BLOG

ŠEST PIVARA OKTOBARFESTA

27.09.2018.

Pravo da svoje sezonsko Oktobarfest pivo prodaje na festivalu ima samo šest minhenskih pivara. To svoje pravo zaslužile su strogim prdržavanjem Minhenske zapovesti o čistoti piva, velikim iskustvom u kuvanju i dugom tradicijom. Mogli bismo da kažemo tipično Nemački. Tradicija da se za Oktobarfest kuva sezonsko pivo nastala je davne 1872. godine pošto je majstor Spatenove pivare skuvao pivo po uzoru na bečka piva koje je bilo jače od do tad kuvanih. Tada su Oktobarfest i šest minhenskih pivara sklopile dogovor o pravljenju iste vrste piva, od četrnaest posto slada i šest posto alkohola nemenjene za potrebe Oktobarfesta. Pored ove vrste piva dozvoljena je jedino još prodaja pšeničnog (Paulaner) i bezalkoholnog piva.

 Konačno evo i minhenskih pivara koje imaju tu čast i privilegiju da toče najbolje nemacko pivo na festivalu:

Löwenbräu ili „lavlje pivo“ je najpoznatija minhenska pivara. Kultna u svetu. U ovoj pivari kuvaju se s jedne strane sladna piva (u kojima dominira ukus slada tj. ječma), kao Hell i Dunkel i s druge strane hmeljna piva kao što je Pilsner. Na oktobar festu pod istoimenom šatrom (osam hiljada i pet stotina mesta) toči se Oktobarfest pivo sa 6,1 posto alkohola. Ispred šatre postavljen je karakteristični toranj sa pokretnim mehaničkim lavom, visok trideset sedam metara. Ispod tavanice šatora visi šesnaest hiljada sijalica praveći zvezdano nebo.

Augustiner osnovan 1328. godine je najstarija minhenska pivara. Jedina je minhenska pivara koja još uvek koristi drvene buriće za čuvanje piva. Na festivalu se toči pivo sa 6 posto alkohola, pod istoimenim šatorom (osam hiljada pet stotina mesta).

Spaten pivara je druga po starosti u Minhenu osnovana 1397. godine. Poslednjih dvetotine godina je pod upravom Sedlmajer familije. Logo pivare je lopata sa inicijalima Gabrijela Sedlmajera. Pored ove pivare u vlasništvo ove familije je i Franziskiner pivara. Na festivalu, u nekoliko šatora, obe ove pivare toče svoje Oktobarfest pivo od 5,9 posto alkohola. Proizvode klasično pivo, pilsner, zlatni maibock, jaki Doppelbock, a posebno su ponosni su na svoja sladna i tamna piva. Više od pola ukupne proizvodnje danas čini pivo marke Franziskaner.

Hacker-Pschorr pivara je osnovana 1417. godine. U 18. veku je postala vodeća Minhenska pivara pod upravom Joseph Pschorr and Maria Theresia Hacker. Nakon njihove smrti pivara se podelila na Hacker pivaru Pschorr pivaru. Do ponovnog ujedinjenja dolazi tek 1970. godine. Prvi su izgradili podzemno skaldište kako bi tokom cele godine imali isti kvalitet piva. Od 2007. godine ponovo svoje pivo prodaju u flašama sa flip top čepom. Na Oktobarfestu toče pivo sa 5,8 posto alkohola koje je ujedno i najslabije pivo fetivala. Toči se pod dve šatre i to Hacker-Zelt i Pschorr-Bräuros.

Na našoj online prodavnici calix.rs možete poručiti neka od Hacker-Pschorr piva i makar na trenutak osetiti ukus Oktobarfesta.

Hofbräu pivara je osnovana 1589. Na festivalu imaju najveću šatru koja može da primi preko deset hiljada ljudi. Svetski je poznata pivara pa ovu šatru posećuju mahom turisti, ali i mnoge poznate ličnosti. Pod ovom šatrom toči se najače pivo festivala sa 6,3 posto alkohola, pa nisu ni strana česta ekstremna raspoloženja.

Paulaner najveća minhenska pivara, osnovana 1634. godine je ujedno i najmlađe nemacko pivo medju šest privilegovanih na Oktobarfestu. Paulaner na oktoibarfestu toči svetlo, jako (lager) pivo sa 6 posto alkohola u sebi. Ono je najomiljenije pivo Oktobarfesta i pravi ljubimac stanovnika Minhena. Na to ukazuje i činjenica da se Paulaner toči u četiri velike šatre na festivalu.

 Specijalna ponuda naše online prodavnice je svakako Paulaner Oktoberfest pivo koje se pored pored originalnog pakovanja Oktobarfesta od jednog litra prodaje uz poklon kriglu. Ovime smo vam omogućili potpuni ugođaj Oktobarfesta u vašem domu.

Na kraju jasno vam je zašto Oktobarfest svake godine posećuje nekoliko miliona gostiju što domaćih što stranaca. Oni su tu ne bi li u svoj svojoj veličanstvenosti doživeli pozitivan nemački duh i kulturu i popili ko zna kolliko litara najboljeg nemačkog piva.
 

Autor teksta: Mladen Lukešević

Poslednje sa bloga

Pronađite nas na mapi