Rakija Emperus Noćino, Orahovača 0,7l
Detaljni opis
Emperus Orahovača nastaje po staroj šumadijskoj recepturi, koja spaja drevne rituale i savremenu zanatsku veštinu. Berba zelenih oraha počinje u zoru 7. jula, na praznik Svetog Jovana, kada se prirodi pripisuje najveća snaga. Tada mlade devojke bose beru plodove pre nego što sunce osuši rosu, a orasi se seku drvenim noževima da bi se sačuvala njihova prirodna energija. Plodovi se potom potapaju u domaći med i odležavaju godinu dana. Tokom tog vremena razvija se bogat ekstrakt tamne boje i složenih aroma – spoj gorčine, slasti i zemljanih tonova. Nakon sazrevanja, macerat se meša sa destilatom jabuke, dajući likeru mekoću, svežinu i dubinu. Rezultat je Emperus Orahovača – prirodan liker u kojem se snaga zelenog oraha pretvara u harmonično piće koje čuva duh Jovanjske zore i ritmove prirode.
|
|
Stil: | Rakija |
|
|
Izgled: | Tamno-mahagonijska boja sa zlatnozelenim odsjajem. |
|
|
Miris: | Na početku dominiraju note zelenog oraha i sveže kore, zatim se otvaraju slojevi čokolade, karamele, suvih smokava, meda i začina – cimeta, karanfilića i muskatnog oraščića. Diskretan trag lišća i voska daje mu miris jeseni i tihe zrelosti. |
|
|
Ukus: | Pun, zaokružen i dugotrajan. Na početku blago gorkast, zatim se razvijaju tonovi meda, karamela i zrelih oraha, sa finom slatkoćom i blagom toplinom u završnici. Na nepcu ostavlja osećaj duboke uravnoteženosti, kao susret gorčine i blagosti u jednoj čaši |
|
|
Nacin serviranja: | Najbolje se služi na 16–18 °C, u kristalnim čašama za liker ili u Riedel čaši za rakiju, koja oslobađa aromatsku kompleksnost. Idealna kao digestiv uz tamnu čokoladu, suvo voće, orašaste plodove ili cigaru. U toplijim danima može se poslužiti sa kockom leda kao osvežavajući aperitiv. |
Destilerija Emperus proizvodi rakije ovenčane mnogim prestižnim nagradama za kvalitet. Najbolja sljivovica i najbolja rakija od dunje čekaju vas u Calix-u.