BLOG

NAJBOLJA ITALIJANSKA VINA

27.08.2019.

Vino, jako sunce Toskane, gastronomski specijaliteti Italije, sveže pripremljena testenina, sočni paradajz i maslinovo ulje slika su savršenog odmora, zar ne?


Izgleda da nisu slučajno zajedno pomenuti vino i Italija, jer italijanska vina voli ceo svet. Njihova ljubav prema vinu ogleda se u tome što su Italijani prvi na svetu po količini vina koji godišnje popiju. Prema procenama 70 litara vina godišnje se popije po glavi stanovnika u ovoj zemlji. A ni ne čudi! Italijani ne samo da vole da konzumiranju nego uživaju i u proizvodnji ovog pića. Italija je druga država na svetu po vinskoj proizvodnji.

 

italijansko vino vinograd

 

Kada je počela da se gaji vinova loza u Italiji?


Jedan od najstarijih vinskih regiona upravo se nalazi na prostoru Italije, a vinova loza se gaji hiljadama godina na tlu ove države. Da li znate koji narod je prvi prepoznao vinogradarski potencijal italijanske države? To su bili Minojski Grci. Oni su naselili južnu Italiju i Sardiniju u osmom i sedmom veku pre naše ere i klimu tog područja iskoristili su kako bi gajili vinovu lozu. Zato su nove kolonije ovu regiju nazivale vinska zemlja.


Rimljani su pili vino uz svaki obrok, a zbog velikih potreba stanovništva vinogradarstvo se brzo razvijalo i širilo. Italijanska vina postala su sastavni deo svakodnevice, a ova tradicija se i danas čuva.


Interesantno je da se i danas gaji kult vina u Italiji i na njega se gleda kao na dar bogova, a brojni su vinogradi koji se gaje sa puno ljubavi i uz mnogo rada, truda i kreativnosti.

 

Koju tajnu kriju italijnaska vina?

 

Odavno Italija zadivljuje svet svojom umetnošću u pravljenju vina!


Tajna koju italijanska vina kriju stara je vekovima, ali i danas privlači pažnju. U Italiji postoji dvadeset vinskih regiona koji odgovaraju administrativnim regijama, a svaki region proizvodi svoju vrstu vina. Najpoznatiji vinski regioni su Toskana, Pijemont, Sicilija, Veneto i Sardinija, a ukupno 30% svetske proizvodnje vina dolazi sa prostora Italije.


A naravno, gde je vino, tu su i ukusni italijanski specijaliteti. Zato svaka vinska regija ima autentične delicije i proizvode.


Najbolja i najcenjenija italijanska vina proizvode se u Toskani po čemu je ova regija poznata širom sveta. Zato je među najskupljim Brunelo di Montalćino vino. Cena ovog proizvoda je viša u odnosu na ostale sorte, a pre konzumiranja ovo piće treba da odstoji u buretu barem pet godina, a zatim isto toliko vremena treba da prođe pre nego što se boca otvori. Naša prodaja vina online ima u ponudi rose vino Frescobaldi Alie koje obavezno treba probati, a čija cena je prihvatljiva za naše tržište.


U severnoj Italiji lider u proizvodnji vina jeste regija Veneto. Poznata je po autentičnim vinima, a u našoj ponudi su:

Najbolja crvena italijanska vina proizvode se takođe u regiji Veneto. Karakteriše ih kiselost i naglašena suvoća, a pored crvenih, za ovu regiju se vezuje i Chardonnay, belo vino. Cena je pristupačna, pa se može poručiti i kod nas, a uvek možete proveriti šta prodaja vina online pruža u ponudi.

 

Sicilija – najplodnija vinska regija


Danas najviše vinograda ima Sicilija i ubraja se u u najplodnije vinske regije u zemlji. Na ovom prostoru se proizvodi popularno vino Rosso del Conte. Nije nimalo lako pronaći na tržištu ovo vrhunsko vino. Cena je nešto viša, pa se potrošači radije odlučuju za vina iz Toskane ili sa područja regije Veneto.


U 19. i 20. veku počele su da stižu žalbe na kvalitet vina, pa je uvedena klasifikacija ovog pića kako bi se proizvodnja dovela u red. No, ako pođete italijanskim vinskim putevima, obavezno degustirajte ovaj čuveni italijanski napitak. Do tada proverite koja je aktuelna prodaja vina online kod nas i poručite svoje omiljeno piće i uživajte!

Poslednje sa bloga

Pronađite nas na mapi