BLOG

SAZNAJTE PO NEšTO O SVOM OMILJENOM NAPITKU - PIVU

22.08.2019.

Pivo je jedan izuzetno star napitak, prvi pisani tragovi su pronađeni čak iz doba Sumera iz perioda 4000 godina p.n.e., nakon toga put piva vodi do drevnog Egipta, pa Evorpe i proizvodnje u manastirima širom teritorija današnje Nemačke, Amerike i Austarlije. Pojedini istoričari tvrde da se nomadski život završio zbog potrebe za pravljenjem piva, te su se ljudi nastanili na jednom mestu na kojem su mogli da uzgajaju ječam koji čini osnovu ovog ukusnog napitka. Danas je proizvodnja piva globalni biznis i jedno od najpopularnijih alkoholnih napitaka.

 

pivo vrste piva


Sve u svemu šta god bilo tačno, od otkrića piva ljudi su postali nerazdvojni od njega.


Pivo se pravi tako što se zrno skroba pokvasi, ostavi da odstoji u određenim uslovima u kojima počinje da klija. Kada se pojavi prvi izdanak skrob ide na sušenje, pri čemu se skrobni šećer razlaže na jednostvane šećere, pa se dobija sladovina koju možemo da meljemo, posle čega se kvasi i ostavlja da odstoji na određenoj temperaturi. Nakon ovoga se dodaju kvasci kako bi otpočeo postupak fermentacije (kvasci se hrane šećerom usled čega nastaje alkohol). Dodaje se hmelj, jer sadrži dosta antioksidanata, pa sprečava kvarenje, a voda se dodaje kao rastvarač sladovine. Većina piva je napravljeno od ječma, ali mogu da se prave i od pšenice, ovsa, kukuruza ili pirinča.


Danas postoji mnogo vrsta piva koja se mogu podeliti prema:

  • Načinu vrenja;
  • Boji;
  • Sadržaju alkohola;
  • Polaznoj sirovini;

Prema načinu vrenja postoji gruba podela na lager i ejl (ale, ili starosrpska reč alovina) koji se različito fermentišu.


Lager (na nemačkom znači skladištiti) piva su najrasprostranjenija, jer su lagana, ne mnogo gorka i osvežavajuća, a najviše se piju u Evropi. Ovo je novi tip piva, star tek stotinak godina, koje se ostavlja da stoji na niskim temperaturama (približno 0˚C) po nekoliko meseci. Ovaj proces se naziva “hladno vrenje”. Za lager pivo se koriste kvasci koji se talože na dnu, gde vrše fermentaciju, pa se tako ovaj proces naziva “donje vrenje”. Najbolje se slažu sa laganom hranom, kao što je na primer piletina sa roštilja. Odlično lager pivo koje možete pronaći u našoj prodavnici je Paulaner, čiji smo ekskluzivni distributeri.


Ejl piva su piva gornje fermentacije, kvasci plutaju po površini prvih par dana, a kasnije se spuštaju na dno. Ejlovi fermentišu na višoj temperaturi koja iznosi od 18-24˚C. To su slatkasta ukusna piva, prepoznatljiva po tome što imaju manje pene i manje su gazirana, punijeg su ukusa i mogu biti različitih aroma. U zavisnosti od slada koji se koristi mogu imati boju od zlatne do tamno brao. Ova piva se piju na sobnoj temperaturi, za razliku od lagera koja se piju hladna. Predstavnici ejl piva koje vam možemo preporučiti je Belhaven škotsko pivo.


Postoji još dve vrste piva, koje nisu toliko poznate. Jedno je tzv. Afričko pivo čija je posebna vrsta kvasca prilagođena ekstremnim klimatskim uslovima (30 - 40˚C), a proizvodi se od prosenog, ne od ječmenog slada.


Takođe, postoji i Lambik pivo koje je manje popularno, a za njegovu pripremu se koriste divlji kvasci i slad koji dolazi sa zidova posuda i prostorija i iz vazduha. Ovakav način proizvodnje spada u daleku prošlost, ali se još mogu naći ekskluzivna piva koja se proizvode u Belgiji koja su posebno pakovana u male bočice zatvorene poput šampanjca i umotane u crveni papir. Ova piva imaju posebnu aromu, a najpoznatija među njima su Gueuze, Faro i voćna piva Kriek.


