BLOG

MALE TAJNE VELIKIH KOKTELA

13.11.2018.

Ovo je priča o koktelima ali ne bilo kojima već onima koje zavodljiva “alhemija” njihovih aroma, mirisa i boja čini široko poznatim.

 

margarita koktel

 

Margarita koktel


Na lakonsko pitanje - koji je po vama najbolji koktel i najpoznatiji koktel, najčešći odgovor biće: margarita koktel!


U čemu je tajna njegove kosmopolitske popularnosti?


Harmonija ukusa


U spoju ukusa koji na prvi pogled izgledaju nespojivo, a kao krajnji rezultat daju savršeno uravnoteženu kombinaciju. Ko bi se nadao da će žestoka tekila koja se dobija od egzotične plave agave i sadrži čak 35-55% alkohola, dobro rashlađena ledom, ublažena solju, u “ljubavnom” kontaktu sa oporim miomirisom limeta i gorko/slatkastim ukusom nekog citrusnog likera (Triple Sec-a, azurno plavog Blue Curaçao-a, ili, što da ne, Cointreau-a), pa zaljućena tabasko sosom - pružiti tako zavodljiv i osvežavajući užitak?


Margarita koktel kao mera kreativnosti


U nepresušnoj mogućnosti kombinacija. Margarita koktel vam nudi šansu da ispoljite svu svoju kreativnost. Ponudićemo vam nekoliko ideja: jagode, dinje, borovnice, lubenice, banane, ananas, breskve ili mango mogu da dodaju posebnu notu vašem omiljenom koktelu. Na vama je da, već prema svom ukusu, izaberete najekspresivniju kombinaciju, onu koju ćete upamtiti kao savršen završni "voćni" ukus. Ako ste, pak, ljubitelji svežeg ukusa povrća, margarita koktel sa dodatkom krastavca ili paradajza bi, na primer, mogao da bude vaša dobitna kombinacija.


Harmonija boja


Za sve estete, izazov je dekoracija čaše (po mogućnosti, one elegantne, sa dugim stalkom). Već prema trenutnoj inspiraciji, boji vaše odeće, buketića u vazi za stolom ili, najromantičnije, boji očiju vašeg partnera, servirajte plavi, zeleni, crveni, narandžasti ili žuti margarita koktel. Ali to nije sve! Sledi završna obrada spoljnog ruba čaše koji ste prethodno zaronili u krupnu morsku so ili, ako vam je tako draže, u kristal šećer. Daćemo vam ideju. Hoćete da izjavite ljubav? Napravite crveni margarita koktel u kombinaciji sa malinama ili jagodama, dodajte pregršt leda da rashladite strasti, sve dobro promešajte da sakupite hrabrost, uronite ivicu čaše u šećer da istaknete slast svojih osećanja i na rub zakačite jednu srcoliku jagodu. Zar postoji ekspresivnija ljubavna poruka?
 

Margarita koktel – piće sa „karakterom“


Treba imati u vidu “karakter” koji poseduje margarita koktel. Nemojte da se smejete: kokteli, poput ljudi, imaju svoju “ličnost”, a samo retki pokazuju takvu čvrstinu i s punim pravom nose lentu: najbolji koktel i najpoznatiji koktel. Žestoka tekila je tu da demonstrira snagu volje, limun da ukaže na svežinu misli, citrusni liker na prefinjenost, tabasko na ljutinu uma, so na sposobnost kombinovanja, a voćno/povrćni dodaci na izraženu emocionalnost. Iskreno, ko sebi ne bi poželeo takvog najboljeg prjatelja?

 

 

Margarita koktel nas je do te mere „zaveo“ da smo nepravedno zapostavili aperitiv koji predstavlja pravi kuriozitet:

 

Plava laguna koktel


Plava laguna koktel je nastao kao čudesan spoj votke, plavog likera Blue Curaçao-a i soka od limuna.


Kao i margarita koktel, plava laguna koktel poseduje sopstvenu tajnovitu kombinaciju koja mu pridaje atribut “najbolji koktel i najpoznatiji koktel”.


S kojim pravom je plava laguna koktel nosilac ovih laskavih titula?


Vatra i led: plava laguna koktel


Na prvom mestu, zbog jedinstvenog spoja “žestoke” votke neutralnog ukusa, a eksplozivnog dejstva čije poreklo po predanju vodi sa hladnih prostora (Rusije, Ukrajine i Poljske) i Blue Curaçao likera koji je dobio ime po tropskom karipskom osrtrvu. Upravo je ta ambivalentnost ruske zime i toplog Karipskog mora, leda i sunca, začinjena mediteranskom notom koju daju limun i pomorandža iznedrila, po mišljenju brojnih znalaca, najpoznatiji koktel i najbolji koktel - plava laguna koktel.

 

Beskrajno plavetnilo


Zbog svoje azurno plave boje u koju su se utkale sve nijanse Karipskog mora, protkane staklastim sjajem leda koji neodoljivo asocira na hladne predele. Cinici će reći, ako ne možete sebi da priuštite daleka putovanja, priuštite plava laguna koktel, na istom putovanju ćete upoznati i jug i sever naše planete.
Mirisi mediterana


Naravno, nepravedno bi bilo da se na tom “putovanju” zaobiđu oni klimatski blagodetni predeli u kojima rađaju limun i pomorandža. Upavo zato je njihov osvežavajući sok neraskidivi sastojak, a plava laguna koktel nas opija miomirisom Mediterana.
Za sam kraj priče o koktelima: želeli bismo da vas obradujemo!


Kompanija Calix, svesna da su njeni klijenti pravi znalci koji nepogrešivo umeju da prepoznaju autentičnu aromu koju poseduju margarita koktel i plava laguna koktel, postarala se da na domaće tržište plasira već pripremljene koktele u staklenoj ambalaži od 0,33l.


Poput onih „maštarija“ nastalih u šejkerima vrhunskih majstora koktela, flaširani margarita koktel, sa ukusom lubenice, ruma i limete i flaširani plava laguna koktel, sa ukusom kokosa, ananasa i kore gorke narandže curaçao, zasigurno će zadovoljiti sva čula pravih znalaca. 

Poslednje sa bloga

Pronađite nas na mapi