BLOG

DžIN – PIćE KOJE SE VOLI

20.02.2019.

Skoro da je kraj zime. Vreme je da se teška alkoholna pića nađu u zadnjem delu kućnog bara i ustupe mesto piću koje odiše prolećnom snagom, a to je upravo dzin – pice koje se prilagođava vašem ukusu bez obzira da li pijete osvežavajuće jednostavni dzin tonik ili opijajući klasični koktel kao što je Negroni.

 

Dzin – pice zanimljivog porekla


Džin je nastao početkom sedamnaestog veka u Holandiji, mada se ponegde navodi da se pre toga proizvodio u Italiji. U Holandiji se prodavao kao lek za bolove u stomaku, giht i kamen u žuči. Kako bi ga učinili ukusnijim, Holanđani su mu dodavali bobice kleke. Englezi su ovo piće otkrili kasnije,u toku istog veka, boreći se u Holandskom ratu za nezavisnost, i preneli ga u Englesku. Nakon 150 godina nastao je džin kakvog danas poznajemo. Najpoznatiji brendovi džina su, upravo, iz Engleske, pa nije ni čudo što mnogi smatraju da odatle i potiče. Međutim, sada je dzin pice koje se, na vrlo kvalitetan način, proizvodi i u drugim evropskim zemljama.

 

le tribute calix gin

 

Po čemu se razlikuju votka i dzin


Za neke ljude večita dilema mogu biti votka i dzin. Većina od njih se ponekad i kategorički zalaže za jedno ili drugo piće. A, istina je da su votka u dzin veoma slični. Poput votke, džin se dobija specijalnom metodom destilacije, čiji su začetnici Robert Stein i Aeneas Coffey. Za razliku od votke, džin se destiluje ili redestiluje uz dodatak različitih vrsta bilja i začina – kleka, citrusi, grožđe, orašasto voće, cimet, korijander, đumbir, šafran, lavanda itd.

 

Dzin tonik i drugi kokteli


Tekilu možete piti kao kratko piće ili shot, votka se servira hladna i služi uz zakusku. Burbon i viski traže malo leda. A džin? Džin je za koktele. Tek u koktelima biljke i začini u džinu ožive, dodajući piću dozu kompleksnosti. 

 

Džin je piće koje se nalazi u više koktela od bilo kog drugog alkoholnog pića. Tom Collins, White Lady, Hanky Panky, Clover Club, Alexander, French 75, Gimlet, Vesper, Singapore Sling, Silver Bronx, Pegu Club, Bee’s Knees, Southside i Negroni su samo neki od poznatih koktela.


Skoro i da ne postoji odrasla osoba koja nikad nije probala dzin tonik. Ovaj jednostavni koktel od džina i tonika, ukrašen kriškom limete ili limuna i serviran sa ledom, očarao je i začarao ljude širom sveta zauvek.

 

Dry ili compound dzin – cena i raznovrsnost


Uz sigurnu i besplatnu dostavu za porudžbine od preko 5000 dinara i fantastičan izbor raznih vrsta pića, kod nas u Calix-u pronaći ćete i kvalitetnu ponudu džina.


Izdvajamo sledeće, koji nam dolaze iz Italije, Nemačke, Portugala, Španije, Francuske, Norveške i Engleske:

 

 

Kad je u pitanju dzin, cena nije jedino po čemu se ovi brendovi razlikuju. Ako vam je potreban bilo kakav savet pri odabiru i dalja preporuka, Calix internet prodavnica je tu za vas.

 

Photo copyright: https://letribute.com

Poslednje sa bloga

Pronađite nas na mapi