BLOG

5 SAVETA – KAKO SE PIJE RUM?

24.12.2019.

Prava čaša i prava temperatura su samo početak. Predstavljamo vam 5 najvažnijih praktičnih saveta za savršen užitak u ovom svetski poznatom i voljenom piću.

 

rum kako se pije

 

1. Pravi rum za početak


Nije svaki rum isti. Ukoliko svoje upoznavanje započnete „pogrešnim“, možete propustiti inače divno iskustvo. Svako ko pokuša da na internetu pronađe koji je to pravi rum za prvu čašu, može doći do velikog broja raznolikih informacija koje ga pak mogu odvesti pogrešnom izboru. Neretko se preporučuju retki i skupi rumovi, koji često nisu dobra polazna tačka za one koji se tek upoznaju sa ovim pićem. Previše težak ili oštar ukus može vas odbiti od daljeg istraživanja ruma. Iz tog razloga, svako ko prvi put želi da proba rum, treba da počne sa prijateljskom kapljicom – rumom koji je otvoren, topao i blažeg ukusa.


Naša preporuka je blagi rum Cockspur Fine 5 Star. Predivni rum sa Kariba uravnoteženog, punog tela, prijatne slatkoće. Ukusan je za piće, neznog karaktera koji vam daje pravi uvid u svet tamnih ruma. Preporuka je takođe i rum Rumbullion ili rum Pampero Aniversario.

 

2. Rum: čist ili mešan?


Prvo pravilo bi moglo biti da je kratko čuvani i stoga obično jeftiniji beli rum dobar za mešanje u koktelima sa karipskim mirisom, dok, obrnuto, s povećanjem vremena čuvanja, rumovi se piju čisti. Predlog rumova koje je najbolje piti u čistom obliku su svakako dvanaestogodišnji rum Santiago de Cuba Anejo ili novootkriveni Serum rum Gorgas Gran Reserva.


Postoji jedna važna razlika kad je reč o razblaživanju: voda se može dodavati kap po kap, prema ukusu. Posebno kod težih alkoholnih sirovina (jaka čvrstoća ili jaka jačina), dodavanje malih količina meke vode je uobičajena praksa da se rum smanji na ugodan nivo pijenja i da se oslobode složenije arome koje inače alkohol pokriva.

 

3. Prava čaša je presudna

 

Oblik i tekstura čaše zapravo utiču na miris, ukus i - naravno, izgled ruma. Stoga je u velikoj meri važno kakvu čašu izaberete da u njoj služite ovo piće.


Preporuka je da se biraju čaše čije staklo se blago sužava prema vrhu, ne velike zapremine. Zbog toga se ne preporučuju prevelike čaše, kao ni obilne čaše od crvenog vina. Kombinacija gomoljastog staklastog tela i vertikalnih bočnih zidova utiče na miris koji osećamo prilikom približavanja čaše ustima. Staklo uspravljeno prema gore povezuje arome ruma i ne dozvoljava im da potpuno iščeznu. Napravite poređenje i primetićete da u širokoj čaši, gde prilikom ispijanje ceo nos uđe u samu čašu, oseća se mnogo više svojstvenog karaktera ruma u samom mirisu, dok alkohol igra drugu ulogu. U (pre)velikoj čaši taj se odnos gubi i u mirisu preovladava prvenstveno alkohol, dok suptilnije arome nezapaženo isparuju. A pošto su naši osećaji mirisa i ukusa neraskidivo povezani i utiču jedni na druge, prvi utisak u nosu ima veliki uticaj na to kako nam se čini rum na jeziku i nepcu.

 

4. Savršena temperatura


Na kojoj temperaturi treba piti rum? Da li se ovde može odrediti opšte pravilo, s obzirom na postojanje velikog broja stilova ruma? Uostalom, ukus je veoma subjektivna stvar i individualne sklonosti mogu biti temeljno različite, što je takođe tačno i posebno za preferiranu temperaturu ispijanja.


