BLOG

VODA – IZVOR žIVOTA

22.03.2019.

Bez mirisa, bez boje, ukus tek prijatan, a tako dragocena, okrepljujuća i neophodna. Sve je to njeno veličanstvo – voda za pice.


Hidriranost, koju nam voda za pice omogućuje, krucijalna je za zdravlje i blagostanje, pa ipak većina ljudi je ne pije dovoljno.

 

Voda za pice i benefiti konzumacije


Kako bi normalno funkcionisali, svim ćelijama i organima ljudskog tela potrebna je voda. Sledi nekoliko glavnih razloga.

  • Krv , koja prenosi kiseonik u telu, sačinjena je od 90% vode.
  • Nedostatak vode izaziva bol u zglobovima.
  • Ako ne unosimo dovoljno vode, koža postaje podložnija povredama i starenju.
  • Dehidratacija šteti mozgu i nervnom sistemu.
  • Voda reguliše temperaturu tela.
  • Digestivni sistem ne funkcioniše ako tu nije voda za pice.
  • Respiratorni sistem je podložniji razvoju astme i delovanju alergija ako ne pijemo dovoljno vode.
  • Neki neophodni minerali i vitamini se rastvaraju u vodi, te ih tako telo apsorbuje.
  • Unos dovoljne količine vode sprečava oštećenje bubrega.

 

Iako tečnost unosimo kroz hranu, kvalitetna voda se česme (koje, nažalost, ima sve manje) ili flasirana voda (prvenstveno negazirana voda) trebalo bi da budu glavni izvor tečnosti koje unosimo.

 

Flasirana voda – poreklo i istorijski razvoj


Voda za pice je prvi put flaširana u sedamnaestom veku (1622) u Engleskoj. Tokom osamnaestog veka rasla je popularnost flaširanja vode sa mineralnih izvora i u Evropi i u Americi jer se verovalo da takva voda ima zdravstvenih benefita. Do početka dvadesetog veka se, kao takva, prodavala kao lek.


Krajem osamnaestog veka (1783) J.J. Schweppe proizvodi veštački gaziranu vodu i osniva istoimenu kompaniju u Ženevi.


Početak devetnaestog veka rezervisan je za procvat flaširanja gazirane vode u Americi, kada J. Hawkins patentira proizvodnju flaširane gazirane vode.


Početkom dvadesetog veka i suzbijanjem tifusa hlorisanjem vode, flasirana voda gubi na značaju, ali ne zadugo.


Krajem dvadesetog veka ponovo počinje njen uspon uz marketinške kampanje velikih proizvođača.

 

Vrste flaširane vode


Dve osnovne vrste flaširane vode su gazirana i negazirana voda. Kad je u pitanju negazirana voda, ona može biti mineralna, demineralizovana, izvorska, sa fluorom, voda iz prirodnih arteških bunara itd. Koju god vodu da kupujete, bitno je da je proverena, prirodna i kvalitetna. Na sreću, današnja internet prodaja flaširane vode daje vam mogućnost da birate onu koja vam najviše odgovara.

 

Ponuda flaširane negazirane vode u Calix-u


Kao što znate, naša specijalnost je internet prodaja svih vrsta pića, pa i vode. Ponosimo se time što ćete kod nas pronaći netaknutu i nezagađenu, artešku, a ipak flaširanu vodu. Fiji voda je flasirana voda bez aditiva, prirodno bogata silicijumom, kalijumom, kalcijumom, natrijumom i magnezijumom. Iako je prvi put flaširana pre više od dvadeset godina i dostupna u više od 60 zemalja širom sveta, kod nas se uvozi tek od skoro. Mnoge poznate ličnosti je obožavaju, a i vi ćete biti oduševljeni njenim specifičnim ukusom čim je budete probali, a redovnom upotrebom ćete osetiti sve njene blagodeti.

 


Činjenica je da je voda izvor života, te vam, stoga, želimo život ispunjem vodom sa najčistijeg izvora, ali i da bar jednom godišnje, za Svetski dan vode (22. mart), nazdravite uz vodu iz našeg asortimana i to uz 20% rabata.

Poslednje sa bloga

Pronađite nas na mapi