Kada je boja piva u pitanju, razlikujemo svetla, crvena, tamna i crna piva (najčešće imaju ukus karamele ili crne čokolade).


Staut je vrsta crnog piva, čiji je najpoznatiji predstavnik Guinness pivo koje je tipično za Irsku i uopšte britanske pabove. Jedno od staut piva koje možete pronaći kod nas u prodavnici je irsko O'HARA'S pivo.


Što se sadržaja alkohola tiče, piva koja imaju manje od 0,5% alkohola se smatraju bezalkoholnim, dok ječmena piva mogu da imaju i do 8% alkohola u sebi.


Osnovna sirovina za proizvodnju piva je ječam, tj. slad, mada danas se koriste i druge sirovine kao što su raž, kukuruz, pirinač ili pšenica. Slad nije potpuno zamenjen ovim sirovinama, već ga samo delom zamenjuju. Pa je tako kukuruzno pivo sa minimum 30% slada, u pšeničnom pivu se ječam menja pšenicom i tako nastaju tzv. bela piva, dok raž pivu daje specifičnu uljastu i ljutkastu aromu sa voćnim mirisom.


Za sve ljubitelje ovog neverovatnog napitka, pripremili smo široku paletu različitih ukusa, a vaše je samo da izaberete omiljeno. Celu ponudu piva prodavnice Calix, možete pogledati na sledećem linku.

Poslednje sa bloga

5 saveta – kako se pije rum?

Prava čaša i prava temperatura su samo početak. Predstavljamo vam 5 najvažnijih praktičnih saveta za savršen užitak u ovom svetski poznatom i ...
pročitaj više

Rum - kvalitetno piće za sva vremena

Naša online prodavnica pića za vas nudi raznovrsnu ponudu alkoholnih i bezalkoholnih pića svih vrsta. Ovoga puta vas upoznajemo i pričamo vam priču o ...
pročitaj više

Barska oprema u našoj ponudi

Mi mo kompanija koja e bavi uvozom i prodajom vrhunkih brednova pića iz celog veta. Zbog naše želje da ponudu pića na našem tržištu podignemo na ...
pročitaj više

Fantastični recepti sa vinom

Vina su oduvek imala veliki značaj i upotrebu u kulinarstvu. Bilo da služe kao začin, dodatak sosevima, marinadama ili slično, i belo i crno vino se ...
pročitaj više

Naša selekcija najboljih vina

U vinu je istina, in vino veritas rekoše davno stari latini. A mi kažemo da je u vinu ne samo istina nego i život, radost i uživanje. Vino je drevno ...
pročitaj više

Zlato i bronza za Vinokratiju

Na svetskom takmičenju u Beču, vinarija Vinokratija dobila je 2 medalje - Mangup zlatnu medalju, a Zeecer bronzanu medalju.
pročitaj više

Najbolji kokteli za svaku priliku

Najbolji kokteli su svojevrsna umetnost i najbolji dokaz ljudske kreativnosti kada su u pitanju alkoholna pića i prirodni sokovi. Svaki barmen, ali i ...
pročitaj više

Najbolja italijanska vina

Italijani ne samo da vole da konzumiranju nego uživaju i u proizvodnji ovog pića. Italija je druga država na svetu po vinskoj proizvodnji.
pročitaj više

Oktobarfest - meka svih pivopija

Krajem septembra i prvih dana oktobra u Minehnu svakodnevica pada u drugi plan, a grad je pun gostiju iz čitavog sveta. Svi se sjate na Theresienwiese ...
pročitaj više

Kokteli sa Sloe džinom: Sloe Gin Fizz

Saznajte kako da napravite fantastičan koktel Sloe Gin Fizz i napravite sebi i društvu pravi ugođaj! Predstavljamo vam recept za koktel Sloe Gin Fizz.
pročitaj više

Novi član Calix asortimana - Sloe liker-džin

Otkrivamo vam šta sadrži ovaj još uvek nepoznati crveni napitak, kakvog je ukusa i kako ga savršeno pripremiti.
pročitaj više

Tri nova džina stižu nam iz Holandije

Novo u Calix asortimanu - 3 nova džina, pravo iz Holandije: Džin Sloane's, Džin Hofland i Džin London!
pročitaj više
Pronađite nas na mapi