BLOG

POPULARAN POSAO DANAšNJICE – BARMEN

09.07.2019.

Posao barmena, jednog od najstarijih zanimanja na svetu, potiče još iz antičkih vremena. Tokom vremena, ovo zanimanje imalo je svoje uspone i padove, a danas se smatra vrlo popularnim, profitabilnim i cenjenim. Širom sveta postoje razne škole za barmene, gde oni najtalentovaniji mogu usavršiti svoje veštine i otkriti koja je najbolja barska oprema ili oprema za koktele.


U zapadnoj Evropi, naročito u Engleskoj, Irskoj, Francuskoj i Nemačkoj, taverne su bile srce društvenog života i privlačile različite profile ljudi, od investitora do pesnika. Barmeni i vlasnici barova bili su priznati članovi ekonomske i socijalne elite još u 15. veku. Ovakav status proširio se i po Americi, a za vreme prohibicije posao barmena bio je obavijen aurom misterije i moći. Upravo se barmenima iz ovog perioda možemo zahvaliti na nekima od najpoznatijih i najpopularnijih koktela – Old Fashioned, Martinez i dr.

 

barmen barska oprema

 

Šta sve barmen treba da zna

 

Da biste postali uspešan barmen, morate izgledati uredno i ponašati se prijatno i učtivo. Trebalo bi i da posedujete dosta znanja o pićima i koktelima kako biste znali šta da preporučite gostima, ali i da napravite i na odgovarajući način servirate i poslužite koktel koji žele. Nemojte da zaboravite ni da ćete verovatno uvek raditi vikendom i praznicima kada se vaši gosti odmaraju. Prema tome, ako ste aktivni, vredni , maštoviti i dobri u komunikaciji sa ljudima, posao barmena je savršen za vas.

 

Želite da postanete barmen? Informišite se preko www.bartenders710.com. Takođe, ukoliko vam je potreban profesionalni barmen za vašu proslavu ili lokal, možete ga na ovoj adresi angažovati.

 

Osnovna oprema za barmene

 

Ako vam je potrebna kvalitetna oprema za barmene, Calix je tu za vas. Slobodno nas kontaktirajte.

 

Ako radite u elitnom baru ili posedujete jedan, verovatno ste već iskusni u svom poslu i najkvalitetnija barska oprema vam je uvek na raspolaganju. Ako ste tek početnik, ili prosto želite da impresionirate goste u sopstvenoj kući, morate razmisliti koja je najbolja gastro oprema ili oprema za koktele. Kanapei su već servirani, meso se peče u rerni i sveže pečeni kolač se upravo hladi. Poslednji korak za savršeno veče kod kuće je piće. Dobar izbor će biti i flaša kvalitetnog vina ili elegantna činija punča, ali će pravljenje koktela dati savršeni lični pečat. A, da biste se ponašali kao pravi profesionalac, potrebna vam je bar neka osnovna barska oprema i nešto od alkoholnih pića poput džina, tekile ili vodke, tj. glavna oprema za koktele.


Ne postoji savršen i jedinstven izbor - neophodna oprema za barmene je za svakog barmena drugačija. Svaki barmen bira ono što mu najviše odgovara, pa ipak svi moraju imati sledeće:

 

