BLOG

DžIN TONIK – SAMO ZA OSOBE SA STILOM

11.06.2018.

Verovatno ste bar jednom popili džin tonik. Džin tonik je izuzetan napitak. Naročito tokom vrelih letnjih dana. Ali da li ste znali da većina ljudi pije džin tonik pogrešno. Naravno pitate se šta tu ima pogrešno u mešanju dva pića s malo leda. To i nije neka nauka. Ali ako želite da uživate u pravom ukusu koji jedan ovakav koktel može da ponudi onda to nije prosto mešanje pića već veština barmena, kao i vaš stil. Odmah ćemo vam reći kako ne bi trebalo piti džin tonik.

 

Kakav džin tonik ne bi trebalo piti


Džin tonik spada u najpopularnije mešano piće odnosno koktel. Međutim, kako se ispijanjem određenog pića uvek dokazuje i određeni nivo stila i sigurnosti u sebe – nepravilnim konzumiranjem ovog stvarno jednostavnog pića, možete mnogo pogrešiti. Po rečima eksperta za džin, Sema Kartera, većina ljudi pije džin tonik pogrešno. Ono što se služi kao džin tonik u većini klubova, barova i diskoteka ili čak u bašti, nije baš ono što vrsni poznavalac sa preko 22 godina iskustva u industriji alkoholnih pića, vidi kao optimalan miks.

„Ne dopustite da drugi poljuljaju vašu sigurnost u sebe i utiču na vaš stil. Zauzmite stav i zahtevajte od barmena koji vas služi samo najbolje za vas. Samo tako možete dobiti ono što tražite.“- savetuje Karter.

Karter dalje naglašava svežinu sastojaka posebno džina: „Ako džin i ostali sastojci nisu savršeno sveži - kao što je često slučaj u barovima i noćnim klubovima - oni brzo doprinose neprijatnom, gotovo gustom ukusu.“

Treba se kritički osvrnuti na prošlost. „Samo zato što je neko napravio džin tonik pre 10, 20, 30 godina, ne znači da isti takav i danas treba da se pije. Samo zato što su naši roditelji pili takav džin tonik ne znači da i mi moramo", ističe ekspert.

 

 

Kakav džin tonik treba piti


Kao savremenu modernu kombinaciju ukusa, on preporučuje prave prijatelje raznih pića: svežu mentu i tanko parče đumbira. Za savršen džin tonik, sastojci se sipaju obavezno u staklenu čašu i to ovim redosledom:

 

  • đumbir
  • džin
  • tonik
  • led
  • nana


Savršena čaša i savršena ravnoteža džina i tonika. Ali čak i kod osnovnih sastojaka greške se često javljaju u pripremi džin tonika. Počnimo sa čašom. Umesto vitkih dugih čaša, ljudi bi trebali tražiti niske i široke čaše. Veliki deo našeg ukusa zavisi od onoga što mirišemo, a samo sa velikim čašama razvijaju se svi ukusi pića.

Odnos džina i tonika igra važnu ulogu: nijedan od ukusa ne treba da bude dominantan. Sem Karter preporučuje odnos jednog dela džina i dva dela tonika. Dakle, treba uspostaviti dobro izbalansiran ukus.

Čak je i nešto tako banalno kao dodavanje leda u čašu veoma važno. A i tu se eto, često pravi greška. Pogrešna je logika: Da ne biste razblažili piće sipate u čašu samo nekoliko ledenih kockica. Za džin tonik zaista treba puno leda. Ovo je jedini način na koji se piće stvarno hladi dugoročno - a pojedine kockice leda rastope mnogo sporije. Dakle, džin tonik se neće razrediti većom količinom leda, a održaće svoju osvežavajuću temperaturu, čak i na najtoplijoj zabavi.

Sada kada znate kako i kakav se džin tonik pije, lako vam je da zauzmete stav, nepokolebljivo i sa puno stila ispijte ovo čarobno piće. Jer piće je onakvo kakav ga čovek pije. 

Poslednje sa bloga

Pronađite nas na mapi