Priča o poreklu Tatratea likera potiče od drevnih planinskih naroda Visokih Tatri. Da bi izlečili svoje bolesti i tegobe, stanovnici Tatri su prelivali vrućom vodom bilje, med, beli luk i loj i dodavali alkohol. Svako je imao svoj recept, ali je naziv bio isti u celom planinskom regionu: čaj. Ne samo da je imao lekovita svojstva, već se služio i na svakom društvenom okupljanju. Godine 2008, destilerija Tatra sebi je postavila zadatak da oživi ovo dugogodišnje piće. Na osnovu tradicionalnih recepata, crni čaj, odabrano bilje i začini, i hrastovi strugotini (sveto drvo Slovena) se maceriraju u alkoholu kako bi se formirao početni proizvod TATRATEA. Obogaćeni prirodnim sastojcima i svežom izvorskom vodom iz Tatri, stvara se širok izbor recepata kao Tatratea šumsko voće. Sveže šumsko voće poput kupina i šumskih jagoda dodaje se osnovnom destilatu TATRATEA i ponovo destiluje. Rezultat je odličan liker sa laganim zemljanim i bobičastim šumskim aromama. Sa nešto većim sadržajem alkohola, ovaj liker je takođe divan dižestiv.
 |
Stil: |
Liker na bazi čaja sa ukusom šumskog voća |
 |
Izgled: |
Boja crnog čaja |
 |
Miris: |
Lagan, voćni, sa notama crvenog bobičastog voća i meda |
 |
Ukus: |
Suptilno slatko, sa notama lavande, crvenog voća i crnog čaja |
 |
Nacin serviranja: |
Dobar u kombinaciji sa sokom od jagode i ledom. |