 • Šejkeri – Postoji bezbroj vrsta šejkera, u različitim veličinama i različitih formata. Prilagođeni su kako početnicima,.tako i profesionalcima.
 • Barske kašike – Na raspolaganju vam je veliki izbor barskih kašika, od standardnih – teardrop do onih sa malim diskom na jednom kraju za odvajanje boja.
 • Barske kašike/viljuške – Kašika na jednom, a viljuška (trident) na drugom kraju, vrlo korisna kao gastro oprema za degustaciju delikatnih pića.
 • Barske cediljke – Neophodne su za odstranjivanje svih nepotrebnih sastojaka koktela i propuštanje svih potrebnih. Obično su od inox-a, dostupne u bakarnoj, zlatnoj i srebrnoj boji.
 • Cediljka za citruse
 • Koktel merice za piće – Kvalitetne merice za piće omogućiće da vaši kokteli uvek imaju isti ukus.
 • Barski tučak - Muddler , neophodna alatka svakog barmena za presovanje začina, bilja i voća.
 • Čaše za mešanje koktela – Ne treba zaboraviti da su različite čaše izuzetno korisne za mešanje i održavanje temperature različitih koktela.
 • Krigle za koktele 
 • Barski noževi za led - Za lomljenje leda koji je potreban pri spravljanju koktela.
 • Štapići za koktele - Neizostavna dekoracija za veliki broj koktela.
 • Precizna hvataljka - Za precizno pozicioniranje dekorativnih ukrasa koktela i drugih napitaka, kao i serviranje leda.
 • Hvataljka za led - Specijalno dizajnirana upravo za hvatanje leda.

 

Poslednje sa bloga

Fantastični recepti sa vinom

Vina su oduvek imala veliki značaj i upotrebu u kulinarstvu. Bilo da služe kao začin, dodatak sosevima, marinadama ili slično, i belo i crno vino se ...
pročitaj više

Naša selekcija najboljih vina

U vinu je istina, in vino veritas rekoše davno stari latini. A mi kažemo da je u vinu ne samo istina nego i život, radost i uživanje. Vino je drevno ...
pročitaj više

Zlato i bronza za Vinokratiju

Na svetskom takmičenju u Beču, vinarija Vinokratija dobila je 2 medalje - Mangup zlatnu medalju, a Zeecer bronzanu medalju.
pročitaj više

Najbolji kokteli za svaku priliku

Najbolji kokteli su svojevrsna umetnost i najbolji dokaz ljudske kreativnosti kada su u pitanju alkoholna pića i prirodni sokovi. Svaki barmen, ali i ...
pročitaj više

Najbolja italijanska vina

Italijani ne samo da vole da konzumiranju nego uživaju i u proizvodnji ovog pića. Italija je druga država na svetu po vinskoj proizvodnji.
pročitaj više

Saznajte po nešto o svom omiljenom napitku - pivu

Pivo je jedan izuzetno star napitak, prvi pisani tragovi su pronađeni čak iz doba Sumera iz perioda 4000 godina p.n.e., nakon toga put piva vodi do ...
pročitaj više

Oktobarfest - meka svih pivopija

Krajem septembra i prvih dana oktobra u Minehnu svakodnevica pada u drugi plan, a grad je pun gostiju iz čitavog sveta. Svi se sjate na Theresienwiese ...
pročitaj više

Kokteli sa Sloe džinom: Sloe Gin Fizz

Saznajte kako da napravite fantastičan koktel Sloe Gin Fizz i napravite sebi i društvu pravi ugođaj! Predstavljamo vam recept za koktel Sloe Gin Fizz.
pročitaj više

Novi član Calix asortimana - Sloe liker-džin

Otkrivamo vam šta sadrži ovaj još uvek nepoznati crveni napitak, kakvog je ukusa i kako ga savršeno pripremiti.
pročitaj više

Tri nova džina stižu nam iz Holandije

Novo u Calix asortimanu - 3 nova džina, pravo iz Holandije: Džin Sloane's, Džin Hofland i Džin London!
pročitaj više

Pirate's Grog - rum sa Kariba u Calix ponudi

Naši pirati su zarobili novog člana i ukrcali ga na naš brod – u pitanju je rum iz Hondurasa kojeg već danas možete kupiti: Rum Pirate´s Grog ...
pročitaj više

Novo u Calix ponudi - Rum sa Kube

Na našem podneblju, rum se uglavnom pije u kombinaciji sa drugim pićima, najčešće u koktelima. Međutim, Kubanci ga najčešće piju čistog, ...
pročitaj više
Pronađite nas na mapi