BLOG

VAšARSKE ATRAKCIJE OKTOBARFESTA

10.10.2018.

Da li biste verovali kad bismo vam rekli da mnogi posetioci Oktobarfest ne posećuju isključivo da bi pili nemacko pivo, zbog hrane, već i zbog drugih atrakcija poput ludih vožnji u luna parku koji je u sklopu festivala? Ono što mnogi ne znaju je da je Oktobarfest orjentisan i na posetioce koji porodično dolaze u potrazi za dobrim provodom. Sve što je potrebno je da provire van festivalskih šatora i pronaći će tonu zabave. Od dvesta atrakcija na festivalu osamdesetak su neka vrsta vožnji. Ima svega, za svačiji ukus, odnosno manje ili više jak stomak. Neke stare atrakcije izazvaće nostalgiju kod posetilaca, dok će neka od najmodernijih čuda izazvati prave udare adrenalina, vrtoglavicu i mučninu i kod najizdržljivijih. Stim u vezi savet je da na ekstremne vožnje idete trezni i praznog stomaka. 

 


Ove vašarske atrakcije su u vlasništvu porodica koje se tim poslom bave još sa početka 20. veka.


Pre toga od samog osnivanja Oktobarfest nije bio festival ni vašarskih atrakcija ni piva već festival viteštva. Vremenom se vid zabave menjao, pa je tako sam festival svake godine imao atrakciju više.

Ove godine nova atrakcija biće Klatno haosa sa mogućnošću ispaljivanja, ljuljanja i kretanja u svim pravcima. Imaće dve kabine u koje može da sedne po osam ljudi.

Evo nekih tradicionalnih atrakcija:

Jedna od najstarijih vašarskih atrakcija je Džinovski točak. Prvi put na Oktobarfestu postavljen je 1880. godine. Bio je visine 12 metara. Od 1979. Džinosvski točak zamenjen je Vilenborgovim točkom, koji je postao stalna postavka festivala. Sa njim putnici u konzolama putuju kružnom putanjom do visine od 48 metara. Vidljiv još izdaleka ovo je jedna od najupečatljivijih atrakcija. Posetiocima pruža mogućnost da uživaju u pogledu na Terezinu livadu s visine i tako dožive svu masovnost Oktobarfesta iz drugog ugla.

Krinolina je takođe tradicionalna vožnja koja se na Oktobarfestu postavlja još od 1924. To je vrsta vrteške koja zbog svoje okrugle forme i načina okretanja podsećaju na krinolinu - žensku podsuknju s početka tridesetih godina 19. veka. Do 1938. godine, ova vrteška je okretana – ručno. Iako je je dobrim delom modernizovana muziku i dalje stvara živi orketar što je čini jedinom takvom u svetu.

Đavolji točak je na vašaru još od 1910 godine. Posetioci sede, stoje, leže, na kružnom drvenom disku prečnika 5 metara. Disk se vrti, najpre polako, pa sve brže i brže. Za to vreme voditelj bira pomoćnike koji gađaju “putnike” vrećama sa senom ili ih hvataju lasom. Cilj ove vožnje je da što duže ostanu na točku. Voditelj je ujedno i komentator svega što se događa uz šaljive doetke na račun onih koji ispadnu iz vožnje.

Postoji i mnogo modernih atrakcija, kao što je rolerkoster „Olimpijske igre“. Čim vidite ovaj rolekoster jasno vam je zašto je dobio to ime. Ovo je ujedno i najveći putujući tobogan na svetu.

Pored ludih vožnji tu su i druge standardne atrakcije kakve se mogu videti na velikim svetskim vašarima. Tako posetioci mogu prisustvovati šarenim paradama. Mogu se diviti kostimiranim posetiocima, ako se i sami nisu kostimirali u tradicionalnu Bavarsku nošnju. Ovu nošnju moguće je kupiti u specijalizovanim radnjama u gradu, od kojih neke unikatne koštaju i po nekoliko hiljada evra.

Svakako jedna od najupečatljivijih atrakcija na festivalu, a nije luda vožnja je i Šihtl – vodviljsko pozorište čije su teme savremene, i opisuju duh vremena (Zeitgeist). Zanimljivo je i po preformansu „obezglavljivanja“ svoje publike giljotinom. Deo ovog preformansa možete gledati ispred pozorišta i taj deo je besplatan. Doduše za ovu vrstu zabave biće vam potrebno makar osnovno razumevanje Nemačkog jezika.

 Kao što vidite, Oktobarfest ima za svakoga ponešto. Svaka vrsta zabave je tu, a provod je zagarantovan. Da li ćete posetiti Oktobarfest i sledeće godine?

Poslednje sa bloga

Pronađite nas na mapi