BLOG

PREPORUKE IZ RUSIJE – NAJBOLJI NAčINI KAKO PITI VOTKU

18.09.2018.

Votka je ponovo „in“. Poslednjih godina na našim prostorima, vraća se popularnost ovog ukusnog pića. Ipak, u Rusiji ovo piće nikada nije ni izlazilo iz mode. Kod njih je ispijanje votke svojevrsni ritual. Iz tog razloga, potrebno je mnogo stručnosti. Popularna zabavna pića u kombinaciji sa votkom poput džus votke ili votke na ledu, za njih su apsolutni tabu.


Kako je naširoko poznato da su Rusi vrsni i najveći konzumenti votke, sigurno je da njihove savete kako piti votku ne treba zanemariti prilikom serviranja i uživanja u ovom piću.

 

votka krastavci


Predstavljamo vam 10 saveta koje Rusi daju kada je votka u pitanju:

 

1. Čista votka je najbolja votka


Čista znači upravo to – čista. Bez ikakvih dodataka što uključuje i ledene kocke, kao i mešanje. Arome, sokovi ili citrusi su za Ruse veliki „no-no“ kada je votka u pitanju.

 

2. Služenje na pravoj temperaturi


Neophodno je da se votka ohladi na pravu temperaturu. Najbolje je držati u frižideru i do nekoliko sati pre serviranja. Tako ona dobije gušću konzistenciju, a ukus postaje ugodan i blaži.

 

3. Serviranje


Čaša se nikada ne puni do kraja. Sipa se oko 50ml u jednom serviranju.

 

4. Muškarac uvek služi


U Rusiji je prećutno pravilo da votku uvek služi muškarac, a ne žena. Žena ne služi, već se njoj služi – Rusi ističu.

 

5. Drugačija zdravica

 

Ne govori se „Živeli“ ili „Nazdravlje“. Umesto toga, domaćin nazdravlja lepim rečima pozdravljajući goste, roditelje, i na kraju nazdravljajući za ljubav.

 

6. Kontakt očima nije od značaja prilikom zdravljenja


Kod nas se smatra nekulturnim ponašanjem kada se ne gleda u oči u trenutku nazdravljanja. Rusi drugačije posmatraju stvari te više pažnje posvećuju samoj čaši, kako ne bi prosuli piće iz nje.

 

7. Ispijanje „na eks“


Čaša votke uvek mora biti popijena u cugu. Ukoliko ne pijete votku na takav način, činite uvredu samom domaćinu. Umesto toga, kada ne želite da pijete, okrećete čašu naopako na sto čime dajete do znanja da ne želite više. Ipak, kada se votka nađe u vašoj čaši, nema druge no da je popijete na „eks“.

 

8. Meze pod obavezno


Uobičajeno je jesti nešto pre, ali i pre ispijanja votke. To su najčešće kiseli krastavci, kriška limuna ili narandže, ali i neretko kanapei koje domaćini služe. Neki Ruse vole da svaku čašu votke zaslade gutljajem soka nakon.

 

9. Ne mešajte pića


Ukoliko izaberete da pijete votku, držite se tog izbora cele večeri. Nemojte mešati druga alkoholna pića. Ipak, bezalkoholna pića su svakako dozvoljena.

 

10. Izbegnite mamurluk


Kako se ne biste probudili posle tradicionalne ruske večeri sa glavoboljom, veoma je važno da obratite pažnju na kvalitet votke koju pijete. Dobra votka nema ni miris, ni ukus rakije.

 

votka

Uoči Svetskog dana votke, koji se obeležava 05.10.2018. svojim kupcima omogućili smo čak 20% popusta na votke iz ponude:

 

 

Akcija traje od 18.09. do 05.10.2018. ili do isteka zaliha. Požurite i obezbedite sebi kvalitetno piće po povoljnim cenama, samo u Calix prodavnici!

Poslednje sa bloga

Pronađite nas na mapi