Jedno opšte pravilo je da niske temperature „deaktiviraju“ određene arome za našu percepciju ukusa, dok na višim temperaturama alkohol postaje sve dominantniji, što je jedan od razloga zašto se preferiraju vrući, jeftini žestoki alkoholni napici. Ohlađeno piće, bez leda, otvara mogućnost percepcije više ukusa i aroma samog pića koje se pije. Konkretno za rum, naročito za tamne, teške rumove, preporučujemo malo topliju temperaturu serviranja od, na primer, tekile ili džina.

 

5. Strpljenje: Rum se ne pije na eks

 

Imamo pravi rum, pravu čašu i pravu temperaturu. Bila bi šteta bacati dobro piće ispijanjem na eks. Jer kao i svako drugo visokokvalitetno piće, rum treba pustiti neko vreme na vazduhu da diše i u potpunosti razvije svoju aromu. Samo otvorite bocu malo ranije i ostavite piće neko vreme u čaši pre nego što ga prvi put probate. Rum miriše bolje svakim minutom.

Poslednje sa bloga

Najbolji kokteli sa rumom

Rum je oduvek važio za piće odvažnih i veselih ljudi. Pirati i mornari su uvek cenili i uživali u čašici (ili više) dobrog ruma. Zbog svoje duge ...
pročitaj više

Vodič o viskiju

Whisky ili whiskey, pitanje je sada. Tačan je i jedan i drugi naziv, a jedino je razlika u poreklu proizvoda. Whiskey se proizvodi u Irskoj i Sjedinjenim ...
pročitaj više

Rum - kvalitetno piće za sva vremena

Naša online prodavnica pića za vas nudi raznovrsnu ponudu alkoholnih i bezalkoholnih pića svih vrsta. Ovoga puta vas upoznajemo i pričamo vam priču o ...
pročitaj više

Barska oprema u našoj ponudi

Mi mo kompanija koja e bavi uvozom i prodajom vrhunkih brednova pića iz celog veta. Zbog naše želje da ponudu pića na našem tržištu podignemo na ...
pročitaj više

Fantastični recepti sa vinom

Vina su oduvek imala veliki značaj i upotrebu u kulinarstvu. Bilo da služe kao začin, dodatak sosevima, marinadama ili slično, i belo i crno vino se ...
pročitaj više

Naša selekcija najboljih vina

U vinu je istina, in vino veritas rekoše davno stari latini. A mi kažemo da je u vinu ne samo istina nego i život, radost i uživanje. Vino je drevno ...
pročitaj više

Zlato i bronza za Vinokratiju

Na svetskom takmičenju u Beču, vinarija Vinokratija dobila je 2 medalje - Mangup zlatnu medalju, a Zeecer bronzanu medalju.
pročitaj više

Najbolji kokteli za svaku priliku

Najbolji kokteli su svojevrsna umetnost i najbolji dokaz ljudske kreativnosti kada su u pitanju alkoholna pića i prirodni sokovi. Svaki barmen, ali i ...
pročitaj više

Najbolja italijanska vina

Italijani ne samo da vole da konzumiranju nego uživaju i u proizvodnji ovog pića. Italija je druga država na svetu po vinskoj proizvodnji.
pročitaj više

Saznajte po nešto o svom omiljenom napitku - pivu

Pivo je jedan izuzetno star napitak, prvi pisani tragovi su pronađeni čak iz doba Sumera iz perioda 4000 godina p.n.e., nakon toga put piva vodi do ...
pročitaj više

Oktobarfest - meka svih pivopija

Krajem septembra i prvih dana oktobra u Minehnu svakodnevica pada u drugi plan, a grad je pun gostiju iz čitavog sveta. Svi se sjate na Theresienwiese ...
pročitaj više

Kokteli sa Sloe džinom: Sloe Gin Fizz

Saznajte kako da napravite fantastičan koktel Sloe Gin Fizz i napravite sebi i društvu pravi ugođaj! Predstavljamo vam recept za koktel Sloe Gin Fizz.
pročitaj više
Pronađite nas na mapi