Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 4.500 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |

Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 4.500 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Ako želite da se upoznate sa istorijom proizvodnje i konzumiranjem alkoholnih pića u Srbiji, morate se vratiti daleko u prošlost. U Dušanovom zakoniku iz 1354.godine postoji paragraf „ O pijancima“ , pa kako je u dalekom 14. veku bilo zakonskih regulativa o konzumentima, svakako je lako zaključiti da je bilo i proizvodnje alkoholnih pića.
Naziv rakija potiče od turske reči „raki“, a u našim krajevima počinje da se peče u 17. veku od najrazličitijih vrsta voća. Zanimljiv je podatak da je na svetskoj izložbi u Parizu 1889. godine Srbija svoj privredni i kulturni identitet predstavila, između ostalog, i sa pet vrsta rakije. Za najbolje rakije u Srbiji tada su odabrane: šljivovica, komovica, trešnjevača, kruškovača i klekovača, a sledeće 1900. godine ocenjeno je da ponudu Srbije najbolje karakteriše srpska šljiva i srpska šljivovica. Dakle, pre više od jednog veka, drugi su prepoznali ono što smo mi u Srbiji već dobro znali: najbolja rakija u Srbiji pravi se od šljiva.
Mada je ukus relativna stvar o kojoj je nezahvalno diskutovati, kao najbolja srpska rakija na prvom mestu nalazi se šljivovica. To je mišljenje većine nas koje se temelji na ljubavi, ali još više na ukupnoj zastupljenosti u proizvodnji i prodaji rakije, gde decenijama unazad, rakija od šljive zauzima počasno mesto.
Ipak, među najbolje rakije u Srbiji svakako treba ubrojati i sledeće vrste:
Ako na ovo dodate dunjevaču, višnjevaču, trešnjevaču, klekovaču, orahovaču, medovaču biće vam sasvim jasno da je teško zaključiti koja je najbolja srpska rakija. Ono što je za sve njih zajedničko je da epitet najbolje rakije u Srbiji mogu da ponesu samo one proizvedene od kvalitetnog, zrelog voća, bez dodataka (osim neophodne količine šećera i rakijskih kvasaca koji pokreću fermentaciju voća), pečene na tradicionalan način u kazanu i čuvane u hrastovim ili orahovim burićima.
Ako bi se najbolja srpska rakija birala po parametrima najveće proizvodnje i još važnije, najveće prodaje (što u zemlji, što kao izvozni proizvod), to bi svakako bila šljivovica.
Rakija od šljiva je jako, bezbojno (žućkastu boju rakija dobija od boje drveta od kog je bure) alkoholno piće, dobija se vrenjem i destilacijom komine zdravih, zrelih i od koštice očišćenih šljiva. Dva puta destilisana rakija – prepečenica slovi za nacionalno piće Srbije i s pravom nosi titulu najbolja rakija u Srbiji.
70% ukupne godišnje proizvodnje šljiva, odnosno prosečno 424300 tona, odlazi u proizvodnju ovog pića, čija prepečena varijanta sadrži od 40% do 70% alkohola (etanola). Od drvenog, obično hrastovog, bureta u kome se čuva dobija karakterističnu boju i aromu, a neretko se dešava da pre flaširanja i puštanja u prodaju odleži 5, 12 ili čak i više godina, kao Ćirilica šljivovica. Iako je čim se ispeče šljivovica najbolja srpska rakija, ona vremenom (dok stoji) postaje sve bolja i bolja.
Služi se iz specijalnih staklenih čaša (0.3 dl ili 0.5 dl) ili flašica sa uskim i visokim grlom koje u Srbiji zovu čokanj, a u vojvodini fićok. Zato, ako vas neko ponudi fićokom ili čokanjem u koje najbolja srpska rakija Potpis, ni slučajno ne odbijajte.
Mada su, naročito posle nekoliko čašica šljivovice, česte polemike koja je najbolja rakija u Srbiji, u jedno smo sigurni: najbolja rakija u Srbiji je ona koju ste izabrali, sipali i njome upravo nazdravljate. Živeli!