograničene količine čine ga teško dostupnim i izuzetno traženim pićem ) izdvaja od svega ponuđenog na svetskom tržištu. Ovde se vraćamo na početak i priču o učeniku i učitelju.

 

sipanje-viskija-u-casu


Svet voli japanski viski – prodaja je dokaz


Glavni brendovi japanskog viskija danas, samo sto godina od osnivanja, ambiciozno osvajaju svetsko tržište i svetske prestižne nagrade. Tri uzastopne nagrade i svetsku slavu i popularnost destileriji Suntory doneo je Hibiki viski. Cena ove senzualne mešavine raznih sladova i žitnih viskija koji sazreva u pet različitih vrsta bačvi za mnoge je neprihvatljiva, ali je i dalje jedan od najprodavanijh viskija na svetu.


Slična je situacija i kada je u pitanju Yamazaki viski. Cena 18 godina stare boce trostruko je veća od dvanaestogodišnjeg, ali i pored toga prvi bude rasprodat, pa nije redak slučaj da se naručuje i čeka, jer su količine ograničene. Ukoliko budete u mogućnosti ne propustite da probate brend Nikka i viski Coffey Grain, koji se destilira u specijalnom aparatu za destilaciju, koga je 1830. godine izumeo A. Coffey sa ciljem da sačuva sve sastojke i arome koji čine specifičnu teksturu piča, ili Nikka 12Y, savršeni spoj ravnoteže i varijacije ukusa, čija je proizvodnja prestala 2019. godine, pa je boca ovog viskija izuzetno vredan raritet.

 

Ako želite da shvatite zašto ceo svet voli da pije japanski viski i kako izgleda savršena harmonija škotske i japanske kulture, Calix je pravo mesto za vas.

Poslednje sa bloga

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i...
pročitaj više

Šta je potrebno za slavu – spisak pića za kupovinu ako slavite, a za poklon ako idete na slavu

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više

Gorki list – za šta je lekovit, po čemu se razlikuje od Pelinkovca i zašto ga svi vole?

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na...
pročitaj više

Koji je najbolji viski za poklon?

Važno je, pre samih predloga, napomenuti jedno- niti ima lošeg viskija, niti bilo koje vrste viskija mogu biti loš poklon. Vekovna tradicija proizvodnje...
pročitaj više

Letnji kokteli sa rumom - koju su najbolji?

Prve asocijacije na leto su more, plaža, žurke, dobar provod, izlasci, a uz sve to neizostavni deo priče su kokteli. Oni su jedno od najpopularnijih...
pročitaj više

Koje čaše za koje piće upotrebiti?

Zamislite lep sunčan dan, okupljanje sa prijateljima, smeh i dobru atmosferu, a u vašoj ruci omiljeno piće. Međutim, svi smo se mi bar jednom u životu...
pročitaj više

Najbolje makedonsko vino - pobednik prestižnog takmičenja

Kada prolazite kroz Makedoniju ne možete da ne primetite vinograde rasute po padinama planinskog regiona. Sunce je ovom tlu najbolji prijatelj, a plodna...
pročitaj više