BLOG

POPULARAN POSAO DANAšNJICE – BARMEN

09.07.2019.

Posao barmena, jednog od najstarijih zanimanja na svetu, potiče još iz antičkih vremena. Tokom vremena, ovo zanimanje imalo je svoje uspone i padove, a danas se smatra vrlo popularnim, profitabilnim i cenjenim. Širom sveta postoje razne škole za barmene, gde oni najtalentovaniji mogu usavršiti svoje veštine i otkriti koja je najbolja barska oprema ili oprema za koktele.


U zapadnoj Evropi, naročito u Engleskoj, Irskoj, Francuskoj i Nemačkoj, taverne su bile srce društvenog života i privlačile različite profile ljudi, od investitora do pesnika. Barmeni i vlasnici barova bili su priznati članovi ekonomske i socijalne elite još u 15. veku. Ovakav status proširio se i po Americi, a za vreme prohibicije posao barmena bio je obavijen aurom misterije i moći. Upravo se barmenima iz ovog perioda možemo zahvaliti na nekima od najpoznatijih i najpopularnijih koktela – Old Fashioned, Martinez i dr.

 

barmen barska oprema

 

Šta sve barmen treba da zna

 

Da biste postali uspešan barmen, morate izgledati uredno i ponašati se prijatno i učtivo. Trebalo bi i da posedujete dosta znanja o pićima i koktelima kako biste znali šta da preporučite gostima, ali i da napravite i na odgovarajući način servirate i poslužite koktel koji žele. Nemojte da zaboravite ni da ćete verovatno uvek raditi vikendom i praznicima kada se vaši gosti odmaraju. Prema tome, ako ste aktivni, vredni , maštoviti i dobri u komunikaciji sa ljudima, posao barmena je savršen za vas.

 

Želite da postanete barmen? Informišite se preko www.bartenders710.com. Takođe, ukoliko vam je potreban profesionalni barmen za vašu proslavu ili lokal, možete ga na ovoj adresi angažovati.

 

Osnovna oprema za barmene

 

Ako vam je potrebna kvalitetna oprema za barmene, Calix je tu za vas. Slobodno nas kontaktirajte.

 

Ako radite u elitnom baru ili posedujete jedan, verovatno ste već iskusni u svom poslu i najkvalitetnija barska oprema vam je uvek na raspolaganju. Ako ste tek početnik, ili prosto želite da impresionirate goste u sopstvenoj kući, morate razmisliti koja je najbolja gastro oprema ili oprema za koktele. Kanapei su već servirani, meso se peče u rerni i sveže pečeni kolač se upravo hladi. Poslednji korak za savršeno veče kod kuće je piće. Dobar izbor će biti i flaša kvalitetnog vina ili elegantna činija punča, ali će pravljenje koktela dati savršeni lični pečat. A, da biste se ponašali kao pravi profesionalac, potrebna vam je bar neka osnovna barska oprema i nešto od alkoholnih pića poput džina, tekile ili vodke, tj. glavna oprema za koktele.


Ne postoji savršen i jedinstven izbor - neophodna oprema za barmene je za svakog barmena drugačija. Svaki barmen bira ono što mu najviše odgovara, pa ipak svi moraju imati sledeće:

 

 • Šejkeri – Postoji bezbroj vrsta šejkera, u različitim veličinama i različitih formata. Prilagođeni su kako početnicima,.tako i profesionalcima.
 • Barske kašike – Na raspolaganju vam je veliki izbor barskih kašika, od standardnih – teardrop do onih sa malim diskom na jednom kraju za odvajanje boja.
 • Barske kašike/viljuške – Kašika na jednom, a viljuška (trident) na drugom kraju, vrlo korisna kao gastro oprema za degustaciju delikatnih pića.
 • Barske cediljke – Neophodne su za odstranjivanje svih nepotrebnih sastojaka koktela i propuštanje svih potrebnih. Obično su od inox-a, dostupne u bakarnoj, zlatnoj i srebrnoj boji.
 • Cediljka za citruse
 • Koktel merice za piće – Kvalitetne merice za piće omogućiće da vaši kokteli uvek imaju isti ukus.
 • Barski tučak - Muddler , neophodna alatka svakog barmena za presovanje začina, bilja i voća.
 • Čaše za mešanje koktela – Ne treba zaboraviti da su različite čaše izuzetno korisne za mešanje i održavanje temperature različitih koktela.
 • Krigle za koktele 
 • Barski noževi za led - Za lomljenje leda koji je potreban pri spravljanju koktela.
 • Štapići za koktele - Neizostavna dekoracija za veliki broj koktela.
 • Precizna hvataljka - Za precizno pozicioniranje dekorativnih ukrasa koktela i drugih napitaka, kao i serviranje leda.
 • Hvataljka za led - Specijalno dizajnirana upravo za hvatanje leda.

 

Poslednje sa bloga

Pronađite nas na mapi